Windows Server

Group Policy ile Office 2003 Programlarının Kısıtlanması

Group Policy ile Office 2003 Programlarının Kısıtlanması

Günümüzde nerdeyse her çeşit ölçekteki şirkette Microsoft firmasının Office Programları kullanılmakta. Yöneticilerinizin veya biz sistem yöneticilerinin Office Programları üzerinde yapmayı istediğiniz kısıtlamaları artık her kullanıcıya ayrı ayrı uygulamak zorunda kalmayacaksınız.Bu ayarlamaları Group Policy ile yaparak zaman ve yönetim kolaylığı kazanacaksınız.Şekil-1 deki gibi Office Programlarının ayarları üzerinde sadece ve sadece sistem yöneticisinin belirlediği yetkiler olacaktır.

image001

 

Şekil-1

 

MS Windows 2003 Server’ın varsayılanı ile gelen Group Policy ‘de Office programlarını kısıtlayacak yönetim şablonu bulunmamaktadır.

MS Office 2003 Programları üzerinde istenilen denetlemelerin yapılabilmesi için sistem üzerinde ayarlamalar yapılması gerekmektedir. Bunları 3 ana başlık altında toplayabiliriz.

1.Yönetim Şablonu (Administrative Template) “adm” dosyalarının indirilmesi ve eklenmesi, kullanılacak Office 2003 ADM dosyalarını http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=ba8bc720-edc2-479b-b115-5abb70b3f490&displaylang=en adresinden indirilebilir.

Ayrıca MS Office Visio ve Project Programları şirketinizde kullanılıyor ise bunlarında “adm” dosyaları aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/office/orkarchive/2003ddl.htm

 

2.Group Policy Managment Console yardımı ile belirlenen kullanıcılara istenilen Office Programındaki kısıtlamaların yapılması.

3.Group Policy kapsamındaki kullanıcılarda bu kısıtlamaların görülmesi.

Group Policy ile aşağıda yer alan Office Programlarını kısıtlayabilirsiniz. İndirdiğiniz ORKSP3AT.EXE dosyanın içinde. Şekil-2 de gösterilen adm uzantılı yönetim şablonu dosyaları yer almaktadır

image002

 

Şekil-2

 

Office 2003 Programlarının Group Policy ile kısıtlanmasının, daha önce uyguladığınız diğer Group Policy ‘lerden hiçbir farkı bulunmaktadır. Domain, Sistem yöneticisi ve belirlenen Group Policy Object’lerin oluşturulup kapsam içinde kullanıcılara uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Şekil–3 ‘de bu yapıyı görebilirsiniz.

image003

 

Şekil-3

 

Group Policy ‘yi oluşturmak için adm dosyalarını içeren ORKSP3AT.EXE’yi indirdikten sonra çalıştırdığınızda, sizden Şekil-4’deki gibi bir klasöre çıkarmanızı isteyecektir.

image004

Şekil-4

 

Group Policy Managment Console açarak Office Programlarını etkileyecek yeni bir Group Policy Object oluşturuyoruz. Şekil-5 ‘de bu ayarlamalar yer almaktadır.

image005

Şekil-5

 

Şekil-6 ‘daki gibi New Group Policy Penceresinde Object ismini yazmanızı isteyecektir.

image006

Şekil-6


Oluşturulan Object’nin üzerinde sağ tuş yaparak Edit kısayoluna tıklanır. Şekil-7 Böylelikle tüm ayarlamaların yapıldığı Group Policy Object Editor’e geçiş yapılır.

image007

Şekil-7

 

Artık ayarlamalara başlanabilir Şekil-8’de yer alan ekran görüntüsünde Office Programlarını kısıtlayacak alanların olmadığı görünmektedir.Bu yüzden User Configuration / Administrative Templates → Sağ tuş ve Add / Remove Templates kısayolundan adm dosyaları eklenmelidir

image008

Şekil-8

 

Add / Remove Templates tıklanıldığında Şekil-9’daki istenilen Office Programlarının yönetim şablonları eklenilir ve close butonuna tıklanarak, işlem tamamlanır.

image009

image010

Şekil-9

Add tuşu ile istediğimiz office programının adm dosyası Administrative Templates altına eklenir.

MS Windows 2003 Server’ın varsayılanı ile gelen Group Policy ‘lere Office programlarını kısıtlayacak yönetim şablonlarının geldiği Şekil-10 ‘da görünmektedir.

image011


Şekil-10

Microsoft Office Outlook 2003, Excel 2003 ve Word 2003 yönetim şablonlarının Administrative Templates altına eklendiği görülmektedir.

Group Policy ile Office Programlarının kısıtlanmasını, kullanıcılardan belki de en çok gelen şikâyetlerden birisi olan makro içerikli Excel dosyalarını açamama sorununun giderilmesi için macrolardaki güvenlik seviyesinin düşürülmesi örneğiyle inceleyelim.

 

image012

Şekil-11

Group Policy Object Editor’e eklemiş olduğumuz Excel şablonunda gerekli ayarlamalar yapılarak bu sorun giderilebilir. Bunun için User Configuration / Administrative Templates / Microsoft Office Outlook 2003 / Tool│Macro / Security açılır. Setting kısmından Securtiy Level ayarlaması yapılmalıdır.

image013

Şekil-12

Güvenlik seviyesini Low’a getirip ,Policy’ide Enable yaptığımızda gerekli ayarlama tamamlanmıştır.

image014

Şekil-13

Kapsam içinde olması düşünülen OU’ya oluşturulan Policy Object Link edilir.

image015

Şekil-14

Uygulanan Policy kapsamındaki kullanıcı bilgisayarında gpupdate komutu çalıştırılarak policy güncellenmesi sağlanır.

image016

Şekil-15

Gpupdate local policy ve Active Directory içerisinde tutulan group policy ayarlarını güncellemekle sorumludur. Gpupdate komutu ile ayarlanan group policy ayarı anında güncellenir.

/force: Tüm policy ayarlarını tekrar uygular. Default olarak sadece değişen policy ayarları güncellenir.

Uygulanan Policy’nin güncellenmesi sonuncunda Şekil-16’deki ekran görüntüsü ile de anlaşılacağı gibi istenilen güvenlik seviyesinin geldiği görülmektedir.

image017

Şekil-16

Group Policy ile Office 2003 Programları üzerinde yapılabilecek birçok ayarlama yönetim şablonu dosyaları ile gelmekte, Excel’de Otomatik kaydetme süresinin düşürülmesinden, ilk açılışta çalışma sayfasının arttırılmasına, Word ‘deki görünüm ayarlarının değiştirilmesi gibi yüzlerce ayar mevcut durumda. Sizlere önerim ORKSP3AT.EXE’ dosyanın içinden çıkan Office 2003 Group Policies.xls ve Office 2003 UI Options.xls Excel’lerini iyice incelemeniz,çünkü burada yapabileceğiniz tüm ayarlamaların bilgeleri yer almakta.

Umarım faydalı bir makale olmuştur.

Bir başka makalede görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu