Blog

Freelancer Nedir? En İyi 11 Freelancer Sitesi

Freelancer yani serbest çalışanlar, bir şirket tarafından istihdam edilmek yerine hizmetlerini bir sözleşme veya proje bazında sunarak serbest meslek sahibi olarak çalışırlar.

Serbest çalışanların aynı anda birkaç farklı işte veya projede çalışması en önemli özelliklerinden biridir, ancak bazı sözleşmeler, freelance çalışanın projeyi tamamlayana kadar başka projelerde çalışabilmesini kısıtlayabilir.

En yaygın freelance mesleklerden bazıları; grafik tasarım, metin yazarlığı, web sitesi geliştirme ve fotoğrafçılık gibi yaratıcı mesleklerdir. Bununla birlikte serbest çalışanlar; çeviri, danışmanlık gibi neredeyse tüm hizmet tabanlı sektörlerde çalışabilirler.

En Yaygın Freelance İş Türleri Hangileridir?

Freelancer’lar, sahip oldukları yeteneklere ve işverenin ihtiyaçlarına göre, hem kısa hem de uzun vadeli büyük veya küçük projelerde çalışabilirler. Genel olarak bakıldığında freelance olarak yapılabilecek birçok iş olsa da, en yaygın freelance iş türleri aşağıdaki şekildedir:

  • Grafik Tasarım
  • Halkla İlişkiler
  • Pazarlama
  • Muhasebe
  • Metin Yazarlığı
  • SEO
  • Seslendirme
  • Videografi
  • Fotoğrafçılık
  • Danışmanlık

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Freelance çalışmanın birçok avantajı vardır, bu avantajların en önemlilerini aşağıda sizin için listeledik:

  • Çalışma saatlerinizi siz belirlediğiniz için istediğiniz zaman kendinize zaman ayırabilirsiniz.
  • Ofis vb. gibi bir mekanda çalışmak zorunda kalmazsınız.
  • Birden fazla proje yönetebilir ve gelirinizi artırabilirsiniz.
  • Her gün dışarıda çalışma zorunluluğu olmadığı için trafik sorunları yaşamasınız.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?

Freelance çalışmanın birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları da vardır. Aşağıda freelance çalışmanın dezavantajlarını bulabilirsiniz:

  • Çalışma alanınız genelde ofis olmayacağı için sosyalleşme konusunda kendinizi yetersiz hissedebilirsiniz.
  • Gelir miktarınız sürekli değişken olacağı için bütçenizi planlarken zorlanabilirsiniz. 
  • Çalışma saatleriniz bağımsız olduğu için müşterilerinizin çalışma saatlerine uymayabilir, iletişimde olumsuzluklar yaşayabilirsiniz.

Home office veya farklı alanlarda çalışacağınız için çalıştığınız mekanda dikkatinizi dağıtacak birçok unsur bulunabilir.

Freelance İşler Bulabileceğiniz En İyi 11 Freelancer Sitesi

Freelance olarak iş bulmak göründüğü kadar basit değildir. Fakat iş bulmanıza yardımcı olacak birçok platform vardır.

Freelancer olarak iş bulabileceğiniz en popüler siteler aşağıdaki şekildedir:

1. Upwork

Upwork, neredeyse tüm dünya genelinde freelancer çalışanları ve işverenleri bir çatı altında toplayan, dünyanın en büyük freelancer iş platformlarından biridir. Upwork’te; yazılım geliştirme, web tasarım, çeviri, metin yazarlığı, pazarlama gibi birçok alanda uzun süreli, kısa süreli, orta seviye ve üst seviye gibi farklı seviyelerde iş imkanları bulabilirsiniz.

Ödemelere gelince, Upwork’te ödemeler genel olarak Paypal üzerinden gerçekleşir. Fakat Türkiye’den ödeme almak isterseniz, Payoneer ödeme yöntemini kullanabilirsiniz.

2. Freelancer

Freelancer web sitesinde yayınlanan projeler genellikle tasarım ağırlıklı olsa da, içerikte kendine güvenen bir metin yazarı veya çevirmenseniz, bu platformda da kendinize bir proje bulabilirsiniz. 

İstediğiniz projeye bağlı olarak, Freelancer’da proje filtreleme özelliğiyle size uygun projeyi filtreleyerek bulabilirsiniz.

3. Guru

Guru, freelancer piyasasında diğer sitelere göre birkaç özelliğiyle ön plana çıkar. Bu özelliklerden biri, proje devam ederken işverenin proje hakkında düşüncelerini görebileceğiniz bir panoya sahip olmasıdır. Bu, işverenlerin projeyi üstlenen çalışanlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Guru’da teslim ettiğiniz projelere göre kişisel profil seviyesi vardır. Freelancer’lar bu sayede en fazla 15 projeyi üstlenebilir ve belli bir seviyeye geldiklerinde, ödemeleri önceden talep edebilir.

4. Toptal

Toptal freelance web sitesini alışılmış freelance iş bulma sitelerinden ayıran en önemli özellik, deneyimli ve yetenekli freelance çalışanlara odaklanmasıdır. Toptal da profil onaylatma süreci bir hayli zordur, fakat bu süreci başarıyla geçtiğinizde; Airbnb, Zendesk, Photoshop vb. gibi büyük şirketlerle ve daha büyük müşterilerle çalışma imkanı bulursunuz. Toptal, freelance çalışmaya ilk başlayanlar için çok uygun olmasa da, herhangi bir alanda kendinizi geliştirip uzmanlaştığınızda, mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir sitedir.

5. Freelance Writing Gigs

Freelance Writing Gigs, freelance yazarlara hitap eden bir freelance iş bulma platformudur. Eğer kendine güvenen bir freelance yazarsanız, mutlaka FWG’yi ziyaret etmelisiniz.

6. College Recruiter

College Recruiter adından da anlaşılacağı gibi, üniversite öğrencileri veya her türden freelance iş arayan yeni mezunlar içindir. Yarı zamanlı çalışma için bir kaynak olmanın yanı sıra, kariyerinize hızlı bir başlangıç yapmak için de harika bir web sitesidir.

7. Onsite

OnSite, platforma katılmak için başvuran freelance çalışanların yalnızca %5’ini kabul eden bir platformdur.

Peki neden diye sorabilirsiniz?

OnSite, BBC ve Google gibi büyük firmalar ile çalıştığı için platformda istikrarlı ve güvenilir freelance çalışanlar arar. Bu yüzden başvuruların sadece %5’ini kabul eder. Onsite başvurunuzu kabul ettiğinde, yaptığınız işle ilgili öne çıkan özelliklerinizi ve deneyimlerinizi belirttiğiniz bir profil oluşturarak saatlik ücretinizi belirleyebilirsiniz. 

8. Bionluk

Bionluk, Türkiye’nin en büyük freelance iş bulma platformlarından biridir. İş verenleri ve iş arayanları aynı platform altında toplayan Bionluk; web site tasarımı, sosyal medya yönetimi, seslendirme, video ve animasyon, grafik tasarım, çeviri, metin yazarlığı gibi birçok iş imkanı sunar.

9. Webly

Webly, diğer freelance iş bulma platformlarına göre yeni olsa da, adını kısa sürede duyurmayı başarmış bir platformdur. Bu platformda; video edit, dijital pazarlama, grafik-tasarım, çeviri, yazılım, gibi birçok kategoride çevrimiçi hizmet alabilir ya da satabilirsiniz. Webly ile profilinizi oluşturduktan sonra, uzmanlık alanınıza göre ilan verebilirsiniz. 

Proje ücretine gelince… Proje tamamlanırken bir havuz sisteminde bekletilir ve proje tamamlandığında ödeme yapılır. Bu da ücret ödemelerinde güvenilirliği artırır.

10. R10

Türkiye’nin en eski freelance iş bulma platformlarından biri olan R10’da; web tasarımı, yazılım, SEO uyumlu metin yazarlığı, dijital pazarlama, çeviri vb. gibi birçok alanda hizmet verebilir ya da satın alabilirsiniz. Tamamladığınız her proje için ticari puanlama sistemi vardır. Yani tamamladığınız her proje için puan alırsınız. Bu, hizmet satın almak isteyen müşterilerin, projelerini teslim edecekleri kişilerin geçmişte tamamladıkları projelerini görebilmelerini sağlar.

11. Armut.com

Armut.com, ülkemizdeki tüm hizmet sektörlerine hitap eden bir platformudur. Armut’ta; ev içi tadilat, temizlik ve nakliye, köpek gezdiriciliği, yazılım ve pilates hocalığı dahil birçok farklı alanda hizmet almanız mümkündür. Hizmet almak isteyen kişiler platformda aradıkları hizmete göre bir teklif girer ve daha sonra gelen teklifleri değerlendirip ona göre kararını verir. Hizmet satmak isteyen kişiler ise, platformda çoğu zaman aktif olup, güncel teklifleri takip ederek müşterilerle iletişime geçebilir.
Yukarıda sizin için en iyi freelancer web sitelerini listeledik. Eklemek istediğiniz freelancer web siteleri olursa yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.


Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu