Network

GNS3 Üzerinde Dell OS10 Kurulumu

Network kurslarına gidenlerin bildiği gibi veya kişisel olarak network cihazlarının işletim sistemlerini incelemek isteyenler bazı simulator yazılımlar kullanır. Simulator programları kullanılmasının sebebi fiziksel network cihazları elinizde yeterince veya hiç yoksa bunu sanal makineler yardımı ile eğitim veya demo maksadı ile kullanmalarıdır.  Herhangi bir marka switch işletim sistemini test etmek isterseniz GNS3 iyi bir çözümdür. Bunu yaparken GNS3 yazılımı ile birlikte switchlerinizin gerçek bir network cihazı gibi çalışabilmesi için sanal makineler (VM) kullanırız. GNS3 yazılımı üzerinde bu sanal makine yolunu bağlantısını göstermeliyiz. Bu bazen bir sunucu üzerine kurulu Vmware ESX, Hyper-V veya kendi bilgisayarınız üzerine kurulu Vmware Workstation, Virtual box gibi çözümlerde olabilir. Bu çözümlerden birisinin bilgisayarınıza yüklü olduğunu varsayıyorum. Ben Vmware Workstation ile göstereceğim.

Bu sebeple aşağıda 2 adet indirme linki göreceksiniz.  İlki GNS3 yazılımının kendisi. İkincisi ise bilgisayarımda kullandığım sanallaştırma yazılımının Vmware Workstation içinde (import) çalıştıracağım network donanımını sanal olarak göstereceğimiz bir sanal makine dosyası (GNS3 VM).  Her iki dosyanında aynı versiyon olması şart.

Ayrıca hangi markanın işletim sistemini çalıştırmak istiyorsanız onun virtual versiyonlarını ilgili markanın support sayfasından indirmelisiniz. Ben daha önce indirdiğim Dell Networking OS10 5.2.0 versiyonunu kullanarak Bölüm 2 de detaylı anlatacağım. Bölüm 1 ise bu ortamın hazırlanması ile ilgili.

  1. https://gns3.com/software/download

Bilgisayarınızda kurulu olan işletim sistemine göre (Windows, Linux, Mac) GNS3 yazılımının o versionunu indirin.  Windows 2.2.1x

2. adım ise yazılım ile tercih edeceğiniz sanal makine de çalışması için GNS3 VM dosyasını indirmelisiniz. Hemen web sayfanın altındaki açıklamada bu linke de yönelebilirsiniz.

2. download the GNS3 VM

Bu sanal makine dosyasını indirerek OS10 işletim sistemini bu makine üzerinde çalıştırır gibi GNS3 te çalıştırabileceksiniz.

Aşağıda hangi VM yazılımını kullanıyorsanız onu tercih etmelisiniz. Dikkat ederseniz her ikisinin de versiyonları 2.2.16. indirdiğiniz zamana göre aynı versiyon olmalı. Vmware Workstation and Fusion 2.2.16

https://gns3.com/software/download-vm

Dell support sayfalarında bulabileceğiniz nasıl başlamalıyız isminde kısa bir açıklamayı da (How to start) aşağıdaki gibi ekledim. Ancak aşağıdaki maddelerde dikkat ederseniz bilgisayar yerine bir sunucuya kurmuş. Dolayısı ile burada remote server olarak bahsetmiş. Biz localhost olarak ilerleyeceğiz.


How to start

1 Download the GNS3 Server VM, then import the VMware ESXi GNS3 Server VM to act as the GNS3 server.

2 Import the GNS3 server OVA, then enable nested virtualization.

3 Boot the GNS3 Server VM.

4 Install the GNS3 client software on your Windows 10 laptop to act as the GNS3 client, then connect to a remote server.

5 Import the OS10 GNS3 appliance.

6 Create nodes (OS10 VM devices) and links for your network.

7 Start the OS10 VM devices.


indirmiş olduğunuz GNS3 VM dosyanızı  sanallaştırma yazılımı olan vmware esx veya vmware workstationa yükledikten (import) sonra çalıştırın. GNS3 simulator yazılımını başlatmadan önce sanal makineyi açmalısınız. Edit memusunden virtual network Editor’e tıklayın. Ağ bağdaştırıcı Network bağlantılarınızda burada gördüğünüz iki virtual network kartını göreceksiniz aynı zamanda. DHCP üzerinden bu sanal kartlara IP ataması yapacaktır. Ağ bağlantılarımdan Vmnet1 sanal ethernet kartınızı kontrol edin. DHCP den bu aşağıdaki tabloya göre IP atanmadıysa sıkıntı olacaktır. Böyle bir problem yaşarsanız Sanal vmnet1 ethernet kartını disable yapın ve tekrar enable yapın.

Ağ bağdaştırıcı Network bağlantılarınızda burada gördüğünüz iki virtual network kartını göreceksiniz. DHCP üzerinden bu sanal kartlara IP ataması yapacaktır.

Sanal makinemiz açıldığında bu şekil bir çıktısı olacaktır. Eğer remote servera (vmware esx) import edecekseniz login bilgileri çıktıdaki gibi olmalı.

Ben kişisel bilgisayarımda kurulu (vmware workstation) yazılımı kullandığımdan localhost olarak devam edeceğim.

Şimdi GNS3 simulator yazılımını açalım. Kurulum tarafını geçiyorum. Next next şeklinde basit bir kurulumu var.

İlk açtığınızda sihirbaz ile local computer veya remote server bağlantınızı yapmak için seçenekler çıkarır. Siz uzak bir server  (esx) veya bilgisayarınız üzerindeki (vmware workstation) tercihinize göre seçim yaparsınız. Ben 1. Seçenek olan sanal makine de çalıştırı tercih ediyorum.

Bir adım ileride GNS3 Local Server ile ilgili yolu ve port ayarlarını yaparız. Next.

Bağlantının başarılı olduğuna dair bilgi mesajı. Next.

Sonrasında ise network cihazlarımızı çalıştıracağımız sanal makinemizin GNS3 VM olarak yazılım seçimi ve tercih edeceğimiz donanımsal özellikleri gelir önümüze. Burada önerim bilgisayarınızın RAM’i en az 16 GB olmalı. 8GB olanlar ise 1-2 sanal cihazı çalıştırabilirler. Bu aşağıdaki ayarı ben 1GB ve 1CPU olarak seçtim. Diğer durumlarda donanım 16 GB olmasına rağmen yetmiyor ve GNS3 çöküyor. Next.

Özeti aşağıdaki şekilde görülür.

GNS3 VM de bir sıkıntı olursa network ayarlarını kontrol et. Otomatik IP alması gerekiyor vmnet1 de IP subnetine göre. Vmware workstation tarafında edit menusunden virtual network editor de incelemiştik.

Aşağıdaki şekilde her ikisininde yeşil renk ile connected olmalı. Eğert remote server kullanılıyorsa ayrıca gözükür.

Şimdi OS10 işletim sistemini bir sanal makine olarak import edeceğiz. File -> Import Appliance

Daha önce Dell sayfasından indirdiğimi virtual appliance dosyasını import ederiz. Son olarak 10.5.2 versiyonu indirdim. Aşağıdaki şekilde import appliance tıkladıktan sonra virtual işletim sistemini GNS3 e yüklemek için seçmemizi ister.

Dell EMC nin en çok tercih edilen modellerinden S4128F modelini seçtim. Fiziksel olanında 28 adet 10G ve 2 adet 40/100G portlar bulunan çok iyi bir Datacenter Switch.

Donanımı GNS3 üzerine kur şeklinde tek bir seçenek aktif olarak çıkar. Next

Kodlaması ile ilgili Qemu binary formatında ve cihazın mimarisi ile ilgili bir bilgi yer alır. Next

İşletim sistemi boyutunu gösteren bir açıklama ve durumu hazır çıktısını görürsünüz. Next

Dell EMC OS10 S4128F şu versiyonu ile kurmak istermisiniz. Yes.

Son ekranda özeti gözükür. Finish.

Template eklendi. OK.

Cihaz Routers bölümünde aşağıdaki gibi gözükür. Artık yeni proje açtığımızda Topolojimizde bu switchi kullanabiliriz. Tabi GNS3 içinde gelen bazı hazır sanal cihazlarıda diğer sekmelerde görebilirsiniz. Switches, End Devices gibi. Bazılarını 2. Bölümü anlatırken kullanacağız.

GNS3 üzerinde yeni proje açtığımız da sürükle bırak metodu ile S4128F sanal switchimizi projemize ekleriz. Aşağıda 4 adet olarak ekledim ve switchlerimin üzerine sağ tıklayarak Start butonuna basarak başlattım. Burada dikkat edilmesi gereken, donanımınızın kaldırabileceği kadar sanal switch eklemeniz ve aynı anda çalıştırmanız. Fazlasını çalıştırmanız durumunda GNS3 ve bilgisayarınız kaldırmaz. Tüm switchleri otomatik olarak RAM yetersiz mesajı ile kapatabilir veya makine işlem yapamayacak şekilde kilitlenir.

Projemize eklediğimiz switchlerimizin komut satırına girmek için yine yukarda gördüğünüz menude üzerine sağ tıklayarak Console butonuna basarak erişiriz. İşletim sistemleri ilk açılışlarında yüklemelerini gerçekleştirir. Daha sonrasında OS10 arayüzüne erişebiliriz.

Dell S serisi Datacenter Switchleri varsayılan olarak ONIE yüklü olarak gelir.

Switchlerin açılması ve ONIE  üzerinden OS10 işletim sistemlerinin yüklenmesi 15-20 dakika gibi bir süre alabilir. Hatta kendini 1-2 defa da başlatması muhtemel GNS3 yüzünden. Bazı durumlarda (donanım yetersizliği veya network) sanal cihaz yeniden başlayabilir.

Yükleme bittikten sonra  OS10 Login yazar.

Kullanıcı : admin

Şifre : admin

şeklinde işletim sistemi açıldığında giriş yapabilirsiniz. Hala kurulum devam ediyorsa şifreyi kabul etmez.

BÖLÜM 2  Giriş

İlk olarak sanal donanımlarımıza Router1, Router2 ve Switch1, Switch2 olarak 4 adet cihazın isimlerini verelim. Bunların configleri sıfır olduğu için VLT, VRRP, Port Channel gibi ayarları Bölüm 2 de anlatacağım.

 ————————-

“OS10# Configure”     komutu ile switch ayarlarını yapmak için yetkisi vermiş oluruz.

“OS10(Config)#Hostname Router1”  komutu ile ilk cihazımıza ismini vermiş olduk. Bu ileride ayarları yaparken bilgisayarımız üzerinde karışıklık olmadan console lar arasında geçişlerde yardımcı olacaktır.

 Diğer cihazların isimlerinide aşağıdaki şekilde veririz.

“Hostname Router2”

“Hostname Switch1”

“Hostname Switch2”

—————————

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. hocam emeğinize sağlık öncelikle,modemlerin konfigürasyon dosyasını gns3 tenmi yapıyoruz ?

    1. GNS3 daha çok Cisco Packet Tracer uygulaması gibi switchlerin, routerların işletim sistemini sanal olarak bazı configurasyonları test etmenize yarar. Modem derken eğer cisco’nun routerlarını bahsediyorsanız, örnek configler yapılabilir cisco IOS kullanılarak GNS3 üzerinde. Evlerde kullanılan basit modemlerden bahsetmiyorum tabi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu