Facebook, metin sohbetlerinde kullanıma sunulmasından beş yıl sonra uçtan uca şifreli koruma özelliğini Messenger sesli ve görüntülü aramalarda da kullanıma sunulduğunu duyurdu.
Uçtan uca şifreleme (E2EE), Zoom, Microsoft Teams (1:1 VoIP aramalarında) ve Facebook’un WhatsApp’ı dahil olmak üzere en popüler iletişim ve işbirliği platformları tarafından hali hazırda kullanılmakta.
E2EE, sohbet edenlerin bilgilerini veya konuşmalarını gözetlemek isteyen kötü niyetli aktörler de dahil olmak üzere, kullanıcıların konuşmalarını meraklı gözlerden korumak için metin, video ve ses kanallarını güvence altına alıyor.
Messenger’ın Ürün Yönetimi Direktörü Ruth Kricheli, “Uçtan uca şifreli bir konuşmadaki mesajlarınızın ve aramalarınızın içeriği, cihazınızdan ayrıldığı andan alıcının cihazına ulaştığı ana kadar korunur” dedi.
“Bu, Facebook dahil başka hiç kimsenin gönderilenleri veya söylenenleri göremediği veya dinleyemediği anlamına geliyor. Bir şeyler ters gittiğinde bize uçtan uca şifreli bir mesaj ile bildirebileceğinizi unutmayın.”
Bu değişiklik, Messenger kullanıcılarının geçen yıl boyunca günde 150 milyondan fazla görüntülü görüşme yapmasından ve hem sesli hem de görüntülü görüşme sayılarında çarpıcı bir artış görülmesinden sonra geldi.
Güvenlikle ilgili daha fazla değişiklik
Yapılan sunum ile ayrıca, Messenger’daki süresi dolan mesaj özelliğinin de güncellendiği duyuruldu. Bu özellik, kullanıcıların mesajlarının sohbetten ne zaman kaybolmasını istediklerine kendi karar vermelerini sağlamakta.
Kaybolan Mesajlar ayarı artık daha fazla seçenek sunarak, kullanıcıların tüm yeni mesajların kaybolmadan önceki süreyi seçmesine olanak tanıyor ve 5 saniyeden 24 saate kadar özelleştirilebiliyor.
Facebook ayrıca, kullanıcılara konuşmalarında gelişmiş gizlilik ve güvenlik sağlamak için önümüzdeki haftalarda uçtan uca şifreli Messenger grup sohbetleri ve çağrıları sunacak.
Instagram DM’leri (mesajlar ve çağrılar) için isteğe bağlı uçtan uca şifreleme için sınırlı bir testin de belirli ülkelerde başlaması planlanıyor.
Kricheli, “Bugün Messenger’ın çalışma şekline benzer şekilde, uçtan uca şifreli bir DM başlatmak için mevcut bir sohbete sahip olmanız veya birbirinizi takip ediyor olmanız gerekiyor” diye ekledi.
“Her zaman olduğu gibi, konuşmak istemediğiniz birini engelleyebilir veya doğru görünmeyen bir şeyi bize bildirebilirsiniz.”
Güzel şeylerin habercisi mi?
Bu değişiklikler açıkça Messenger için doğru yönde atılmış bir adım olsa da Facebook, kullanıcılarının güvenliğini ve gizliliğini etkileyen birden fazla gizlilik olayıyla uğraşmak zorunda kaldı.
Son zamanlarda, Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, verilerini diğer Facebook şirketleriyle paylaşmalarını gerektiren yeni bir gizlilik politikasına katılmayan kullanıcılar için uygulamanın işlevselliğini sınırlama kararını geri almak zorunda kaldı.
Fikir değişikliği, Hamburg Veri Koruma ve Bilgi Özgürlüğü Komiseri’nin (HmbBfDI) Mayıs ayında Facebook’un WhatsApp kullanıcı verilerini işlemesini üç ay boyunca yasaklamasından sonra geldi.
Nisan ayında, beş yüz otuz üç milyon kullanıcının hesap verileri (telefon numaraları ve Facebook kimlikleri dahil) bir bilgisayar korsanı forumuna sızdırıldı.
Kaynak: bleepingcomputer.com
Diğer Haberler
Ford Müşterilerinin ve Çalışanlarının Verileri Açığa Çıktı
Hackerlar, 100 milyon T-mobile Müşterisinin Verilerini Çaldığını İddia Ediyor
Windows 365, Microsoft Azure Kimlik Bilgilerini Tehlikeye Atıyor