Fransız Turist, İran’da Uçurduğu Drone Sebebiyle “Casusluk” Suçlamalarıyla Karşı Karşıya

Avukata göre, on ay önce İran’da gözaltına alınan bir Fransız turist, “sisteme karşı casusluk ve propaganda” olmak üzere iki suçlama ile karşı karşıya.

35 yaşındaki Fransız Benjamin Briere, İran-Türkmenistan sınırı yakınlarında drone uçurduktan sonra tutuklandı.

Avukatı Saeid Dehghan, Bay Briere’nin suçlu bulunması halinde uzun bir hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Bu olay, İran ile Avrupa ülkeleri ve ABD arasında İran’ın nükleer kapasitesi konusunda artan gerilimin yaşandığı bir dönemde yaşanmakta.

Avukat Dehghan, Briere’in Meşhed şehrinde bir hapishanede tutulduğunu ve sağlığının iyi olduğunu açıkladı. Casusluk suçlamalarının yasak bölgelerde fotoğraf çekmesinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Avukat, “sisteme karşı propaganda” suçlamasının ise, Briere’nin “İran’da “başörtüsü zorunludur”, ancak diğer İslam ülkelerinde öyle değil” sosyal medya gönderisinin sonucu olduğunu söyledi.

Dehghan, “Meslektaşlarım ve ben bu suçlamaların yanlış ve temelsiz olduğuna inanıyoruz, ancak yargıcın önümüzdeki birkaç gün içinde tam bir soruşturma yapmasını ve kararını açıklamasını beklememiz gerekiyor.”

Pazartesi günkü suçlamaları özetleyen bir Twitter gönderisinde avukat, Briere’nin bir fotoğrafını da tweete ekledi.

Geçen ay, Fransa dışişleri bakanlığı İran’da bir Fransız vatandaşının tutulduğunu ve durumu izlediğini doğrulamıştı. Ancak bakanlık, suçlamalar hakkında yorum yapmadı.

Fransa, 2015’te İran’la imzalanan ancak 2018’de ABD Başkanı Donald Trump tarafından feshedilen bir nükleer anlaşmayı yeniden kurmaya çalışan ABD, İngiltere, Çin, Rusya ve Almanya ülkelerinin arasında bulunuyor.

Trump yönetimi daha sonra, anlaşmanın yeniden kurulmasını kabul etmeden önce İran’ın kaldırılması gerektiğini söylediği yaptırımları eski haline getirdi.

İran, nükleer programının barışçıl olduğu konusunda ısrarcı, ancak Fransa da dahil olmak üzere diğer ülkelerin, İran’ın bu çalışmaları nükleer bomba inşa etmek için bir örtü olarak kullanılabileceğine dair şüpheleri 2010 yılında yaptırımların uygulanmasına yol açtı.

Geçmişte insan hakları aktivistleri, İran’ı yabancı veya çift uyruklu vatandaşları diğer ülkelere karşı bir koz olarak kullanmak için alıkoymakla suçladılar.

Briere aleyhindeki suçlamalar, İngiliz-İran kökenli Nazanin Zaghari-Ratcliffe’in propaganda suçlamasıyla Tahran’daki mahkemeye çıkmasının ardından geldi. Hayır kurumu çalışanı Zaghari-Ratcliffe İran’da beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: bbc.com

Diğer Haberler

Clubhouse, Platformundaki İçerik Üreticiler İçin Destek Programı Duyurdu
YouTube, Aşı Hakkında Yanlış Bilgiler İçeren 30.000 Videoyu Sildi
Nvidia Reflex Teknolojisi Overwatch’a Geliyor

Exit mobile version