3. Parti Yazılımlar

GrandStream UCM IP PBX Santral İlk Kurulum ve Yapılandırma

Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan IP PBX Santrallerden biri olan GrandStream ürünlerinden UCM 62XX serisi ürünlerin ilk kurulum ve yapılandırılmasından bahsedeceğiz.

GrandStream UCM ürünleri ile birlikte gelen ortak özellikleri:

Grandstream SIP uç noktalarının tak çalıştır kuruluma sahiptir.

·         Kullanıcı lisansı olmadan 500 kullanıcı açabilme.

·         Aynı anda 35 – 45 aktif görüşme sağlayabilme.

·         Otomatik yedekleme, harici diske yedekleme

·         Entegre raporlama ve ses kaydı

·         4 GB bütünleşik hafıza,

·         5 seviyeli IVR’a kadar (İnteraktif Sesli Yanıt) destekler.

·         Voice mail

·         Faks Desteği

·         Entegrasyon için API   

·         Satır, tarih gibi telefon kullanımını izlemek için dahili arama ayrıntıları kayıtları (CDR) görmenizi sağlar.

·         Gelen çağrıları verimli bir şekilde ele almak için çok dilli otomatik görevli ve çağrı sırasını destekler

·         SRTP, TLS ve HTTPS kodlamasını kullanarak mümkün olan en güçlü güvenlik koruması sağlar.

·         H.264, H.263 veya H.263 + codekleri kullanan herhangi bir SIP video bitiş noktasını destekler.

Biz bu makalemizde UCM6204 ürünü kurulum ve ilk ayarlamaları yapacağız. Bu üründe 2 adet FXS ve 4 adet FXO girişi de yer almaktadır. (Modelin sonunda belirtilen 04 cihazın kaç adet FXO içerdiğini göstermektedir.)

IP Santral kurulumların da en iyi hizmeti almanız için önerim; mevcut network alt yapınızın ve internet hizmetinin sorunsuz olduğundan veya büyük çaplı kurulumlarda santral networkünün ayrı olmasına özen göstermenizdir. En azından Voip VLAN yapısını kullanarak yapıyı bu şekilde dizayn etmenizdir.

Genel bilgilendirmelerden sonra UCM6204 kurulumuna geçebiliriz.

 

clip_image002

GrandStream UCM 6204

Cihazda bulunan LAN ve WAN portlarından LAN olana network kablosunu bağladığınızda ortamdaki DHCP üzerinden IP alacaktır. Ara yüze cihazın ön ekranında yer alan IP adresini kullanarak tarayıcı aracılığı ile bağlanabiliriz.

Network kablosunu bağladıktan sonra ön ekranda görünen DHCP den almış olduğu IP adresi görüntüsünü Ekran – 1 de görebilirsiniz.

clip_image004

Ekran – 1

https://192.168.0.104:8089 ip adresini kullanarak Web Yönetimine bağlanıyoruz.

clip_image006

Ekran – 2

Yönetim ara yüzünde Türkçe dil seçeneği ile devam ediyoruz. Kullanıcı adı olarak “admin” şifre olarak cihazın hemen altında yer alan etiketteki admin şifresini kullanıyoruz. Ve son olarak “Oturum Ac” seçeneğine tıklayarak yönetim ara yüzüne erişim sağlıyoruz.

clip_image008

Ekran – 3

Yönetici hesabı ile giriş yaptıktan sonra cihazı son sürüme güncellemek için “Onarim” sekmesine tıklıyoruz.  Açılan sol menüde “Yükseltme” bölümüne ilerleyip son sürümü yüklemeye adımlarını başlatmaya hazırız.

 

clip_image010

Ekran – 4

Son versiyonu yüklemek için Grandstream web sitesinden firmware bölümünden UCM62XX serisi için son güncellemeyi indiriyoruz.

clip_image012

Ekran – 5

İndirdiğimiz ucm6200fw.bin dosyasını seçerek “Güncelle” butonuna basıp yeni sürümü yükleme işlemini başlatıyoruz.

clip_image013

Ekran – 6

Yükleme işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde UCM size bilgi vererek yeniden başlatma işlemi için onay isteyecektir. “Tamam” butonuna basarak cihazın yeniden başlamasını sağlayınız.

clip_image015

Ekran – 7

Yeniden başlama işleminden hemen sonra yeni sürüm yüklenecektir. Yeni web yönetimine yine https://IP numarası:8089 ile bağlanıyoruz.

clip_image017

Ekran – 8

Bizi yeni sürüm ile yepyeni bir web yönetimi karşılıyor. Kullanıcı adı ve şifreyi girdikten sonra bir sonraki ekranımıza ilerliyoruz.

clip_image019

Ekran – 9

Yeni gelen ekranda da görebileceğiniz gibi menü alanları ve yönetim tamamen değişiyor. İlk yapacağımız ayarlardan biri cihazın IP adresini sabitlemek ve kullanım türünü seçmektir.

clip_image021

Ekran – 10

Sol menüde yer alan “Sistem Ayarları” bölümünden “Ağ Ayarları” sekmesini seçiyoruz. Ekranın sağ tarafında açılan yeni ekranda “Temel Özellikler” bölümünde “Method” seçeneğinde “Switch” seçiyoruz. (Method mevcut network alt yapınıza ve kullanım şeklinize göre değişkenlik gösterebilir.)

LAN bölümü seçeneklerinde “IP Metodu”  seçeneğini “Statik” olarak seçip sabit lokal ip adresimizi ve diğer ilgili alanlarımızı yapılandırdıktan sonra “Kaydet” butonu işlemi tamamlıyoruz.

Bu işlemle birlikte cihaz kendini yeniden başlatacaktır. Yeniden başlama işleminden sonra kaldığımız yerden devam ediyoruz.

clip_image023

Ekran – 11

Sol menüden “Sistem Ayarları” altında yer alan “Zaman Ayarları” seçeneğine ilerleyerek “NTP Server” bölümünde ülkenize göre (Türkiye NTP Server: 0.tr.pool.ntp.org ) ayarları yapılandırıyoruz. Yine aynı ekranda saati elle ayarlıyoruz ve son olarak “NTP Server’i” devreye alarak cihaza bağlanacak tüm ara ürünlerin UCM ile saat ve tarih bölümünün senkron çalışmasını sağlıyoruz.

 

clip_image024

Ekran – 12

NTP Server ayarlamalarından sonra işlemi tamamlamak için cihazın yeniden başlaması gerekmektedir. Bunun için “Tamam” butonuna tıklayarak yeniden başlatıyoruz.

 

clip_image026

Ekran – 13

Son olarak güvenlik önlemlerini yapılandırıyoruz. Sistem Ayarları seçeneği altında “Güvenlik Ayarları” seçeneğinde yer alan “Fail2ban” güvenlik önlemini devreye alıyoruz. Burada Fail2ban için izin listesi de belirtebiliriz. Fail2ban cihaza bağlanıp atak yapmak isteyen ip numaralarını otomatik olarak kara listeye alarak belirtilen süreye kadar kara listede tutacaktır. Bu ayarlamaları mutlaka yapmanızı öneririm.

clip_image028

Ekran – 14

Sistem Ayarları bölümünde yapacağımız son ayarlardan biri de E-Posta Ayarları olacak. Bu ayarı mutlaka dahili numaraları yapmadan önce tamamlamalısınız ki kullanıcılara erişim bilgilerini e-posta aracılığı ile gönderebilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri tamamladıktan sonra test postası gönderiyoruz.

clip_image029

Ekran – 15

Test postasını gönderip ayarların doğruluğunu kontrol ediyoruz.

clip_image031

Ekran – 16

Test postasını gönderdiğimizde her şey doğru ise “Geri Dönüş Kodu: 250” görebiliriz.

Genel ayarları tamamladıktan sonraki adımımız dahili numaraları tanımlamak olacaktır. Bunun için sol menüden “Uzantı / Gövde” seçeneğinin hemen altında yer alan “Dahili Numara” seçeneği ile ilerliyoruz.

clip_image033

Ekran – 17

Gelen yeni ekranımızda “+ Ekle” butonunu kullanarak dahili numaraları ekliyoruz.

clip_image035

Ekran – 18

Dahili numaraları tek tek ekleyebileceğimiz gibi “Ekleme yöntemini Seçin” seçeneği ile çoklu ekleme yapabilirsiniz.

Dahili numaralarımızı da tamamladığımızdan bir sonraki adım olan “Gelen Arama Çalma Grubu” tanımlamasını yapıyoruz.

clip_image037

Ekran – 19

Sol menüden “Arama özellikleri” menüsünden yeni grubu tanımlıyoruz. Çalma grubuna bir isim ve dahili numara tanımlaması atıyoruz. Son olarak bu gruba dâhil kullanıcılarımızı ekliyoruz.

clip_image039

Ekran – 20

Oluşturduğumuz grupların bir özetini görüntülüyoruz. Yaptığımız değişikliklerin aktif olması için “Değişiklikleri Uygula” butonunu kullanıyoruz. Aksi durumda cihaz yeniden başladığında tüm yaptığınız ayarlar kaybolacaktır.

Bir sonraki işlemimiz IVR için ses anons yüklemek olacaktır. Bunun için sol menüden “PBX Ayaları” altında “Sesli Uyarı” seçeneğini ile ilerliyoruz.

clip_image041

Ekran – 21

Yeni gelen ekranımızda “ozel Anons Yukle” sekmesinde “+Yeni Karşılama Anonsu Kaydet” butonu ile daha önceden hazırladığımız anonsu yüklüyoruz.

Sesli Karşılama yani IVR ayarlamak için sol menüde “Arama özellikleri” seçeneğini altında “Otomatik Sesli Karşılama” menüsüne ilerliyoruz.

clip_image043

Ekran – 22

5 farklı IVR tanımlaması yapabileceğimiz bu alanda örnek için “+ Yeni Otomatik Karşılama Anonsu Ekle” butonunu kullanarak IVR eklemeye başlıyoruz.

clip_image045

Ekran – 23

IVR için bir isim ve IVR dahili numarasını belirledikten sonra karşılamada “Tuş giriş Komutları” tanımlamasını yapıyoruz.

clip_image047

Ekran – 24

Birçok fonksiyon olduğundan burada hangi tuş hangi seçenekle kullanılacak ise bunları tanımlamaya dikkat ederek yapılandırıyoruz.

Buraya kadar yaptıklarımızı sırayla gözden geçirelim. Önce cihazımıza erişip son sürüme yükselttik. Sonra network ayarlarını tamamladık. Tarih ve saatte sorun yaşamamak için NTP ayarladık. Güvenlik önlemlerini devreye aldık. Dahili numaraları ve çalma gruplarını tanımladık. Anons yüklemesini yaptık. Son olarak IVR ve tuş giriş komutlarını tamamladık.

Artık analog veya SIP hatlarımızı tanımlayarak santralimizi tamamen devreye almak kaldı. Bunun için Voip SIP ayarları bölümüne geçiş yapıyoruz.

clip_image049

Ekran – 25

Voip Register tanımlamaları için “Uzantı / Gövde” bölümünde “Voip Dis Hatlar” bölümünde “+ Yeni SIP Dis hatti yaratin” bölümünü kullanarak Voip Servis sağlayıcınızın size verdiği bilgileri kullanarak düzenlemeleri yaparak kayıt işlemini tamamlıyoruz.

SIP Kayıt işleminden sonra gelen aramaların nasıl karşılanacağını yapılandırmalıyız. Bunun için sol menüden “Uzantı / Gövde” bölümünden “Gelen Aramalar Kuralları” seçeneğine ilerliyoruz.

clip_image051

Ekran – 26

İç Arama Yönlendirme menüsünde “Dis” seçeneğinin karşısında Voip hatlarınızı görebilmektesiniz. İlgili Voip hattınızı seçerek “+ Ekle” butonu ile kuralımızı oluşturuyoruz.

clip_image053

Ekran – 27

Menü de yer alan “Basına Ekleme” bölümüne gelen çağrı kuralını yazıyoruz. “_X.”  Yazarak tüm çağrıları ayırt etmeksizin kabul etmesini belirtiyorum.

Varsayılan Modu bölümünde “Geçerli Hedef” seçeneğinde “IVR” seçerek daha önce oluşturduğum IVR ismini seçiyorum. Örnekte görebileceğiniz gibi “Arge IVR” seçili durumda bu şekilde kaydediyorum ve bir sonraki adıma ilerliyorum.

clip_image055

Ekran – 28

Dahili kullanıcıların dış arama yapabilmesi adına “Giden Arama Kuralları” bölümünde yeni bir dış arama kuralı oluşturmak için “+ Ekle” butonunu kullanıyoruz.

clip_image057

Ekran – 29

Giden arama kuralında “Başına Ekleme” seçeneğine “_X.”  yazıyorum. Bu tüm giden aramaları kabul et anlamını taşımaktadır.  

Ayrıcalık bölümündeki seçeneklerden “Uluslararasi” seçeneğini seçiyoruz. Dahili kullanıcılarda ayrıcalık bölümünde “Uluslararasi” seçeneği işaretli kullanıcılar bu kural ile dış arama yapabilir duruma gelmiş oldu.

Artık santralimiz dışardan gelen aramaları kabul edebilir duruma geldiği gibi içerden arama kuralıda yapılandırıldığından dahili kullanıcılar arama yapabilir.

Şimdi de en sevdiğimiz özellik olan Grandstream telefonlarının otomatik yapılandırılması bölümü ile networkünüzde yer alan tüm telefonları otomatik yapılandırıyoruz.

clip_image059

Ekran – 30

Otomatik yapılandırma için sol menüden “Değer Katan Özellikler” menüsünden otomatik yapılandırma seçeneğini seçiyoruz. Gelen ekranda networkü tarayarak bize bulduğu tüm telefonların bir listesini, mevcut durumlarını ve yapılandırma ayarlarını alıp almadığı bilgisini görebiliriz.

“Genel Model” bölümüne geçerek öncelikle genel modeller için yapılandırma ayarlarını tanımlıyoruz.

clip_image061

Ekran – 31

Genel modeller içinde ortak özellikleri belirliyoruz.  Daha özel ayarlar içinde “Model Şablonları” bölümüne ilerleyip telefon modellerine göre özel ayarları belirliyoruz.

clip_image063

Ekran – 32

Model şablonlarında seçmiş olduğumuz telefon modeline göre özel ayarları tanımladıktan sonra model şablonunu varsayılan olarak atıyoruz.

Otomatik Yapılandırma bölümüne gelerek cihazlarımızı seçip güncelleme işlemini yapıyoruz.

clip_image064

Ekran – 33

Telefonlarımız ve santralimiz hazır durumda iyi günlerde kullanmanızı dilerim.

Not: Güvenlik duvarınızdan veya modeminizden 5060, 10000 – 20000 portlarını santralinize NAT yapmayı unutmayınız. Aksi durumda Voip SIP hesaplarınız register olmayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

4 Yorum

    1. Merhaba,
      Ürünle ilgili ne gibi sorun yaşadınız bilmiyorum ancak yıllardır ürünü kullanırım pek kayda değer sorun daha görmedim.
      Ayrıca konu ile ilgili sorularınız var ise forumu kullanabilirsiniz.

  1. Merhaba Giden Arama Kuralı Yapılandırmasında Sistemdeki Kayıtlı Olan Dahili Numaramızı Sadece İstediğimiz Dış Hattan Görüşme Yaptırmayı Nasıl Tanımlayabiliriz

  2. Merhaba,
    Soruları forum üzerinden yanıtlıyoruz. Sorunuzun bir kaç yöntemi var. Örneğin dış hat kullanımını kısıtlama ile yapılabileceği gibi dış hat pin uygulaması ile olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu