Home Server Configuration Bölüm – 1
Bu makalemizde daha önceden kurulumunu anlatış olduğum Home Server’in başlıca konfigürasyon ayarlarından bahsetmeye çalışacağım.
Home server isminden anlaşılacağı gibi ev ve küçük işletmeler için tasarlanmış bir dosya paylaşım aracıdır. Microsoft bunu tasarlarken bir sistem adminin değil de bir ev kullanıcısının bunu kullanacağı göz önünde bulundurarak bizim içinden çıkmakta zorlanmış olduğumuz dosya paylaşımını bir hayli basite indirgemiştir. Bunun yanında temel olarak aldığı “Server 2003 Small Business”ın çoğu özelliği kapatılmış ve ev kullanıcıları için kullanılabilir bir duruma getirilmiştir.
Bu resimde görmüş olduğunuz “Home Server” in başlat menüsünden bir görüntüdür. Resimde de gördüğünüz gibi çoğu özelliği kapalıdır. Bunun yanında bir serverın temel parçaları da bulunmaktadır. En önemlisi de IIS sunucusu da kurulumla beraber server üzerinde hazır olarak gelmesidir. İleriki makalelerimizde bununda neden kurulu olarak geldiğini daha net anlayacağız.Şimdi serverımızın ayarlarından ve kullanımından bahsedelim.
“Windows Home Server Console”u açtığımız zaman karşımıza böyle bir ekran görüntüsü gelmektedir. Burada “Windows Home Server” ile aynı ağda olup eklediğimiz bilgisayarları görebilir, Backup durumlarını gözlemleyebilirsiniz.
Home Server’ımızı kurduktan sonra başlıca özelliklerinin tek bir merkezden yönetilebilmesi için bir ara yüz ekranı vardır. Burada kolayca dosyalarınızı yönetebilir, gerekli izinleri ve yedeklemeleri kontrol edebilirsiniz.
Kurlumuzu yaptık, başlıca paylaşımlarda zaten hazırda kurulu geldiğinden dolayı ilk iş olarak bu dosyaların paylaşımını ve görüntülenmesini özelleştirmek için kullanıcıları oluşturmamız gerekmektedir. Bunun için User Account>Add seçeneğini açarak bir kullanıcı oluşturalım.
Burada kullanıcı adını soyadını ve logon name kısmını doldurduktan sonra bu kullanıcının nereleri kullanabileceğine ve ne gibi işlemler yapabileceğini belirleyebiliriz.
Allow Access to shared folders and home computer: bu seçeneği seçersek açılan kullanıcının paylaşım klasörlerine ve serverın yönetimini yapabilir izinleri vermiş olmaktayız.
Allow Access to shared folders only: Bu seçenekte ise sadece paylaşılan klasörleri yönetebilir izinleri verilmektedir.
Allow Access to home computers only: bu seçenekte ise sadece serverı yönetebileceğini ve paylaşım dosyalarını yönetemeyeceğini söylemektedir.
Bu resimde ise paylaşımda olan klasörlerden hangisine erişebileceğini hangisinde dosya oluşturup hangisinde sadece görüntüleme yetkisinde olacağını belirtmektedir.
Full: Tüm haklara sahip olabilir.(Dosya oluşturma, silme, değiştirme)
Read: Sadece görüntüleme yetkisi.
None: Hiçbir şekilde erişim yapamaz.
Gerekli izinleri verdikten sonra “Finish” diyoruz.
Kısa bir beklemenin ardından tüm haklarıyla birlikte kullanıcımız açılmış bulunmaktadır.
Kullanıcımızı açtık. Şimdi ise bu kullanıcının nasıl servera ulaşabileceğine bakalım.
İlk makalede kurulumunu gerçekleştirmiş olduğum “Windows Home Server Console” programını kullanacak kişinin bilgisayarına kurmak gerekmektedir. Kurulum gerçekleştirdikten sonra Bildirim alanındaki Consol simgesine sağ klik yaptığımızda yukarıdaki menü çıkmaktadır. Burada” Shared Folders” seçilmelidir.
Seçildikten sonra karşımıza bir user anda password kısmı çıkmaktadır. Yukarıda oluşturmuş olduğumuz kullanıcı adı şifre ile giriş yapıyoruz.
Görmüş olduğunuz gibi paylaşıma olan klasörler yukarıda görüntülenmektedir. İzinlerde “Photos” paylaşım klasörüne izin vermediğimizden kullanıcı bu klasöre erişememektedir. Görmüş oldğunuz gibi paylaşım ve izinler bu kadar basite indirilmiş durumdadır.
Paylaşım izinlerinden bahsettikten sonra “Windows Home Server Console” un mensünden bahsetmek istiyorum.
Windows Home Server Console: Bu menüde Home Server’ın yönetim arayüzüne ulaşılmaktadır. Admin veya yönetimine üzün verilen kullanıcılar girebilir.
Backup Now: Bilgisayarın yedeklemesini başlatır.
Shared Folders: paylaşım klasörlerine erişimi sağlar.
Wake This Computer For Backup: Backup başladığında bilgisayarın uyku modundan uyanmasını sağlar.
Display Network Health Notifications: Burada ise ağınızın güvenliğini kontrol ederek durumunu size bildirir.
Yukarıda “Windows Home Server Console” olarak bahsetmiş olduğum linke tıkladığınızda bu şekilde bir arayüzle karşılaşırsınız. Buraya Admin şifresini girebilir ve Console ulaşabilirsiniz.
Shared Folder kısmında ise paylaşımda olan klasörlerin durumları ve ne kadar bir alan kapladıkları görüntülenmektedir. Şimdi ise bir klasör paylaşarak bu konu hakkında bilgi vermek istiyorum.
Shared Folders>Add seçeğini seçtikten sonra karşımıza bu ekran gelmektedir. Burada dosyanın ismini ve altına açıklamasını yazdıktan sonra “Next” diyoruz.
Burada ise açmış olduğunuz kullanıcıların klasör üzerinde ne haklara sahip olacağını belirledikten sonra “Finish” diyoruz.
Kısa bir beklemeden sonra bize klasörün açıldığı ve hangi yoldan ulaşabileceğimiz hakkında bilgi vermektedir.
Eğer kullanıcıya “Windows Home Server Console” kurmadıysanız Başlat>Çalıştır tıkladıktan sonra yukarıdaki gibi yazarak da paylaşılan klasöre ulaşabilirsiniz. Tabi bir kullanıcı adınız ve şifreniz olmak zorundadır
Son olarak da “Server Storage” kısmından serverımızın disklerinin durumu hakkında bilgi alabiliriz.
Bir makalemizin daha sonuna geldik. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başka bir makalede daha görüşmek üzere…