Fortigate Firmware Güncelleme İşlemi

Merhaba ortamımızda kullandığımız ve üzerinde bir yazılım olan cihazlarımız, sorunların tespit edilmesi ile bu sorunları ortadan kaldırmak için, yeni bir özelliği adapte etmek için, güvenlik açıkları ortaya çıkarsa bunları kapatmak için mutlaka güncellenmek durumundadır. Biz bu makalemizde Fortigate cihazı üzerinde firmware güncellemesini ele alacağız. Sözü fazla uzatmadan makalemi ana hatları ile ele alacağım.

Elimde Fortigate 100D modeli olan Forti OS V4.0 MR3 Patch 13 firmware versiyonuna sahip bir cihazım var. Ben cihazıma web arayüzünden erişip güncelleme işlemini buradan yapacağım. Cihazımıza konsol üzerinden erişip güncelleme işlemini buradan yapma imkanına da sahibiz. Biz bu versiyonu Forti OS V4.0 MR3 Patch 18’e yükselteceğiz. Bu tarz işlemler bir sorun ile karşılaşılma durumuna karşı yedek alınarak yapılmalıdır. Öncelikle “Backup”linkine tıklayalım.

Karşımıza gelen ekranda “Backup” butonuna tıklayalım. Bu yedeği flash bellek üzerine alabileceğimiz gibi şifrelenmiş olarak ta yedekleme imkanına sahibiz. Ben yedeği local bilgisayarıma alacağım.

Gerekli konfigürasyon yedeğimizi aldık.

Yedeğimizin alındığı konumdaki sağlamlığından emin olduktan sonra güncelleme işlemine geçebiliriz.

Ben Forti OS V4.0 MR3 Patch 13 firmware versiyonundan Forti OS V4.0 MR3 Patch 18’e geçeceğimi belirtmiştim. Normalde Patch 13, Patch 14, Patch 15 şeklinde versiyon numaraları ile çıkartılmış firmware güncellemeleri bulunmaktadır ve bunlar birbirini sırası ile izlemektedir.  Buna rağmen güncelleme yaparken birkaç versiyon atlayıp üst versiyon firmware güncellemelerini yapabilmekteyiz.

Fortigate kapsamlı bir cihaz olduğundan ADSL bir modem veya yönetilebilir bir Switch gibi bir kaç firmware çıkarmasını bekleyemeyiz. Ürün sürekli güncellemeler çıkarmaktadır. Bir ürünün ömrü doluncaya kadar belki 80-100 arası firmware versiyonu çıkartılabilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi firmware güncellemesi sırasında birkaç versiyon atlayarak üst versiyonlara geçebiliriz fakat bunu kafamıza göre yapamayız.  Bunu üretici firmanın yönergeleri doğrultusunda yapmalıyız. Aşağıda buna ait tablo yer almaktadır. Yeni güncellemeler çıktıkça bu tabloda güncellenmektedir. Aşağıdaki tabloda Forti OS V.4.0 MR 2 Patch 9’dan Forti OS V.5.0 Patch 9’a kadar güncelleme adımları tablosu verilmiştir. Bu tabloya aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

http://docs.fortinet.com/uploaded/files/1033/Supported%20Upgrade%20Paths%20for%20FortiOS%20Firmware%205.0.pdf

Yedeğimizi alıp tabloya göre geçiş için uygun versiyonu indirdiğimize göre güncelleme işlemine başlayabiliriz. Bu işlem için “update” linkine tıklayalım.

Gelen ekranda “Dosya Seç” butonuna tıklayalım.

Download ettiğimiz out uzantılı firmware dosyamızı gösterelim.

Dosyamız şu anda eklendi cihaz güncellenmeye hazır. “Ok” butonu ile işlemi başlatalım. Bu işlemler sırasında cihaz kapanıp açılacak tekrardan bağlantılar sağlanacak dolayısı ile bu sırada cihaz üzerindeki tüm aksiyonlar yaklaşık 5 dakika duracaktır. Bu işlemleri mesai zamanı dışında yaparsanız çıkacak kullanıcı sorunları ve aksaklıkları minimize ermiş olursunuz.

Güncelleme sonrasında cihazımız yeniden başladı. Cihazın arayüzüne login olduğumuz ve versiyon bilgisine baktığımızda versiyonun V4.0 MR3 Patch 18 olduğunu görüyoruz. Bu tarz güncellemelerde dikkat edilecek 3 husus vardır. Bunlar güncellenecek olan cihazın kesinlikle yedeğinin alınması, güncellenecek olan cihazda kesinlikle enerji kesintisi olmaması ve son çıkar güncellemeye biraz zaman geçip düzenli çalıştığından emin olmadan geçilmemesidir.

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileği ile.

Exit mobile version