Google’da Hızlı İndeks Alma Yöntemleri Nelerdir?
Hiç Google arama sonuçlarında görünmeyen bir içerik yayınladınız mı? Bu, içeriğinizin henüz Google tarafından dizine eklenmediği anlamına gelir. Bu durum web siteniz için çok zararlıdır, çünkü içeriğinizi potansiyel olarak çok fazla trafik alabilecekken, indeklenmediği için trafiğiniz hiç trafik almayabilir.
Bu nedenle içeriğinizin Google tarafından indekslendiğinden emin olmanız gerekir.
Peki Google indeks tam olarak nedir?
Google Index Nedir?
Google index yani Google dizini, Google’ın tarayıp bulduğu web sayfalarındaki bilgileri içeren bir veri tabanıdır. Web siteniz Google dizininde listelenmiyorsa, Google arama sonuçlarında görünmez.
Google önce internete yayılmış tüm içeriği tarar. Ardından içerik bilgileri, işlenir ve kullanıcının arama sorgusuyla ilişkisini gözlemlemek için Google dizininde saklanır. Daha sonra, Google’da ilgili arama sonuçları görüntülenir.
Doğru SEO stratejisini uygularsanız, web sitenizin Google tarafından indekslenmesi daha kolay olacaktır. Çünkü sadece yüksek kaliteli ve kullanıcı aramalarıyla alakalı içerik barındıran web siteleri Google dizinine eklenir.
Google Dizini Nasıl Çalışır?
Google indeksin nasıl çalıştığını anlamadan önce, arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Google, arama sonuçlarını görüntülerken aşağıdaki süreçlerden geçer:
- Tarama (Crawling): Google’ın web tarayıcısının hem yeni içerik hem de güncellenmiş içerik olmak üzere internetteki tüm içeriği aradığı bir süreçtir.
- İndeksleme (Indexing): Bu işlemde, tarama işleminde bulunulan tüm içeriğin arama sonuçlarında görüntülenmesi için Google index adlı bir veri tabanında saklama işlemi gerçekleştirilir.
- Sıralama (Ranking): Google’ın arama sonuçlarında görüntülenecek web sitelerinin sıralamasını belirleme sürecidir. Google, web sitelerini en alakalı sayfadan en az alakalı olana doğru sıralar.
Kısacası, Google’ın dizine ekleme yöntemi, bir web sitesindeki içeriğin işlenmesini ve analiz edilmesini içerir. Google dizininde saklanacak bilgiler, sadece web sitesinin URL adresini değil, aynı zamanda web sitesindeki metin içeriği, HTML etiketleri ve nitelikleri gibi tüm içeriği, ayrıca multimedya içeriğini de içerir.
Dizine ekleme işlemi sırasında Google, bir web sayfasının başka bir sayfanın kopyası olup olmadığını değerlendirir. Ayrıca dili, menşe ülkesini, sayfanın kullanılabilirliğini ve daha fazlasını belirler. Ardından, web sitesinin arama sonuçlarında görünebilmesi için bilgiler Google dizininde saklanır.
Ancak, işlenen tüm sayfalar Google dizininde saklanmaz. Bu nedenle, içeriklerinizin Google dizininde kaybolmasına neden olan faktörleri bilmeniz gerekir. Bu şekilde içeriklerinizi düzeltebilir ve Google tarafından indekslenmesini sağlayabilirsiniz.
İçeriklerinizin Google Tarafından İndexlenmemesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Dizin oluşturma işlemi, bir web sitesinde bulunan içeriğe ve meta verilere bağlıdır. Genellikle içeriklerin Google tarafından indekslenmemesine neden olan problemler, düşük kaliteli sayfa içeriği, indekslemeyi yasaklayan meta etiketlerin kullanılması ve indeksleme işlemini zorlaştıran web mimarisidir.
Daha fazla ayrıntı için içeriklerin Google tarafından indekslenmemesine neden olan faktörleri aşağıdaki listede bulabilirsiniz:
1. Sayfa İçi SEO’yu İhmal Etmek
Sayfa içi SEO, içeriğin kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan bir optimizasyon uygulamasıdır. Sayfa içi SEO en iyi uygulamalarını uygulayarak, okuyucuların ve arama motorlarının web sitenizde sunulan içeriği anlamasını kolaylaştırabilirsiniz.
Öte yandan, web siteniz sayfa içi SEO uygulamıyorsa, bu, Google’ın onu taramasını ve dizine eklemesini engelleyebilir. Bu nedenle, Google’ın içeriğinizi dizine eklemesini sağlamanın en iyi yollarından biri sayfa içi SEO en iyi uygulamalarını uygulamaktır.
2. İntihal
Google, intihal uygulamasına ve düşük kaliteli içerik üretimine karşı çıkar. Yayınladığınız içerik intihal olarak belirtilirse, Google’ın sayfayı dizine eklememesi olasıdır. Bu nedenle, web sitesinin arama motorlarında iyi performans göstermesi için her zaman yüksek kaliteli içerik üretmeye çalışmanız gerekir.
3. Dizinsiz Etiketleri Kullanma
Google’ın web sitenizi dizine eklememesine neden olan faktörlerden biri, indekssiz etiketin kullanılması olabilir. Bu durumu önlemek için web sitenizdeki ayarları tekrar kontrol etmeniz gerekir. Bir sayfada, olmaması gereken bir dizine eklenmemiş etiket bulursanız, içeriğinizi arama sonuçlarında görünmesi için hemen kaldırın.
4. Düşük Kaliteli Geri Bağlantılar
Niteliksiz geri bağlantılar, düşük otoriteye sahip web sitelerinden elde edilen veya spam uygulamalarından elde edilen geri bağlantılardır. Bu tür bir backlink, Google’ın web sitenizi dizine eklemesini zorlaştırır çünkü backlink, web sitesi kullanıcıları için herhangi bir fayda sağlamaz.
İçeriklerinizi Google Dizine Nasıl Eklersiniz?
Google’da indeksli içerikler oluşturmak kolay bir şey değildir. Ancak endişelenmenize gerek yok. Aşağıda Google’ın içeriğinizi hızlı bir şekilde dizine eklemesini sağlamanın birkaç yolunu bulabilirsiniz:
1. Google Search Console’u Optimize Edin
Google’da indekslenen içerikler oluşturmanın en kolay yolu, Google Search Console’un kullanımını optimize etmektir. Bu araç ile site haritası ekleyebilir, URL Denetleme menüsü üzerinden indeksleme istekleri yapabilir, web sitesi tarama ve indeksleme sürecinde oluşabilecek hataları izleyebilirsiniz.
Ancak, Google dizininin anlık bir süreç olmadığını unutmayın. Özellikle yeni oluşturulmuş bir web sitesi için elbette web sitesinin başarılı bir şekilde indexlenmesi zaman alır. Bu nedenle, bu aracı, hangi web sayfalarının Google tarafından dizine eklenmediğini belirlemek için de kullanabilirsiniz.
2. Site Haritası Ekleyin
Site haritası, genellikle bir web sayfasının tüm URL’lerini listelediğinden, Google’ın sitenizin yapısını anlamasına yardımcı olmak için kullanışlıdır. Bir site haritası ile Google, hangi sayfaların dizine eklenmesinin önemli olduğunu ve hangilerinin olmadığını anlayabilir.
Google, site haritanızda listelemeseniz bile web sayfalarını bulabilmelidir. Ancak site haritası eklemek, Google’ın içeriğinizi dizine eklemesini sağlamanın etkili bir yoludur.
Yönettiğiniz web sitesinin site haritası yoksa, Sitemap Generator aracını kullanarak site haritasını daha pratik ve basit hale getirmeyi deneyebilirsiniz.
3. Robots.txt oluşturma
Site haritası eklemenin yanı sıra, Google’a dizine eklenen içerikler oluşturmanın başka bir yolu da bir robots.txt dosyası oluşturmaktır. Bu dosya, Google’a hangi web sayfalarını ziyaret edebileceğinizi ve ziyaret edemeyeceğinizi söylemek için kullanışlıdır.
Bu dosya aracılığıyla Googlebot’a belirli sayfaları dizine eklememesi için talimat verebilirsiniz (örneğin, yinelenen içeriğiniz olduğunda ve bu sayfanın Google tarafından dizine eklenmesini engellemek istediğinizde).
Artık robots.txt dosyasını manuel olarak oluşturmanıza gerek yoktur, çünkü Robots.txt Generator gibi dosyaları otomatik olarak oluşturmanıza izin veren araçlar vardır. Bu araçla, sadece birkaç tıklamayla bir robots.txt dosyası oluşturabilirsiniz.
4. Robot.txt’de tarama bloklarını düzeltme
Google’ın web sitenizi dizine eklememesinin nedeni robot.txt dosyasındaki tarama engelleme ayarları olabilir. Googlebot’a web sayfanızı taramasına izin verilmediğini söyleyen bir komut yazabilirsiniz.
İçeriklerin Google tarafından indekslenmesinin yolu robot.txt dosyasını onarmaktır. Bu yüzden web sitenizin robot.txt dosyasını kontrol edin, ardından aşağıdaki kod parçacıklarından birini bulun:
Yukarıdaki kod parçacığı, Googlebot’a web’inizdeki bir sayfayı tarama izni vermez. Bu sorunu çözmek için gerekirse kodu kaldırmanız yeterlidir.
5. İndekssiz etiketi kontrol edin
İzin vermezseniz Google sayfayı dizine eklemez. Bu, meta etiketinizde indekssiz bir etiket kullandığınızda olabilir. Bu nedenle içeriklerin Google tarafından dizine eklenmesini sağlamanın bir yolu, gerçekten dizine eklenmesi gereken sayfalardan dizine eklenmemiş etiketi kaldırmanızdır.
6. Dahili bağlantıda nofollow’u düzeltin
Nofollow etiketine sahip dahili bağlantılar, Googlebot’un istenen sayfayı taramasını engeller. Sonuç olarak, Google sayfayı taramaz, bu nedenle dahili bağlantıların uygulanması sayfa sıralamasını etkilemez.
Bu yüzden, nofollow etiketini kullanan dahili bağlantıları düzeltmeniz gerekir. Google’ın içeriklerinizi dizine eklemesini sağlamanın bir yolu, içeriklerinizdeki dahili bağlantılardan nofollow etiketini kaldırmaktır.
7. İçeriğinizin benzersiz olduğundan ve intihal içermediğinden emin olun
Google’ın içeriklerinizi dizine eklemesini sağlamanın diğer yolu, tutarlı bir şekilde yüksek kaliteli içerik üretmektir. Yüksek kaliteli içerik, kullanıcılar için yararlı olan, bir uzman tarafından yazılan ve kesinlikle başka bir içeriğin kopyası olmayan içeriktir.
Yüksek kaliteli ve sık güncellenen içerik, Googlebot’un web sitenizi daha sık taramasını sağlar. Bunun nedeni, web sitenizde sunulan içeriğin, kullanıcıların şu anda aradığı şeyle alakalı içerik olmasıdır.
İçeriğinizin Google Tarafından Dizine Eklenip Eklenmediğini Kontrol Etme
Arama sonuçlarında görünmek ve hedef kitleye ulaşmak için üretilen içeriklerin Google tarafından indekslendiğinden emin olmanız gerekir.
İçeriğinizin Google tarafından dizine eklenip eklenmediğini öğrenmenin iki yolu vardır. Bunu arama sonuçları sayfasından veya Google Search Console üzerinden kontrol edebilirsiniz.
1. Arama Sonuçları Sayfasından Kontrol Etme
İçeriğin Google tarafından dizine eklenip eklenmediğini görmek için bir Google araması yapabilirsiniz. Bu yöntem oldukça kolaydır, önce web tarayıcınızı açın, ardından “site:[domain]” arama sorgusunu yazın. Ürettiğiniz içerik Google tarafından dizine eklendiyse, Google arama sonuçlarının görünecektir. Ancak, web sitenizdeki içerikler dizine eklenmemişse, Google SERP’de herhangi bir sonuç bulamazsınız.
2. Google Search Console ile Kontrol
Bir içeriğin dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmek için Google Search Console’u da kullanabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken ilk şey, Google Search Console’a giriş yapmak ve ardından URL inceleme menüsünü seçmektir.
Ardından, izlemek istediğiniz içeriğin URL’sini arama alanına girin. Bir inceleme yaparken, girdiğiniz URL’nin gerçekten de web sitenizin bir parçası olduğundan emin olun.
Bundan sonra, Google Search Console, web sitesinin dizine eklenip eklenmediğini belirten bilgileri görüntüler. Web sitesi dizine eklenmemişse, sayfanın arama sonuçlarında görüntülenebilmesi için Google’a dizine ekleme isteğinde bulunabilirsiniz.
Bu, içerikleri Google tarafından daha kolay dizine eklemenin en etkili yollarıdır. En önemlisi tabii ki sürekli olarak kaliteli içerik oluşturmanız ve eski içerikleri optimize etmeye devam etmeniz gerekir. Ayrıca web sitenizde indeksleme işlemini engelleyen meta etiketler olmadığından emin olun.
Google’ın içeriğinizi dizine eklemesini sağlayacak yöntemi uyguladıktan sonra, sabırlı olmanız yeterlidir. İçeriğiniz arama sonuçlarında görünene kadar birkaç dakika bekleyin. SERP’de daha üst sıralarda yer almanız gerekiyorsa optimizasyon yapın.
Eline sağlık.