Blog

Google Trendler Nedir? Ne İşe Yarar?

google trends nedir

Bir web sitesiniz varsa veya dijital bir pazarlama kampanyası yürütüyorsanız, ürün ya da hizmetinizle ilgili trendleri bilmeniz şarttır.

İnsanlar ne arıyor ve zaman içinde bu trendler nasıl değişiklik gösteriyor?

Google arama trendleri, bu bilgileri edinmenize yardımcı olur ve kullanıcıların web’de aradığı terimlere bir bakış açısı sağlar. Bu veriler sayesinde kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan içerik ve ürünler oluşturabilirsiniz.

Google Trendler, Google arama motorundaki küresel etkinliği izleyen güçlü bir araçtır. Bu yüzden bugün bu yazımızda bu araçtan en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı anlatacağız.

Google Trendler Nedir?

Google Trendler, 2004’ten bu yana yapılan tüm Google aramalarından elde edilen anonimleştirilmiş ve toplu verilere dayanan bir anahtar kelime araştırma aracıdır. Bir Google Trends araması, insanların aynı zaman dilimindeki genel aramalarla ilgili olarak belirli bir anahtar kelimeyi ne sıklıkla aradığını gösterir.

Google Trendler’e yeni anahtar kelime fikirleri girdiğinizde aşağıdakileri görebilirsiniz:

  • Gerçek zamanlı aramalar
  • 2004’ten günümüze arama kalıpları
  • Coğrafi bölgeye göre aramalar
  • İlgili sorgular veya anahtar kelime aramaları
  • İlgili konular
  • Trend olan aramalar

Diğer anahtar kelime araştırma araçları, bir terimin arama hacmini gösterir, ancak Google Trendler, belirli yerlerde veya belirli anlarda arama hacmini göstererek insanların ne düşündüklerine dair bir görünüm sunar. Google Trendler ile verilerinizi filtreleyebilir ve arama hacmindeki değişikliklere bakabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda, bir anahtar kelimeye ilişkin verilerin şehir düzeyinde nasıl değiştiğini bile görebilirsiniz.

Google Trendler Nasıl Çalışır?

Google Trendler, genel konuları izlemek ve ilginin ne zaman arttığını veya azaldığını görmek için Google Arama, Haberler, Görseller, Alışveriş ve hatta YouTube‘dan anonim arama verileri alır. 

Diğer anahtar kelime araştırma araçlarından farklı olarak Google Trends aylık arama hacmini ölçmez ve hatta tek tek anahtar kelimeleri ve uzun kuyruklu kelime öbeklerini bile izlemez. Bunun yerine belirli bir süre boyunca genel aramaya göre konuları popülerliklerine göre izler. Trendler verileri, Google aramalarının toplam miktarına oranı olarak gösterir. 0’dan 100’e kadar bir popülerlik ölçeğinde gösterilen bu sayı, arama popülaritesindeki (neredeyse) artışı veya düşüşü gerçek zamanlı olarak gösterebilir, ancak gerçek arama yapanların sayısını göstermez veya tahmin etmez ya da belirli aramaların tam yayılımını yakalamaz. Bu, bir anahtar kelime için aylık arama tahmini veren diğer anahtar kelime araştırma araçlarına göre önemli bir farktır.

Ek olarak, bir arama teriminin popülerliğini belirli bir süre boyunca (2004’e kadar) analiz edebilir, onu 5 adede kadar diğer arama sorguları ile karşılaştırabilir ve konuma göre popülerliği de inceleyebilirsiniz.

Google Arama Trendler Nasıl Kullanılır?

Google Trendler’deki arama işlevlerini kullanarak merak ettiğiniz anahtar kelimelerdeki trendlere göz atabilirsiniz.

Peki Google Trendler nasıl kullanılır?

Google Trendler’i kullanmak oldukça kolaydır. Google Trendler’i ziyaret ettiğinizde, tam ortada bir arama kutusu göreceksiniz. Bu alana bir arama terimi veya bir konu girin. Kelimeyi yazmak ve Enter’a basmak sizi o arama terimiyle ilgili verileri keşfedebileceğiniz bir sayfaya yönlendirecektir.

Örneğin arama kutusuna “cloud” yazdığınızı varsayalım. Daha sonra bölge, zaman aralığı ve kategorileri seçin. Biz bölge olarak Türkiye’yi seçtik ve son 12 aydaki trendleri görmek istedik. Bu bağlamda aşağıdaki görselde de Türkiye’de cloud kelimesinin son 12 aydaki aranmasına dair eğilimleri görebilirsiniz. 

Grafik, belirli bir zamanda ve Türkiye’deki cloud aramalarına olan ilgiyi gösterir. Oran, farklı dönem ve konumlara ait verilerin daha doğru bir şekilde karşılaştırılmasına izin vererek neyin yukarı doğru eğilim gösterdiğinin anlık görüntüsünü verir.

Google Trendler verileri 100’e endekslenir ve 100 maksimum ilgiyi temsil eder. Bu örnekte, 20-26 haftası 100’de dizine eklenir, çünkü bu, zaman aralığında aramaya yönelik ilginin zirve yaptığı zamandır.

Google Trendler verileri tam arama sayısını içermese de, zaman içindeki göreceli popülerliği size gösterir. Verilen anahtar kelimenizin şu anda Google’da trend olup olmadığını hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Dünyanın her yerindeki popüler arama terimlerini gösteren diğer verileri görmek için Google Trendler’in ana sayfasını aşağı kaydırın. Burada genellikle pop yıldızları, spor etkinlikleri ve mevsimsel trendler için aramalar görebilirsiniz.

Ayrıca bu aracı kullanarak son trendleri de keşfedebilirsiniz. Bunlar temel olarak küresel arama etkinliğinin nabzını yakalar. Çok popüler aramalar, sizin için yararlı olabilir. Örneğin, popüler kültüre veya spora odaklanan bir web siteniz varsa, odaklanmak isteyeceğiniz konuları büyük olasılıkla görebilirsiniz.

Google Trendler Verilerini Yorumlama

Google Trends verileri bir grafikte sunar. Veriler, tam arama hacimlerinin bir raporundan ziyade 0 ila 100 arasında bir ölçekte aramanın bir oranı olarak sunulur. Bu, zaman içinde arama davranışındaki değişiklikleri kontrol etmeye yardımcı olur, böylece toplam arama sayısında dalgalanma olmasına rağmen ilgideki artışlar açıkça fark edilebilir. Verileri daha da normalleştirmek için Google Trendler, nadiren aranan (belirli bir süre için 0 olarak görünen) terimleri, aynı kişinin kısa bir süre boyunca yaptığı yinelenen aramaları ve kesme işareti gibi özel karakterlerle aramaları içermez.

Örneğin, Google Trendler’de “yaz saati” yazarsanız ve 5 yıllık verilere bakarsanız, Mart ve Ekim/Kasım aylarında ani artışlar görürsünüz. Aynı terim için SEMRush’ta bir arama yaparsanız, aylık tahmini 246.000 arama gösterilecektir. Bunun nedeni, aylık arama hacminin son 12 ayın ortalaması olarak hesaplanmasıdır; “Yaz saati uygulaması” arayışındaki ani artışlar yılda iki kez o kadar fazladır ki, ortalama yapay olarak yüksek görünebilir.

Trendlerin veri bilgileri farklıdır. Bu sayede çevrimiçi pazarlama uzmanları Google Trendler’e göz atabilir ve Mart ayından önce ve Ekim’den Kasım’a kadar yaz saati uygulamasıyla ilgili ürün reklamı yapmaları ve içerik yazmaları gerektiğini anlayabilirler. Bu nedenle SEMRush’a, terim için çok sayıda aylık arama yapıldığını söyleyebilirken, Google Trendler, terimin sadece yılın belirli zamanlarında popüler hale geldiğini gösterir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu