Merhaba, bu makalemizde HP DL 380 serisi sunucu işletim sistemi kurulum öncesi hazırlıklarından bahsediyor olacağız. Üretici bağımsız olarak her sistem yöneticisi, kullandığı sisteminin donanımını yapılandırmadan önce gerekli ön hazırlıkları yapar ve almış olduğu ürünü gerekli açıklamalara dikkat ederek kurulum öncesi son güncellemeler ile donatır. Yapımıza kurulacak olan HP DL 380 sunucu için bende öncelikle bios, ilo ve firmware güncellemelerini geçeceğim. Bu işlem sırasındaki adımları ise farklı kişilerin yararlanması açısından makale haline çeviriyorum. Bu güncellemeleri tek tek geçebilecek imkanınız olmasına karşın, HP destek hattının size vereceği dosyaları kurma imkanına sahip olarak da bu işlemleri yapabilirsiniz.
HP platformlarda genelde bu işlemleri birçok kişi SPP üzerinden yapmaktadır. SPP açılım olarak Service Pack for ProLiant olarak geçmekte içerisinde aynı seriden birçok sunucuya ait olan gerekli güncelleme ve uygulama paketleri bulunmaktadır.
Benim elimde HPE DL380 Gen10 modeli bir sunucu bulunmakta bu nedenle gerekli dosyaları HPE destek hattından kayıt açarak talep ediyorum. Üyeliğiniz üzerinden sunucunun kontratının bulunması durumunda kendinizde bu download işlemini yapabilirsiniz. Sözü uzatmadan adımlarımıza geçelim. Bu işlemleri ILO üzerinden yapacağım için gerekli olan anlatımı ILO mimarisine göre anlatacağım. ILO hakkında genel bilgileri daha önce yazdığım makaleden öğrenebilirsiniz.
Öncelikle ILO üzerinden Medya ikonuna-> CD/DVD-> Local *.iso file menülerine tıklayarak ilgili ILO güncelleme iso dosyasını kişisel bilgisayarımız üzerinden sunucuya mount edelim.
İlgili dosyayı seçerek Aç butonuna tıklayalım.
Sunucumuzu bu medya üzerinden boot edelim. Gerekli ön yükleme işlemleri otomatik olarak başlayacaktır.
ILO firmware güncelleme işlemi otomatik olarak başlayacaktır.
İşlem bitince sunucumuz otomatik olarak yeniden başlayacaktır. Fiziksel olarak bir medya üzerinden bu işlemi yapmanız durumunda (DVD/Flash Bellek) Bu cihazı sunucunun yeniden başlaması sırasında çıkarmanız gerekmekte. Aksi durumda aynı işlem başa saracaktır.
Bu işlemden sonra bios üzerinde System Utilities-> System Information-> Firmware Information yolunu takip ederek versiyonun en son versiyona dönüp dönmediğini kıyaslayabilirsiniz.
ILO güncellememizi yaptığımıza göre içerisinde yer alan donanım ve bios firmware güncellemelerini yapmak için yine HPE kanalı ile elde ettiğimiz iso dosyamızı sunucumuza mount edelim. Eski iso dosyamızı CD/DVD-> Force Eject Media menüsüne tıklayarak un mount edelim.
ILO üzerinden Medya ikonuna-> CD/DVD-> Local *.iso file menülerine tıklayarak ilgili iso dosyamızı yine kişisel bilgisayarımız üzerinden sunucuya mount edelim.
İlgili dosyamızı seçerek Aç butonuna tıklayalım.
İşlemlerimizi sistemin otomatik yapması için Automatic Firmware Update Version 2019.03.1 linkine tıklayalım.
Gerekli ön yükleme işleminin yapılmasını bekleyelim.
Kurulumlar sırasında bir kesinti olmaması için ilgili dosyaların root dizine yazılmasını bekleyelim.
Gerekli dil seçimi ve sözleşme kabul işlemini yaptıktan sonra Next ile bir sonraki adıma ilerleyelim.
Açılan ekranımızda bir disk yapılandırma işlemi yapmayacağımız için Firmware Update linkine tıklayarak sonraki adıma geçelim.
Sistem otomatik olarak sunucumuz üzerinde bir tarama işlemi başlatıyor.
Tarama işleminden sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Yapılan tarama neticesinde aşağıda yer alan görüntüde mevcut donanımlar üzerindeki güncellik durumları ve SPP içerisindeki versiyon bilgileri gözükmekte.
Ben SPP üzerindeki versiyona göre donanımlarım üzerindeki versiyon bilgileri eski olan bileşenlerin kenarında yer alan Forced seçimini aktif ediyorum. İlgili güncelleme işlemlerinin yapılabilmesi için Deploy butonuna tıklıyorum.
Otomatik olarak yapılandırma işlemi başlıyor.
Seçimini yaptığımız kurulumlar otomatik olarak yapılıyor.
Kurulum işlemi sırasında ILO üzerinde de işlem yapılacağı için oturumumun kapatılacağı bilgisi geliyor. Bunu OK ile geçiyorum.
İlgili kurulumlar devam ediyor.
Kurulumlar tamamlandı. Dilerseniz loglardan durumu inceleyebilirsiniz. Reboot ile sunucuyu yeniden başlatıyoruz.
Yeniden başlama işlemi için gelen soruyu Yes, Reboot ile geçelim.
Sunucumuz yeniden başlatılıyor. Bu işlemler sırasında birkaç kez kendi kendine restart işlemi olabilir.
Bazı ayarların tam olarak aktif olabilmesi için sunucuyu kapatıp, enerjilerini çekip 1 dakika bekledikten sonra açmak daha yararlı olacaktır.
Güncelleme işlemimiz tamamlandı yine durumu bios üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Umarım yararlı olur. Bir başka makalede görüşmek dileğiyle.