Google Earth ile “Zaman Yolculuğu” Yapılabilecek

Google Earth, kullanıcıların zamanı geri almasına ve dünyanın birkaç on yıl içinde nasıl değiştiğini görmesine olanak tanıyan bir time-lapse (hızlandırılmış çekim) özelliğini kullanıma sundu.

Yeni çıkan bu Google Earth özelliği ile, insanların zamanda “yolculuk etmelerini” sağlamak için son 37 yılda çekilmiş milyonlarca uydu görüntüsü kullanılıyor.

İnsanlar bu özellik ile örnek olarak küresel ısınmanın etkisiyle buzulların geri çekilmesini veya Amazon ormanlarının zaman içindeki tahribatını görebilecekler.

Şirket, bunun Google Earth için dört yıldır yapılan en büyük güncelleme olduğunu söylüyor.

Google Earth, yaygın olarak kullanılan Haritalar uygulamasına benzer bir teknoloji kullanıyor, ancak toplu taşıma ve yol tariflerinden daha çok jeoloji ve keşfe odaklanmış durumda.

Kullanıcılar araca bir web tarayıcısından erişebilir. Söz konusu özellik, yıllar içinde eriyen bir Alaska buzulunun veya Brezilya’daki orman koruma çalışmaları hakkında hazırlanmış birkaç sanal tur ile birlikte geliyor.

Las Vegas 1984-2020

Ayrıca, hızlandırılmış çekim özelliği küresel olarak kullanıma sunuldu. Yani kullanıcılar herhangi bir konuma dair ve mevcut olan her tür görüntüye ulaşabilecekler.

Google, iklim değişikliği ve diğer çevre sorunları konusunda farkındalık yaratmanın bir yolu olarak bu aracı pazarlamakta.

Yetkililer, manzaranın nasıl değiştiğinin çarpıcı örnekleri olarak Cape Cod’un değişen kumlarına ve Kazakistan’ın Aral Denizi’nin kurumasına işaret etti.

Ama aynı zamanda, Las Vegas’ın hızlı genişlemesinden Dubai’de yapay adaların inşasına kadar dünyanın dört bir yanındaki kasaba ve şehirlerdeki hızlı büyümeyi de belgeliyor.

Google, “Değişen gezegenimizin parmaklarımızın ucunda daha net bir resmine sahibiz – sadece sorunları değil, aynı zamanda çözümleri ve on yıllardır ortaya çıkan büyüleyici güzellikteki doğa olaylarını da gösteriyor.” Dedi.

20 petabayt boyutunda bir video

Google Earth’ün yeni sürümü, Nasa, ABD Jeoloji Araştırmaları’nın Landsat projesi ve AB’nin Copernicus projesinden gelen 24 milyon farklı uydu fotoğrafı tarafından destekleniyor.

Google, bu uzay ajanslarından gelen görüntülere dair “açık ve erişilebilir verilere ilişkin taahhütler” olmaksızın yeni özelliklerin “mümkün olamayacağını” söyledi.

Ortalama bir kullanıcı bir seferde sistemin yalnızca küçük bir bölümünü görebilirken, Google, animasyonlu hızlandırılmış görüntülerin aslında tek tek video döşemelerinden oluşan dev bir video mozaiği olduğunu söylüyor.

Şirket, 24 milyon görüntünün 1984 yılına kadar gittiğini ve 20 petabayt (20 milyon gigabayt) depolama alanı ve “katrilyonlarca piksel” kapladığını söyledi.

Bu görüntüler birlikte 4.4 terapiksel boyutunda tek bir video oluşturmakta. Google, bu boyutun yarım milyondan fazla 4K ultra yüksek çözünürlüklü videoya eşdeğer olduğunu söylüyor.

Tüm bu verilerin işlenmesi, işin makul bir zaman aralığında yapılması için Google’ın sahip olduğu binlerce yüksek güçlü makine arasında paylaşılan iki milyon saatten fazla bilgisayar zamanı aldı.

Şirket, “Bildiğimiz kadarıyla, Google Earth’teki time-lapse video, gezegenimizdeki en büyük video” dedi.

Klimalı veri merkezlerindeki bu tür ağır işlemler, büyük miktarda güç kullanır ve önemli bir çevresel etkiye sahiptir. Google, tüm veri merkezlerinin karbon nötr olduğunu savunuyor, ancak bunu dengeleme uygulaması yoluyla yapıyor (enerji kullanımını “dengelemek” için çevresel projelere bağış yapıyor).

Büyük miktardaki geçmiş verilerin, tamamen bulutsuz bir Dünya görüntüsü oluşturmak gibi çeşitli faydaları da bulunuyor. Bu işlemi tek bir uydu ile kısa bir süre içinde yaptığınız takdirde büyük ihtimalde elinizdeki kimi görüntüler bulutlu olacaktır.

Ancak zamanla, farklı bölgeler görünür hale gelir ve bunlar daha sonra altındakilerin bir resmini oluşturmak için birbirine dikilebilir.

Google, bu yeni time-lapse projesini en azından önümüzdeki on yıl boyunca her yıl güncellemeyi planladığını söylüyor.

Yetkililer, “Gezegenin bu perspektifinin tartışmalara zemin hazırlayacağını, keşfi teşvik edeceğini ve en acil küresel sorunlarımızdan bazıları hakkındaki bakış açılarını değiştireceğini umuyoruz” dedi.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

Microsoft Remote Desktop Apple M1 Desteğine Kavuştu
Avrupa, Yapay Zekanın Kullanımını Sınırlamaya Çalışıyor
SAP Kritik Zafiyetler İçin Güncelleme Yayınladı

Exit mobile version