Forum

NAT ve Routing tam ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

NAT ve Routing tam olarak nedir? | Router ve Routing Nedir? | Router Nedir? | Routing Nedir? | Router ve Routing Nedir? | NAT Nedir? | NAT Ne İşe Yarar?

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
9,657 Görüntüleme
(@kazimates)
Gönderiler: 677
Noble Member
Konu başlatıcı
 

isa servere edge yapıdayken 3ncü bir network kartı takarsam ve buda bir networke bakarsa ve bu networkle internalım arasında bir bağlantı kuracak olursam ama internal ve yeni networkün ip ve subnetleri faklı boklarda birisi 10.200.30.x diğeride 192.168.0.x bloklarında bu durumda bu iki networkün birbirlerini görebilmeleri için aralarında bir transaction kurulacak olursa isa serverde buna nat mı yoksa route mu yapılması gerekiyor bu nat ve route arasındaki fark tam olarak nedir?

 
Gönderildi : 22/04/2009 01:31

(@sinankahraman)
Gönderiler: 5224
Illustrious Member
 

NAT (Network Adress Translation) : Kısaca özel IP'lerin Internetteki IP'lerle haberleşmesini sağlar. ADSL modemimizden yola çıkarsak; Servis sağlayıcımız olan Türk Telekom' a ait belli IP aralıkları vardır ve bunları bize statik yada dinamik olarak dağıtır. Bizde ADSL modemimiz vasıtasıyla bilgisayarımıza veya ağ üzerinden haberleşen başka bir donanıma özel IP veririz.  Bizim verdiğimiz IP ler dış dünyadan bağımsızdırlar ve sadece birbirleriyle haberleşirler. Ama Internette dolaşmak istediğimizde NAT devreye giriyor.PC den bir istek gönderdiğinde, istek ilk olarak ADSL modemin  Ethernet arayüzüne gelir ve NAT bunu çevirip diğer arayüze yönlendirir ve o bağlantı için NAT tablosunda bir kayıt tutulur. Localinizde kaç PC olduğunun hiçbir önemi yoktur, PC'ler Internet çıkışlarında bir tane IP adresi kullanacaklardır, o IP de servis sağlayıcının size verdiğidir. NAT bizlere bir IP adresi kullanarak biden fazla PC nin Internete ulaşmasını sağlıyor. Diyelimki 50 adet PC miz var; eğer NAT olmasaydı bu PC leri Internete taşmak için 50 adet IP ye gereksinimimiz olacaktı ve real ortamda kullanılan IP ler belli bir süre sonra tükenecekti. NAT kullanılarak IP adresi sıkıntısı önlenmiş olmaktadır

 NAT sadece ADSL modemlerde kullanılmaz. Sırf NAT yapan cihazlar olduğu gibi Windows'ta kullandığımız Internet Connection Sharing gibi yazılımlar da NAT yapabilir.

  •   Az sayıda IP kullanarak birden fazla PC yi Internete çıkarabilirsiniz. Bu bize hem parasal olarak kazanç sağlar hem de IP adresi kullanımını sınırlamış olur.
  • Local Network' ümüzü istediğimiz gibi yapılandırmamıza olanak sağlar.
  • Local Network ile Internet arasında durduğundan güvenlik sağlar.

NAT' ın bazı kusurlarıda yok değil tabiki. Mesela FTP kullanımında sıkıntı çıkarabilir;keza IPSEC kullanımındada sorunlar çıkarabilmektedir v.s

Birden fazla NAT çeşidi vardır.
Static NAT : Static NAT' ta her local IP'yi gerçek IP adreslerine yönlendirmek gerekir. Örneğin 192.168.0.1 olan local IP mizin 78.14.14.14 numaralı real IP ile,10.0.0.1 olan başka bir local IP' mizinde 78.15.15.15 nolu real IP ile NAT yapmasını istiyoruz.Bu durumda Static NAT kullanarak local IP lerimize ayrı ayrı IP adresi vermiş oluyoruz. Bunu içten dışa yada dıştan içe olarak yapılandırmamız mümkün.
Dinamic NAT: Mesela Telekom'dan gidip 78.14.14.14 - 78.14.14.20 aralığındaki IP havuzunu aldığımızı varsayalım.Lokalimizde de 80 tane PC olsun. Bu PCler Internete çıkmak istediklerinde havuzdaki IP lerden hangisi boşta ise onu kullanacaklardır ama hangi IP adresinden çıkacaklarına karar verme yetkisine sahip olmadıklarından bizim NAT ayarını yaptığımız donanım buna karar verecektir.

Bunların dışında NAT kullanılarak Port Address Translation ve Overlapping işlemleride yapılmaktadır.
Daha geniş bilgi için Ömer Hocamız tarafından hazırlanmış ve Makaleler kısmında yer alan Network Address Translation (NAT) başlıklı makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Routing: Routing; Network’te bulunan pc,server,switch,printer v.s gibi bir aygıttan gönderilen sorgu paketlerinin başka bir networkte bulunan aygıta yönlendirilmesi işlemidir. Yani bir paketin nereden nereye gideceğini Router aracalığı ile belirleme işlemidir ve Router genellikle gateway olarak kullanılır.

 Router lar başka networkteki Routerların IP adreslerini Routing Tablolarında saklarlar. Routerler; default olarak yapılandırıldıkları network interface 'ine paketi iletebilirler. Bir PC başka bir PC ile bağlantı kurmak istediğinde önce IP adresinin sahip olduğu PCnin Local demi yoksa dışarıdaki bir  networktemi olduğunu sorgular; PC Localde değilse Routing Tablosunu kontrol eder. Eğer bu adres için Routing Tablosunda bir yön bulunamaz ise paketi yerine ulaştırmak için Default Gateway adresini kullanarak Router'a gönderirir. Paketi alan Router uzaktaki PC veya networkün yolunu bulabilmek için Routing Tablosuna başvurur; yol bulamaz ise paketi Default Gateway adresine gönderir.  Adresin yolu bulunana kadar bu işlem her Router' da tekrarlanır ve paketin teslim edileceği networkün Router' ına kadar gelir ve paket teslim edilir; oradanda gideceği PC ye ulaştırılır.

 
Gönderildi : 22/04/2009 12:36

(@kazimates)
Gönderiler: 677
Noble Member
Konu başlatıcı
 

sinan bey elinize dilinize sağlık ansiklopedi gibi olmuş herhalde bu tip bir açıklamayı ara ara google amcada bu derece sade ve anlaşılır bulamazdım çok teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 22/04/2009 21:12

(@sinankahraman)
Gönderiler: 5224
Illustrious Member
 

Rica ederiz.

 
Gönderildi : 24/04/2009 11:20

(@yakupdinc)
Gönderiler: 1
New Member
 

Sinan bey çok güzel bilgiler vemişsiniz elinize sağlık.

 
Gönderildi : 30/06/2011 13:31

Paylaş: