Forum
arkadaşlar, bu konuda çok yeniyim, netten araştırma yaptım ama aklıma
takılan bazı sorular var. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
ben
server 2008 yüklü bir kiralık sunucu satın aldım. sunucuda ilk olarak
yaptığım dcpromo komutu ile active directory kurulumu oldu. kurulum
sırasında dns için evet dedim ve dns i de kurmuş olduk. ( burada hayır
deyip, dns i sonra, daha detaylı kurmam birşeyi değiştirir mi? ) dns
kurulumunda forward lookup zones ayarlanmış oluyor, reverse lookup
zones kendimiz kuruyoruz. buraya kadar eksik veya hatalı yaptığım bir
işlem var mı?
benim burada asıl sormak istediğim bir sorum olucak.
biz kullandığımız domainleri bir nevi, bu zones lara tanıtıyoruz. daha
sonra iis den de domain adını ekleyip, kullancağımız klasörlere
bağlıyoruz. anladığım kadarıyla sistem bu şekilde işliyor. ( yanlışım
varsa lütfen düzeltin. ) peki burada domainlere verdiğimiz name server
lar nerede devreye giriyor? bunun için herhangi bir ayar yapıyor muyuz?
yoksa sadece hosting firmamızdan sub name server oluşturup, ip adresi
olarak sunucu adresini girmemiz yetiyor mu? bu şekilde oluyorsa,
kiralık sunucu için bana verilen 5 adet ip yi ns1-ns5 gibi yapabilir
miyim? bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum, iyi
günler.
Merhaba,
1-Dnsi dcpromo ile kurmanız veya sonra yapılandırmanız arasında fark yoktur.dns üzerinde istediğiniğz tanımlamaları değişikliği yaabilirsiniz.
2- geri kalan kısımda yapmak istedikleirniz biraz daha açık anlaşılır yazarsanız forumda daha iyi yardım alacaksınız.
Saygılarımla.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
öncelikle yazımın karışıklıkğı için kusura bakmayın. daha detaylı olarak sorumu tekrar soruyorum;
örnek vermek gerekirse, abc.com u sunucuya yönlendirmek için, "forward lookup zones" a new zone ile abc.com u yazıyoruz. sonra new host ile name kısmına www yazıp ip kısmına ise sunucu ip yi yazıp ptr kaydı yapıyoruz. daha sonra iis den new site ile abc.com un olduğu klasörü tanıtıyoruz. sanırım buraya kadar herhangi bir problem yok. peki kullanıcı abc.com u açtığı zaman bizim sunucumuza mı yönleniyor? yani burada name server ler nerede devreye giriyor? normalde ben domainlerimi yönlendirceğim zaman ns1.abc.com gibi bir adres girerim, bunu server 2008 de mi ayarlıyoruz? yoksa domain servisi aldığımız yerden name server oluşturup, sunucu ip sini mi yazmamız gerekiyor? umarım sıkıntımı anlatabilmişimdir 🙁
Sayın Uğur bey
Server'ı neden kiraladınız?Okuduğumdan anladığım kadarıyla kendi web sayfanızı bu server üzerinde barındırmaya calısıyorsunuz.Bunun için domain kurmanıza gerek yok.Servera zaten bir veya iki adet real ip verilmiştir.Sadece IIS kurarak web sayfanızı barındırabilirsiniz.Ayrıca domain hizmetini aldığınız yerden ns kayıtlarınızı serverın ip'sine yönlendirebilirsiniz.Makaleler bölümünde IIS kurulumuyla ilgili detaylı bilgiler var.
Umarım yanlış anlamamışımdır.
Kolay gelsin.
Hocam cevabınız için teşekkür ediyorum. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi sunucuyu elimdeki web siteleri yayımlamak için kiraladım. Çünkü bulunduğumuz firma ile çok problem yaşıyoruz, başka bir firma tercih ettiğimizde sorun olmayacağının garantisi yoktu. Bu yüzden kendimize ait bir sunucu ile devam edelim istedim. Açıkcası server 2008 hakkında hiçbir bilgim yok, makaleler zaten en büyük yardımım oldu. Fakat daha önce yaptığım bir yanlıştan dolayı da sunucu ile bağlantımı kaybettim ve server 2008 i yeniden kurmak zorunda kaldık. Bu yüzden neredeyse yaptığım her adımı sorgulamak istiyorum 🙁 ben zaten active directory ve dns ayarlarını sorunsuz yapmıştım, daha sonra iis den de siteyi gösterdiğimiz zaman, site çalışıyor görünüyordu fakat internet üzerinde değişen birşey yoktu. Daha sonra ns kayıtlarımı sunucu adresine yönlendirerek istediğim bütün işlemleri başarmış oldum. Size tekrar teşekkür ederim.
Ben burada birkaç soru daha sormak istiyorum;
sunucu için bana verilen 5 adet ip mevcut, fakat bütün ayarlarda bu 5 sıralı ip nin ilki çıkıyor. benim diğer 4 ip yi kullanmama gerek var mı? varsa nasıl, ne için kullanabilirim?
şu anda yaptığım ayarlar ile sayfayı internetten yayımlayabiliyorum, sizce bundan sonra yapmam gereken birşey var mı?
Merhaba uğur bey ,
Öncelikle tekrar hatırlatmak isterim, sunucunuza active diroctory ve dns rollerini kurmanıza gerek yok.Size verilen 5 adet ip yi nasıl kullanabilirim diyorsanız.1 tanesini suanki kullandığınız siteye diğerlerinide yeni siteler oluşursa onlar için kullanabilirsiniz.IIS üzerine yeni bir web sayfası oluşturma aşamasında bu secenekler mevcut.(Gerekli bilgiler IIS 7.0 ile ilgili makalede var.) Gecen gün hakan hocam IIS 6.0 hakkındada cok güzel bir webcast sundu bize.Bundan sonra yapmanız gereken sunucunuzun güvenliğini sağlamaktır.Tahminimce serverı kiraladığınız yer tahminimce bir firewall kullanıyordur.
Siteniz için nekadar gerekli bilmiyorum ama web sayfanız için sağlam bir hosting firmasından yer kiralayabilirdiniz.Böyle size daha masraflı olucaktır.Tabiki tercih meselesi.
Tekrar kolay gelsin.Yardımcı olabilmişimdir umarım.