Blog

Geleneksel Server Storage Yapısından Hyper Converged Mimari vSAN Datastore’ a Geçiş Senaryoları

Merhabalar,

Son zamanlarda hyper converged mimarinin artmasıyla birlikte eski ortamların yeni hyper converged mimariye geçişi konuşur olduk. Bu makalemde hyper converged nedir? Nasıl çalışır? Gibi soruların cevabını değil, eski klasik server storage yapısında bulunan, vmware ortamındaki sanal sunucuların yeni mimariye nasıl taşınabilir? Sorusunun cevabını veriyor olacağım. Görsellerde Dell Technologies’in üretmiş olduğu Vxrail’ler mevcut. Vxrail tamamen vSAN altyapısı ile çalışmaktadır.

Hyper Converged nedir sorusunun cevabını, linkini verdiğim makalede bulabilirsiniz.

Öncelikle yukarıda görüldüğü gibi sol tarafta alışık olduğumuz klasik mimari server, storage ve san network üçlüsü var. Sağ tarafta ise tamamen hyper converged mimarisi ile çalışan Dell Vxrail mimarisi bulunuyor. Dell Vxrail mimarisinin altyapısı tamamen VMware Vsan ile çalışmaktadır.

Bu yapıda eski mimaride çalışan sanal sunucularımızın kesinti olmadan veya kesinti alarak taşımak mümkün. Birkaç alternatifimiz var. Öncelikle seçeneklerimizi sıralıyalım ve açıklayarak devam edelim.

  1. Yedekleme ve Yedekten Geri Dönüş
  2. vMotion/ Cross vMotion
  3. San Migration
  4. VMware Replication
  5. RecoverPoint for VMware
  1. Yedekleme ve Yedekten Geri Dönüş

Bu senaryoda bir yedekleme yazılımıyla eski ortamınızda bulunan bir sanal makinenin yedeğini aldıktan sonra yeni hyper converged mimariye yedekten geri dönüş yapabilirsiniz. Bu yöntem zor ve zahmetlidir. Ayrıca bu işlemler sırasında geçiş yaparken mutlaka hizmet kesintisi almanız gerekmektedir.

Yedekten dönüş yapılan sanal sunucu açıldıktan sonra üzerinde çalışan yazılımların ve servislerin tutarlı çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Yazılım ve servislerin testinden sonra herhangi bir problem ile karşılaşırsanız eski sanal sunucunuz halen durduğu için tekrar o sunucuyu ayağa kaldırabilirsiniz.  Veri kaybı yaşama ihtimali yoktur. Bu işlemi yaptıktan sonra yazılım ve servis testleri durumunda hizmet veremeyebilirsiniz.

  • vMotion/ Cross vMotion

Benim en sevdiğim ve kesintisiz bir taşıma yöntemidir. VMware vCenter’lar arasında Cross vMotion ile sanal sunucular kesinti olmadan taşınabilir. Burada Cross vMotion yapılabilir veya eski ortamdaki esxi sunuculardan biri, var olan vCenter üzerinden çıkarılır ve yeni ortamdaki vCenter üzerine alındıktan sonra vMotion yapılır.

VMotion yöntemi ile kesinti olmadan sanal sunucularınız yeni ortama taşınır. Herhangi bir ihtiyaç durumunda tam tersine vMotion yaparak işlemi geri alabilirsiniz.

  • San Migration

Bu yöntemi zorda kalmadıkça pek kullanmıyoruz çünkü yeni mimariyi san networküne dahil ettikten sonra storage üzerinde lunlara yetki vermek ve ardından datastore’ları yeni mimariye tanıtmak gerekiyor. Bu yöntemi eski ortamın 1Gbe network üzerinde çalıştığı ve sanal sunucuların boyutlarının çok yüksek olduğu durumlarda kullanıyoruz. Peki nasıl yapıyoruz ? Yeni ortamımızdaki bir sunucuya host bust adaptör takıyoruz ve bu karttan çıkan fiber kabloları eski ortamdaki san switche bağlıyoruz. Ardından san switch üzerinde storage ile erişim için zoning yapıyoruz ve datastoreları yeni ortama tanıttıktan sonra vMotion işlemi yapıyoruz.

Bu yöntemde taşınan veriyi test etmenize gerek yoktur. Çünkü vMotion ile tutarlı taşınır. Herhangi bir aksilik durumunda vMotion iptal olur veya terse vMotion çalıştırabilirsiniz. Sanal sunucular tamamen taşındıktan sonra storage bağlantısını kesiyoruz ve taktığımız host bust adaptör kartı sunucudan çıkarıyoruz.

  • VMware Replication

Bu yöntem için iki tarafta bulunan ortamda VMware Replication yazılımını sanal sunucularını kurmak gerekiyor ve ardından VMware Replication üzerinden replikasyon başlatılıyoruz. Replikasyonlar tamamlandıktan sonra eski sanal sunucuları kapatıp, yeni sunucular üzerinde sanal sunucuyu açtıktan sonra üzerinde çalışan yazılımları ve servisleri kontrol etmek gerekiyor. Bu yöntem zahmetli bir yöntemdir fakat bir sorun olması durumunda eski sanal makine durduğu için geri dönüşü kolaydır.

  • RecoverPoint for VMware

Dell Technologies’in çıkarmış olduğu RecoverPoint yazılımı, sıfır kesinti ile otomatize edilmiş bir iş sürekliliği çözümüdür. Bu yazılımın kullanımı için her iki tarafada sanal sunucuları kurmak gerekir. Ardından replikasyonları başlattıktan sonra ufak bir kesinti ile yeni mimariye geçiş yapabilirsiniz. Recoverpoint yazılımıyla yeni ortama geçiş yapmadan önce replikasyonu tamamlanmış sanal sunucuyu tamamen izole bir ortamda açabilirsiniz. Bu sayede yazılım ve servislerin kontrolünü kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Kesinti süresi bir sanal sunucunun kapanıp yeniden açılma süresi kadardır.

Özet olarak ;

Her iki ortamda VMware vsphere çalıştığı için geçiş senaryoları oldukça basittir. Benim tercih ettiğim en hızlı ve en basit yöntem VMware vMotion ile sanal sunucuları taşımaktır. Eski ortamda çok veri var ve eski ortam 1Gbe üzerinden haberleşiyorsa, hız kazanmak için 3. Yöntem olan San Migration’uda sık sık kullanmaktayım.

Eğer böyle bir migration işlemi yapacaksanız ve planlama kısmında sorunlar yaşıyorsanız lütfen bana ulaşın veya forum üzerinden bizlere yazın.

Hakan KAPLANOĞLU

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu