Google PageSpeed Insights Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Bir web siteniz varsa ve yüklenmesi uzun sürüyorsa, web sitenizin hızını kontrol etmek için bazı araçlar kullanmanız gerekebilir. Bu noktada en güvenilir ve kullanımı ücretsiz uygulamalardan biri Google PageSpeed Insights’tır.
Peki Google PageSpeed Insights tam olarak nedir?
Google PageSpeed Insights Nedir?
Google PageSpeed Insights (PSI), hem mobil hem de masaüstü cihazlarda sayfaları analiz eden bir web sayfası performans raporlama aracıdır. Bir siteyi hem arama motorları hem de daha iyi bir kullanıcı deneyimi için optimize etmek için PageSpeed Insights’tan yararlanabilirsiniz.
PageSpeed, bir kullanıcının bir web sayfasında etkileşimde bulunacağı tüm yönlerin performansını ölçer ve sayfanın arama dizininde nerede sıralanacağı konusunda bunu dikkate alır.
Hız ve etkileşim söz konusu olduğunda sayfalarınızın nasıl performans gösterdiğini görebilirsiniz. Sadece bir URL girerek PageSpeed ile web sayfasını analiz edebilir ve bir performans raporu oluşturabilirsiniz.
PageSpeed, web siteniz Google tarafından dizine eklediğinde, sayfanın nasıl yüklendiğini görmenizi sağlayan bir önizlemesini oluşturma yeteneği gibi çok yararlı araçlara sahiptir. Bu sayede, sayfa yüklemedeki herhangi bir gecikmeyi tanımlayabilirsiniz.
Google PageSpeed Nelerden Oluşur?
Google Arama Konsolu, PageSpeed Insights ile entegredir ve bu araç kombinasyonu, web sayfanızın performansı hakkında size harika bir fikir verir. PageSpeed, URL’leri analiz etmek ve raporlarını oluşturmak için açık kaynaklı Lighthouse aracını kullanır.
PageSpeed’in tanımladığı temel metriklerden bazıları aşağıdaki şekildedir:
- Web sitesi ne kadar hızlı yükleniyor?
- Ana içerik kullanıcının görüşüne ne kadar hızlı giriyor?
- Bir kullanıcının sayfanızla etkileşime geçmesi ne kadar sürer?
- Sayfa sabit mi yoksa yüklenirken bir şeyler hareket ediyor mu?
PageSpeed özellikle aşağıdakiler gibi gerçek dünya kullanıcı deneyimi ölçümlerini kullanır:
- First Contentful Paint (FCP)
- First Input Delay (FID)
- Largest Contentful Paint (LCP)
- Cumulative Layout Shift (CLS)
PageSpeed, her sayfanın performansını iyi, iyileştirilmesi gerekiyor veya kötü olarak derecelendirir ve bir sayfanın performansına 100 üzerinden puan verir. İyi, 90 veya üzeridir; 50 ila 90, iyileştirme gerekiyor olarak kabul edilir; 50’nin altı ise zayıf olarak kabul edilir. Özetle bir sayfaya not verecek, başarısız olup olmadığını belirler ve neden başarısız olduğunu size bildirir.
Bir sayfanın performansı hakkında toplanan veriler aşağıdaki şekildedir:
- Alan verileri: Bir URL’nin zaman içinde nasıl hızlandığını ya da yavaşladığını gösteren geçmiş bir rapordur. Saha verileri, gerçek dünyadaki kullanıcı deneyimi hakkında faydalı bilgiler sağlamanıza olanak tanır.
- Laboratuvar verileri: Bu, sayfanızın tam olarak nasıl performans gösterdiğini size söyler, sayfalarınızdaki performans sorunlarını ayıklamanıza olanak tanır. Laboratuvar verilerinin kontrollü bir ortamda veri topladığını ve bu nedenle gerçek dünyadaki performans sorunlarını yakalamayabileceğini unutmamanız önemlidir.
İyi Bir Sayfa Hızı Puanı Nedir?
Elde edebileceğiniz en yüksek puan 100’dür. Ancak, 100’e ulaşmaya çalışmak oldukça zordur. Hatta barındırma hızı gibi etkenler de bu noktada önemli olduğu için neredeyse imkansızdır. Sadece en üstteki %2, yani birkaç web sitesi bunu başarabilir.
Turuncu alan sizde zayıf bir performans uyandırabilir. Ama 50 puan ilk %25’i temsil eder.
Peki hangi puan için çabalamanız gerekir?
Herhangi bir web sitesinin elde etmeyi bekleyebileceği en iyi puan 90 ila 91’dir. Bu puan sizin ana odak noktanız olmalıdır.
Temel Web Verileri (Core Web Vitals) Nedir?
Google, tüm kullanıcı deneyimleri için kritik olduğunu düşündüğü ortak bir performans metriği seti kullanır. Bunlar FID, LCP ve CLS olan PageSpeed ölçümlerinden üçüdür.
Google PageSpeed Neden Önemlidir?
Google, sayfa hızı metriklerine çok yakından bakar ve Google’ın sitenizi arama sonuçlarında nerede sıraladığı konusunda büyük bir rol oynar.
Google PageSpeed Insights ile Sayfa Hızı Nasıl İyileştirilir?
Google arama konsolu aracılığıyla bir URL’yi analiz ederek sayfa hızınızı ve kullanıcı deneyimi performansınızı kontrol edebilirsiniz. Oluşturulan rapor karmaşık görünebilir ve bu nedenle bu bilgiyi yorumlayabilmek çok önemlidir.
Sayfa hızınıza mobil ve masaüstünden bakabilirsiniz. Google, siteleri kendi dizininde mobil öncelikli performansa göre sıralar, bu nedenle PageSpeed raporlarını analiz ederken önce mobil verilere sonra masaüstü verilerine odaklanır.
PageSpeed raporu, sayfa denetimini üç bölüme ayırır:
- Sayfanızı daha hızlı yüklemenize yardımcı olacak yolları belirlemenize olanak tanıyan fırsatlar. Bu bölüm, iyileştirme önerilerini listeler ve bu değişiklikleri uygularsanız sayfanın ne kadar hızlı yükleneceğini görürsünüz.
- Teşhis, web sitenizin veya uygulamanızın performansını nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda size daha derin bir bakış sağlar. Bu bölüm, web geliştirme en iyi uygulamalarıyla ilgili olarak sayfalarınızın ne kadar iyi oluşturulduğunu size söyler.
- Başarılı denetimler, analiz edilen sayfa için geçen denetimleri listeler.
Özetle diyebiliriz ki, daha iyi kullanıcı deneyimine sahip hızlı siteler, Google tarafından daha üst sıralarda yer alır. Web sitelerini optimize etmek için çok sayıda ölçüme ihtiyacınız vardır ve PageSpeed Insights, web sayfası performansı hakkında bilgi sağlayan etkili bir araçtır. Ayrıca daha fazla optimizasyon için öneriler sunar.
Ancak, genel PageSpeed Insights puanı o kadar da önemli değildir ve 100/100 puan almak sitenin Google arama sonuçları arasında en üst sırada yer alacağını garanti etmez. Asıl önemli olan, hizmetin sunduğu önerilere veya fırsatlara odaklanmaktır. Bu, bir başka yararlı araç da Google Core Web Vitals’dir. Gerçek hayattaki kullanıcı deneyimini ölçmeyi amaçlar ve modern web sitesi yöneticileri için bir zorunluluktur.
Eline sağlık.