HEC Kodu Nedir?
Heksadesimal (İngilizce kısaltması hex) olarak bir tanımı olan hec kodu, matematik ve bilgisayar bilimlerinde kullanılan bir sayı sistemidir. Heksadesimal sayı sisteminde sayılar 16 adet sembolle temsil edilir. 0-9 sembolleri 0-9 rakamlarını ve A-F harfleri de 10-15 rakamlarını temsil eder.
Hec kodu, verileri temsil etmek için tercih edilen bir ikili kod biçimidir. Heksadesimal bir kod 16 sembolden oluşur. Bu kodu 0-9 ve A-F sırasıyla 0-15 değerlerini temsil eder. Bir bilgisayar programında genellikle, her biri bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen bir dizi kodlar bulunur. Bu kodlar bir diğer adıyla heksadesimal kod yönergesiyle temsil edilir. Örneğin “41 42 43 44 45” komutları bilgisayara “ABCDE” harflerini ekranda göstermesini iletir.
Heksadesimal kod, verileri temsil etmenin ideal bir yoludur. Bu yol ile ikili ve heksadesimal kod arasında kolayca dönüştürebilirsiniz. Örnek verecek olursak, “1234” sayısı heksadesimal hali ile “4D2” olarak gösterilebilir. Çünkü ‘1234’ sayısı, basitçe hec kod olarak ‘10011010010’ ikili sayısı ile temsil edilebilir.
Heksadesimal kodların okunması da yazılması da oldukça kolaydır. Bundan dolayı genellikle verileri insan tarafından okunabilir şekilde temsil etmek için kullanılırlar. Bu durum kodların okunması konusundaki en önemli avantajlar arasında yer alır. Örnek olarak, heksadesimal kod “4D2” ve “4-D-2” olarak okunabilir.
Heksadesimal kod, söz konusu bir sayıyı heksadesimal formu ile temsil etmek için kullanılan bir kod olarak bilinir. Bu kod, bilgisayar bilimi ve matematikte sayıları daha öz ve sade bir şekilde temsil etmek için kullanılır. Heksadesimal kodlar, HTML ve CSS kodunda renkleri belirtmek için de tercih edilen kodlar arasındadır. HTML’de, heksadesimal bir kod # ile ve ardından 6 heksadesimal basamakla gösterilir. CSS’de heksadesimal kod, “heksadesimal” ile ve ardından üç heksadesimal basamakla gösterilir.
Hec kodunun diğer sayısal gösterim sistemlerine göre çok daha farklı avantajları bulunur. İlk olarak, diğer sayısal değerlere oranla sayısal temsil sistemlerinden daha derli topludur. Okumayı ve yazmayı kolaylaştırır. Ayrıca, diğer sayısal temsil sistemlerine dönüştürmeyi kolaylaştırır. Tüm bu avantajlara rağmen, heksadesimal kodların elbette dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan ilkli, diğer sayısal temsil sistemlerine kıyasla anlaşılması zor olmasıdır. İkinci olarak, diğer sayısal temsil sistemlerine ve bu sistemlerden heksadesimal basamaklara dönüştürmek daha zor hale gelir. Son olarak, bilgisayar kodunuza böcek sokma olasılığı vardır.
HEC Kodu Diğer Özellikleri
Bir heksadesimal kod çözücü ya da bir heksadesimal girişi alan ve onu karşılığı olan ondalık çıktıya dönüştüren bir cihazdır. Heksadesimal bir kod çözücü, heksadesimal değerleri ondalık değerlere çevirmenize destek olur. Bu, her basamağın 16 muhtemel değeri olduğu anlamına gelir. Decimal, 10’a dayalı bir sayı sistemi olarak bilinir. Bu, her basamağın 10 farklıdeğere sahip olduğu anlamına gelir.
Heksadesimal bir değeri ondalık bir değere çevirmek için kod çözücü her basamağı 16 ile çarpar ve sonuçları toplar. Örneğin, 3F heksadesimal değeri, 3’ü 16 ile çarparak ve sonucu F’ye ekleyerek 63 ile sonuçlanan bir ondalık değere dönüştürülebilir.
Hec kodunda kaç adet yarım bayt vardır diye soracak olursanız: heksadesimal kod 4 bitten oluştuğu için iki yarım bayt eşdeğer değildir. Bu konu ile ilgili bazı terimleri şu şekilde açıklamak mümkündür:
Nibble: 4 bit uzunluğunda bir dijital bilgi birimidir.Heksadesimal, 0-9 rakamlarını ve A-F harflerini kullanan heksadesimal bir sayı sistemidir. İkili, 0 ve 1 rakamlarını kullanan iki tabanlı bir sayı sistemine denir. Üstelik bunları RGB değerlerine dönüştürmed de oldukça kolaydır. Bu nedenle, renk sunumu için kullanıcıların favori kodlarından biri olarak tercih edilir. 10 tabanına dönüştürülebililirler. Bundan dolayı da bilgisayar programcılığında da yaygın olarak kullanılırlar.
Herhangi bir sayıyı ondalık basamağa çevrimlesi için, bu sayıyı tabanının kuvvetiyle çarpmanız gerekir. Örneğin, ilk basamak (1) 16’nın kuvvetidir, bu nedenle 1 x 16 ile çarpın. İkinci basamak (6) 16’nın karesidir, bu nedenle 6’yı 256 ile çarpın. Üçüncü basamak (10) 16’nın küpüdür, dolayısıyla da 10’u 4096 ile çarpın. Son adımda, heksadesimal sayının ondalık eşdeğerini bulmak için tüm sonuçları toplamaktır. Bu durumda ondalık sayı 1 + 6 + 10 veya 17’dir.
Herkes tarafından kabul gören evrensel bir heksadesimal kod yoktur. Heksadesimal kodu bulmak için karşılık geldiği belirli sistemi tespit etmeniz gerekir. Hex kodunu bulmanın bir yolu, Google gibi bir arama motoru kullanmaktır. Diğer bir seçenek de, çeşitli sistemler için heksadesimal kodları listeleyen bir referans kitabında veya çevrimiçi kaynakta heksadesimal koda bakmaktır.
Renklerde HEC Değeri Nedir ?
Heksadesimal bir renk kodu veya heksadesimal kod, koda eklenecek bir renk olarak da isimlendirilebilir. Bu kodlar sayesinde çeşitli mekanlarda istediğiniz rengi kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Özellikle tasarımda renk çok önemlidir. Örneğin, uyumsuz web sitesi tema renkleri kötü bir görüntüye neden olabilir. Bu nedenle bu tür tasarımlarda doğru renkleri kullanabilmek çok önemlidir ve bunu da bu kodlar sayesinde düzenlemek mümkündür. Ancak normal şartlarda tasarım yaparken tam olarak istediğiniz rengi bulmak biraz zor olabiliyor.
Bu gibi durumlarda hec renk kodu sayesinde tasarımınız için gözünüze hoş gelen rengi kullanabilirsiniz. Bu heksadesimal kodlara bir diğer isim olarak HTML kodları da denir. Heksadesimal kodlar aslında RGB renk kodlarıyla aynı şekilde çalışır. Bunun temel nedeni, heksadesimal renk değerlerinin RGB renk kodlarına karşılık gelmesidir. Kısaca bahsetmek gerekirse, heksadesimal bir kodun bir RGB renk değerini temsil ettiğini söyleyebiliriz. Örneğin beyaz için RGB değerleri (255,255,255) şeklinde yer alır. Aynı renk için heksadesimal bir kod #FFFFFF olarak görüntülenir. Yani bir web sitesi gibi bir tasarımızın olduğunda, bu kodlar beyaz rengi kullanmanızı sağlar. Bu kodlar sayesinde istediğiniz renkleri kolayca seçip tasarımınıza ekleyebilirsiniz.
HEC Kodu Nerelerde Kullanılır?
Bir renk değeri, heksadesimal bir renk kodu, farklı yerlerde ve farklı amaçlar için kullanılabilir. Bu yüzden bazı renk kodlarını bilmek doğru olacaktır. Bu kodların nerede göründüğünü merak ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle, bu makale bu konuyu daha ayrıntılı olarak inceleyecektir. Heksadesimal kodun kullanılabileceği yer burasıdır: Adobe Photoshop dahil birçok tasarım programında heksadesimal renk değerleri kullanılmaktadır.
Tasarım yaparken doğru renkleri kullanmak çok önemlidir. Bu nedenle bu tür programlarda doğru rengin kullanılabilmesi için rengin hex kodunun bilinmesi çok doğrudur. Örneğin bir afiş tasarımı için tam bir kül yeşili rengi isteyebilirsiniz. Burada rengin heksadesimal kodunu (renk kodu #4a804d) kullanarak bu rengi hızlı bir şekilde elde edebilirsiniz. Bu, tasarımınızda tam olarak istediğiniz renkleri kullanarak şık görüntüler oluşturmanıza olanak tanır.
Web sitenizi tasarlarken doğru renkleri elde etmek için heksadesimal renk kodlarını kullanabilirsiniz. Web sitesindeki renkler eşleşmezse kötü görünebilir. Bu gibi durumlarda, web sitenizin ziyaretçilerini kaybedebilirsiniz. Bu nedenle web sitenizi tasarlarken doğru renkleri kullanmak çok önemlidir. Elbette web sitenizi tasarlarken tam olarak doğru renkleri kullanabilmeniz için bu renklerin heksadesimal değerlerini kullanabilirsiniz.
Bunun nedeni heksadesimal renk değerlerinin aslında HTML kodları olarak adlandırılmasıdır. Web siteleri oluşturulurken HTML dili kullanıldığı için web sitesi tasarımlarında istenilen renklere ulaşmak için heksadesimal renk değerleri kullanılabilir. Yani web sitenizdeki renkler birbiriyle uyumludur çünkü web sitenizi tasarlarken tam olarak istediğiniz renkleri kullanabilirsiniz. Bu, şık web sitesi tasarımları oluşturmanıza ve ziyaretçilerinize web sitenizde daha iyi bir gezinme deneyimi sunmanıza olanak tanır.
İlginizi Çekebilir: ChatGPT ve Bard: Kodlama için Hangisi Daha İyi?
Eline sağlık.