Hotspot Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet artık hayatımızın bir parçası, evde işte hayatımızın her alanında kullanıyoruz. İnternetsiz bir yaşam adeta düşünülemez sürdürülemez hale geldi. Durum böyle olunca internete her yerden kesintisiz olarak erişmek artık bir ihtiyaç.

Günümüzde internet servis sağlayıcılar kesintisiz internet erişimi vermek için birçok yöntem kullanmaya başladı. Fiber hatlar, kablosuz bağlantılar, metro altyapıları, radyo sinyalleri, lazer,uydu sistemleri ve dahası. 

Bunca gelişme ile beraber mobil teknolojilerde gelişti cep telefonları, notebooklar, tabletler ve diğerleri. Durum böyle olunca bunca mobil cihaza internet sağlamak için wifi,hotspot gibi teknolojilere ihtiyaç arttı ve bu teknolojilerde de büyük gelişmeler yaşandı.

Bu yazının konusu olan Hotspot teknolojilerine büyük talep oldu ve bu alanda da büyük gelişmeler yaşandı. İnsanlar artık mobil ve özellikle cep telefonları hayatımızın bir parçası. Restoranlar, kafeler, açık alanlar hemen hemen artık her yerde mobil cihazların internet bağlantılara ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları karşılamanın bir yönetimde hotspot teknolojileri.

Hotspot Nedir ?

Hotspot, kablosuz teknolojileri kullanarak internet hizmeti sağlar. Tarihçeye baktığımızda ilk defa 1993 yılında NetWorld + Intercop konferansında Brett Stewart tarafından kullanılmıştır ve sonrası ilk uygulamayı Nokia yapmış ve bugün ise her yerde kullanılır hale gelmiştir.

Terminoloji ve Çalışma Şekli

Host terminolojine baktığımızda bazı kavramlar önümüze geliyor.

Hotspot – Fiziksel olarak kablolu hatları ile bağlı router vb. cihazlar kullanılarak kablosuz ve sınırları bulunan ağlar oluşturup internet hizmeti veren yapıdır.

Mobil Hotspot – Taşınabilir ve fiziksel bir bağlantısı bulunmayan hotspot türüdür. Cep telefonları bu hotspor için en iyi örneklerinden birisidir.

Erişim Noktası – Wi-Fi özelliklerine sahip cihazların bağlanarak internet erişimi sağladıkları cihazlar.

Wi-Fi – Cep telefonu, tablet, laptop ve diğer cihazların kablosuz olarak internet erişimi sağlayan teknolojinin adıdır. Bu teknolojide radyo sinyalleri kullanılmaktadır.

SSID – Kablosuz hizmet veren bir cihaza bağlanmak için bir yayın adına ihtiyacınız vardır. Bu yayın adı kullanılarak kablosuz cihaza bağlanabilir ve internet hizmeti alabilirsiniz. İşte bu yayın adına SSID denir.

Hotspot genel olarak bakıldığında ücretli, ücretsiz ve mobil hotspot olarak üçe ayrıldığını görüyoruz.

Ücretli Hotspotlar

Ticari olarak hizmet veren hotspot türüdür. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kullanıcılar özel olarak hazırlanmış bir portal ekranına yönlendirilir ve burada istenilen ücretin ödenmesi durumunda internet erişimine izin verilir.

Ücretsiz Hotspotlar

Burada ise herkese ücretsiz olarak internet hizmeti sunulur. Örneklerini yaşadığımız şehirlerdeki belediyelerin sunduğu ücretsiz internet noktaları veya alışveriş merkezleri ve kafelerdeki internet hizmetleri olarak görebiliriz.

Mobil Hotspot

Mobil cihazınızı bir internet erişim noktasına çevirip diğer mobil cihazlara internet hizmeti vermesi sağlayabilirsiniz veya USB destekli mobil hotspot cihazları satın olarak yine kablosuz internet erişimi için kullanabilirsiniz.

Avantajları

Dezavantajları

Hotspot Kullanım alanları ve Güvenlik

Kullanım alanlarına baktığımızda çok büyük bir çevreye hitap ediyor. Havaalanları, kafeler, AVM’ler, hastaneler, kütüphaneler, sahil alanları, açık alanlar hemen hemen her yer.

Güvenlik!

Hotspot ortamlarında en önemli konulardan biri de güvenlik. Bunun nedeni herkese açık bir ortamda internete bağlanmak için bazı bilgiler ve erişim veriyorsunuz. Peki böyle ortalama bağlanırken nelere dikkat etmeliyiz ve güvenliğimizi nasıl sağlarız.

Havalimanları, Kafelerdeki Hotspot Bağlantıları Güvenli mi ?

Hotspot erişimlerini artık her yerde görebilmekteyiz. Kafeler, havaalanları ve diğer açık alanlar. Peki güvenli mi ?

Aslında çok güvenli sayılmaz bunun nedeni wi-fi şifreleme sistemlerinin kolayca kırılabilir olmaları ve sonrasında saldırganların kablosuz sistemlere sızıp, wi-fi ağındaki kullanıcılara saldırması ile sonuçlanıyor.

Bu nedenle her eriştiğiniz hotspot ağlarına bağlanmamak ancak bağlanmak zorunda kalıyorsanız bağlandıktan sonra bir vpn programı kullanarak bağlantınızı bir kez daha şifreleyerek güvenliğinizi bir katman daha arttırabilirsiniz.

Hotspot ve 5651 Kanunu 

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile artık internet hizmeti veren sağlayıcılar bu kanunun öngördüğü şekilde logları saklaması gerekmekte.

Hotspot hizmeti veren her kurum her işletme  yine 5651’e göre log tutmak ve saklamak zorundadır.

Cep Telefonları Hotspot Noktası Olarak Nasıl Kullanılır ?

Cep telefonlarınızı isterseniz hotspot erişim noktasına dönüştürebilirsiniz.

iOS İçin Yapılması Gereken Ayarlar

Android İçin Yapılması Gereken Ayarlar







Evet sizler ile Hostspot nedir, nasıl çalışır, güvenlik tarafından dikkat edilmesi gereken konular ve kısa ayarlara göz atarak blog yazımızın sonuna geldik.

Faydalı olmasını dilerim, keyifli okumalar.

Exit mobile version