GNS3, Cisco CCNA ve CCNP sınavlarına hazırlık, Cisco IOS simüle etmek veya farklı UTM cihazların grafiksel olarak simüle edilebilmesi için kullanılan bir ağ yazılımı emülatörüdür. Ücretsiz olmasının yanında Cisco Packet Tracer dan farklı olarak sadece Cisco cihazlar yerine hem Cisco hem de diğer üretici firmaların donanımlarını hem gerçek hem sanal simüle etmesi tercihin başlıca sebeblerindendir.
GNS3 programını https://www.gns3.com/ web sitesinden kayıt olduktan sonra indirebilirsiniz.
Kurulum R1
Kullanmış olduğunuz OS göre indirdiğiniz GNS3 programının kurulumunu başlatıyoruz ve Kurulum R2 adımına ilerliyoruz.
Kurulum R2
Gelen ekranda “I Agree” ile lisans sözleşmesini kabul edip Kurulum R3 resimdeki ekrana ilerliyoruz.
Kurulum R3
Bu ekranda GNS3 ile birlikte ihtiyaç duyabileceğiniz ek uygulamaları seçebilirsiniz. Seçtiğiniz her ek uygulama için internet bağlantısı ihtiyacı duyacağından bilgisayarınızın internete çıkış yapabildiğinden emin olunuz.
Kurulum R4
Kurulum işlemleri esnasında ek özelliklerden tercih etmiş olduğumuz Wireshark için internetten indirme işlemini yaptığını bu ekranda görebilirsiniz.
Kurulum R5
Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra GNS3 programını çalıştırdığınızda karşınıza ilk Setup Wizard ekranı karşılayacaktır. Bu ekranda 3 seçenek yer almaktadır. Kısaca bunlardan bahsedelim;
1. Run Modern IOS: Bu seçenekte Cisco IOS ve Uygulamaları ile Cisco olmayan diğer uygulamaları çalıştırmak için kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda mutlaka GNS3 VM bir VMware Workstation gibi sanallaştırma platformunda yüklemeniz gerekmektedir. Yine GNS3 VM ücretsiz kullanabilir.
2. Run only lefacy IOS my computer : Bu seçenekte kendi bilgisayarınız üzerinde geçmişten gelen ve C7200 eşit veya altı IOS ları çalıştırabileceğiniz platformdur. Bir nevi Cisco Packet Tracer olarak çalışmasıdır.
3. Run everything on a remote server : Bu seçenekte ise bilgisayar kaynaklarını kullanmak yerine uzak lokasyondaki bir sunucu üzerinde GNS3 VM çalıştırarak kaynağı oradan çalıştırmak içindir.
Konumuz itibariyle bizim yapmak istediğimiz kendi kaynaklarımızı kullanmak yerine uzak lokasyondaki sunucu üzerine GNS3 VM kurup kullanmak. Ancak biz henüz GNS3 VM uzak sunucuda kurup hazırlamadığımız için Setup Wizard kullanmayacağız bu ekranda Cancel diyerek çıkabiliriz.
Bu aşamadan sonra GNS3 VM ESXI sunucumuz üzerine kurulumu yapabiliriz. Bunun için gereksinimlerden olmazsa olmazlar aşağıdaki gibidir.
· Minimum ESXI 5.1 önerilen ESXI 6.5
· Minimum Vcenter 6 önerilen 6.5
· Minimum 2 GB Ram önerilen ihtiyacınıza göre değişir.
· Minimum 1 CPU önerilen ihtiyacınıza göre değişir.
· Minimum disk alanı 150 GB
Uzak sunucu üzerindeki sanallaştırma platformuna göre (Virtual BOX, VMWARE Workstation veya ESXI desteklemektedir.) GNS3 VM https://www.gns3.com/software/download-vm adresinden VMWARE ESXI indirerek işleme başlıyoruz.
İndirdiğimiz dosyanın uzantısının. OVA olmasından anlıyoruz ki bu dosya “Open Virtualization Format” Deploy işlemi yapacağız. Bunun için Vcenter veya ESXI hostuna bağlanıp ilgili ara yüzü açıyoruz.
Kurulum R6
ESXI hostumuzun üzerinde Create/Register VM seçerek bir sonraki adıma ilerliyoruz.
Kurulum R7
“Deploy a virtual machine from an OVF or OVA file “ seçeneğini seçtikten sonra tabi ki NEXT tıklayarak sonraki adımlarımızı tamamlıyoruz.
Kurulum R8
Son olarak “Finish” işlemi ile OVA dosyamızın import işlemini bitirmesini bekliyoruz. İşlem bitiminde ESXI üzerinde GNS3 VM kurulmuş olacak ancak KVM support available durumu False olduğundan bir takım ayarlar daha yapmamız gerekiyor bu nedenle GNS3 VM kapalı duruma getirip bir sonraki adıma ilerliyoruz.
Kurulum R9
GNS3 VM üzerinde edit açıp “CPU” seçenği altında yer alan “Hardware virtulazation” seçeneğindeki “Expose hardware assisted virtulization to the gues OS” seçeneğini işaretliyoruz ve kaydedip çıkıyoruz.
Kurulum R10
Daha sonra VMWARE Güvenlik önlemlerine takılmaması için Host üzerinde yer alan Networking bölümüne gelip “Add a group” bir network oluşturma işlemini başlatıyoruz.
Kurulum R11
Yeni gelen ekranda name alanına GNS3 olarak bir isim atıyoruz veya tercihinize bağlı siz bir isim verebilirsiniz. Security alanında yer alan Promiscuous mode , Mac address changes, forged transmits seçeneklerinin hepsine “Accept” olarak işaretleyip “Add” ile yeni port grubunu oluşturuyoruz.
Kurulum R12
GNS3 VM tekrar geri dönüp edit seçeneği ile revizyon yapmak için “Network Adapter 1” seçeneğindeki VM Network yerine GNS3 oluşturduğumuz port grup networkü seçip kaydediyoruz. Artık GNS3 VM güç verip açık konuma getirebiliriz.
Kurulum R13
GNS3 VM açıldığımda sizi bir bilgi ekranı karşılayacaktır. Bu ekranda versiyon bilgisi, IP adresi ve image dosyalarının nerede tutulduğunu gösteren bilgiler yer almaktadır. İsterseniz “OK” seçeneğine tıkladıktan sonra diğer ayarları görüntüleyebilir isteğinize bağlı olarak gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Örneğin IP adresini değiştirebilirsiniz, güncelleme yapabilirsiniz veya Remote GNS bağlantıları için username ve şifre verebilirsiniz.
GNS3 VM kurulumu ve ayarlarını tamamladıktan sonra artık bilgisayarımızdaki GNS3 çalıştırıp Remote olarak GNS3 VM eklemeye geçiyoruz.
Kurulum R14
GNS3 Proje ekranına açtıktan sonra üst barda yer alan Edit menüsünden “Preferences” seçeneğine tıklayarak özelliklerin açılmasını sağlayalım. Daha sonra gelen ekranda Server sekmesine geçelim. Sağ tarafta açılan sekmelerden “Remote Servers” seçeneğinde yer alan “Add” butonuna tıklayarak kurmuş olduğumuz GNS3 VM uzak olarak ekleyelim.
Kurulum R15
Gelen ekranda gerekli bilgileri girerek bağlantının oluşmasını sağladık. Burada dikkat ederseniz Authentication enable olarak işaretli bunun nedeni GNS3 VM üzerinde Authentication seçeneğini aktif ettim ve bu şekilde sadece user ve şifreyi bilenlerin bağlanmasına izin verdim. Ancak siz bunu yapmadığınız için bu seçeneği işaretlemeden yapabilirsiniz.
Kurulum R16
Sol menüde yer alan GNS3 VM seçeneğine tıklayarak sağ menünün açılmasını sağlayın ve “Enable the GNS3 VM” seçeneğini işaretledikten sonra Virtulatization engine bölümünden “Remote” seçeneğini seçiniz. Settings kısmında daha önce Server tabında oluşturduğunuz VM Name gelecektir.
Not: Eğer VM Name gelmez ise bu durumda önce Apply yapın daha sonra Reflesh işlemi yapın bu durumda kesin gelecektir. Aksi durumda bağlantınız yok demektir.
İşlemi tamamladıktan sonra GNS3 VM çalışmaya başlayacaktır.
Kurulum R17
Proje ekranın sağ tarafında yer alan “Servers Summary” bölümünde yeşil yeşil GNS3 VM çalıştığına şahit oluyoruz. Üreticilerden veya GNS3 marketten indirdiğiniz image dosyalarınızı artık GNS3 VM üzerinde kendi kaynaklarınız yerine Remote ettiğiniz bir ESXI sunucu üzerinde çalıştırarak network testlerinizi ve çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
GNS3 kurulumu ve GNS3 VM in uzak ESXI sunucu üzerinde nasıl çalıştığını görmüş olduk bir sonraki makale de görüşmek üzere hoşça kalın.