Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

SAN Switch Nedir

8 Yazılar
6 Üyeler
2 Reactions
14.9 K Görüntüleme
(@AhmetGermenli)
Gönderiler: 179
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Selam Arkdaşlar 
SAN Switch nedir hangi durumlarda kullanılır Diğer Switchlerden ne gibi bir farklığı vardır. bilgi verebilirmisiniz.

teşekkür ederim herkese 

 
Gönderildi : 19/03/2014 17:30

(@ozgurmazlum)
Gönderiler: 2208
Illustrious Member
 

Genellikle Storage networkünün normal networkten izole olması istenir. Bu hem güvenlik hemde performans için önemlidir. Günümüzde artan veri ihtiyacı ve kapasileri nedeniyle fiber olarak SAN SW üzerinden sunucular ile storage arasında veri transferi sağlarlar.

 
Gönderildi : 19/03/2014 19:35

(@AhmetGermenli)
Gönderiler: 179
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Özgür hocam çok teşekkür ederim;

Bunların Portları Fiber yada Etnernet olabilirmi yoksa sadece fiber midir. 

 
Gönderildi : 19/03/2014 20:06

(@ozgurmazlum)
Gönderiler: 2208
Illustrious Member
 

Bildiğim kadarıyla sadece Fiber. 

 
Gönderildi : 19/03/2014 20:20

(@burakvardar)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Arkadaşlar bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek isterim
Genellikle türkiyede dil alışkanlığı olduğu için SAN Switchler sadece Fiber olarak düşünülür. Aslında kazın ayağı öyle değil... 🙂

SAN - Storage Are Networkün kısaltmasıdır yani bir network çeşididir. Dolayısıyla Fiber Channel, ISCSI, FCoE ve SAS şeklinde ayrılırlar...

SAN Switch demek sadece FC switch demek değildir. Pekala bir network switchi san sw olarak kullanılabilir ISCSI networkünü kastediyorum...

İşin doğrusu aslında Fiber switchlerin adının Fabric olmasıdır.

SAN Fabric tabirini görürseniz bilinki FC kastedilir.

Böylelikle genel bi açıklama yapmış olalım.

 
Gönderildi : 20/03/2014 12:56

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Selam Arkdaşlar 
SAN Switch nedir hangi durumlarda kullanılır Diğer Switchlerden ne gibi bir farklığı vardır. bilgi verebilirmisiniz.

teşekkür ederim herkese 

 

SWITCH =  Aynı fiziki ortamda bulunan cihazların birbirlerine bağlanması için kullanılan yapı diyebiliriz kısaca. 

SAN = Depolama ağı denebilir ama temel özelliği kontrol ünitesinin tüm depolama alanlarına  BLOK düzeyinde erişebilmesidir yani herhangi bir iletişim protokolü kullanmaz direk donanımın kendisine müdehale eder.

SAN SWTICH = Aynı fiziki ortamda bulunan depolama alanlarının kontrol unitesine bağlanması için ihtiyaçlar ve destekler doğrultusunda SAS/FIBER/Bakır/Infiniband/SATA ve diğer herhangi bir yol ile birbirlerine bağlayan switch yapısı.

 

İşin özünde SAN SWICH herhangi bir fiziki yol kullanabilir ama sonuç itibari ile fiber letancy süreleri çok düşük taşıma kapasiteleri ise çok yüksektir ve hata olayı neredeyse sıfırdır o nedenle fiber olması tabiki daha makul. 

 
Gönderildi : 16/12/2014 12:10

(@gokhantatar)
Gönderiler: 193
Estimable Member
 

Selam Arkdaşlar 
SAN Switch nedir hangi durumlarda kullanılır Diğer Switchlerden ne gibi bir farklığı vardır. bilgi verebilirmisiniz.

teşekkür ederim herkese 

 

Merhaba,

 

Çok fazla yorum yazılmış, bende bir açıklamada bulunmak isterim, post biraz eski olsada mutlaka birilerine faydası dokunur düşüncesindeyim. 🙂

 

Şöyle ki;

 

Switch-Anahtarlama yapabilen aktif network ekipmanı genel tanımı itibari ile aslında OSI referans modelinde Layer2 katmanın en güçlü aktif üyelerindendir.

 

Switch kullandığı veya kullandırtığı protokoller anlamında yüzlerce protokole eşlik eder, VLAN/STP/LACP/Port Sec. /MAc Sec / VRRP vb...  bu tanımı IP Switch için kullanabiliriz.

 

Gelelim SAN Switch'lere, Storage Area Networks ibaresi isminden de anlaşıldığı üzere, Storage networklerini yani, Block/ File Base  veri iletişimini sağlamak adına kullanılan, IP Switch'deki tanımı VLAN olan prtokole muadil, "Zoning" ismi ile layer 2 adresleri sınıflandırma, IP Switch'de ki LACP protokolüne muadil, "NIC Bonding" kavramı/protokolü ile kendini sınıflandıran, yine özünde Layer 2 anahtarlama yapabilen üründür.

 

Temellerini ifade ettikten sonra,

 

SAN-FC   - SAN Switch'ler FC protokollerini kullanır ve cihazlara erişim, port kimlik bilgileri gibi detayları sınıflamak için WWN numaraları kullanır, Server ve Storage donanımlarında , FC protokolü konuşuluyorsa, Server Storage ekipmanları üzerinde HBA (Host Bus Adaptor) kullanılarak fiziksel bağlantılar SAN switchlere aktarılır, genellikle protokol tipi "FC" Fiber Channel kullanılır, 8/16 Gbit hızları gibi bir çok hız tipinde hizmet verebilir.

Block veri-data işlemlerinde FC protokolü performans anlamında daha yüksek hız aktarım kapasitelerine erişebildiği için, protokol yapısından ötürü, sunucu-depolama (server-storage) ürünleri için kullanılırlar.

 

IP- iSCSI  - iSCSI protokolü IP tabanlı iletişim, yani protokol olarak iletişimde, IP -Internet Protokol kullanıldığı anlamı taşır.

IP Protokolü içerik anlamında, FC iletişime göre temel farklıkları mevcuttur. Ve bu yukarıda bahsini geçirdiğim ihtiyaç ve isteklere göre dizayn etmek gerekir.

 

IP Protokolü network iletişiminde yaygın olarak kullanılır ve IP protokolü son kullanıcı cihazlarında anlam kazanırken (PC/Printer vb..), iSCSI protokolü, IP tabanlı iletişim kuran Sunucu- Depolama ürünleri için geçerli bir kavramdır.

 

İşte tam bu noktada, ağ tasarımında, iletişim tipine karar verildikten sonra SAN-FC /iSCSI-IP -Switch tercihi ve protokol tercihi yapılabilir.

 

Saygılarımla.

 

 
Gönderildi : 17/08/2017 22:30

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Gökhan hocam çok teşekkürler, güzel bir anlatım olmuş.

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 20/08/2017 19:30

Paylaş: