Google, Türkiye’de Rekabet İhlali Nedeniyle 75 Milyon Dolar Ceza Aldı!

Google yeniden haksız rekabet konusuyla gündemde. Türkiye Rekabet Kurumu, Google’ı rekabet yasalarını ihlal etmek ve reklâm sunucusu pazarındaki dominant pozisyonunu kötüye kullanmak suçlamasıyla 2.61 milyar lira (75 milyon dolar) para cezasına çarptırdı.

Türkiye Rekabet Kurumu, Google’ın kendi tedarikçi tarafı platformunu (SSP) üçüncü taraflara kıyasla avantajlı hale getirdiğini belirtti. SSP, yayıncıların reklam envanterlerini yönetmek ve satmak için kullandığı yazılımlardır. Google, bu uygulamasıyla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırarak rekabeti engelledi. Rekabet Kurumu, Google’ın üçüncü taraf SSP sağlayıcılarıyla eşit şartlarda ticaret yapmasını istemekte ve buna yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Google, Türkiye Rekabet Kurumu’nun kararına karşı temyiz başvurusunda bulunmayı planladığını açıkladı. Bir Google sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Türkiye otoritesinin kararı, reklâm alıcıları ve satıcılarının çok sayıda seçenekle karşı karşıya olduğu yoğun rekabet ortamını göz ardı etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu ceza, Google’ın karşılaştığı tek yasal sorun değil. Hindistan’daki rekabet otoritesi de Google’ı, oyun uygulamalarıyla ilgili politika ihlalleri nedeniyle soruşturuyor. Kanada Rekabet Bürosu da Google’ın çevrimiçi reklâm alanındaki baskın konumunu kötüye kullandığını ileri sürerek şirketi hedef almış durumda. Ayrıca, ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Google’ın arama motoru işini devretmesi gerektiğini belirterek, şirkete yönelik daha fazla düzenleme talep ediyor.

Amerika dışında, Google’ın karşılaştığı başka sorunlar da bulunuyor. İtalya Rekabet Otoritesi, Google’ı yanıltıcı onay talepleri ve onay süreçlerindeki potansiyel olumsuzluklar nedeniyle soruşturmaya almış durumda. Ancak tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Google, 2019 yılında Avrupa Komisyonu tarafından dijital reklâm pazarındaki uygulamaları nedeniyle kesilen 1.49 milyar euroluk cezayı bozmayı başarmıştı.

Türkiye’deki ceza, Google’ın çevrimiçi reklâm pazarındaki hâkimiyetini sorgulayan uluslararası soruşturmalardan biri oldu. Google için gelecekteki hukuki mücadelelerin nasıl şekilleneceği ve şirketin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceği şimdiden merak konusu.

Exit mobile version