F5 LTM Virtual Server,Node ve Pool Kavramları

Merhaba,

Bugün  www.ozel.local web sitemizi 2 adet IIS server üzerinden yayınlayarak Load balancer arkasına alacağız ve client tarafından www.ozel.local sitesine erişmek istediğimizde hangi sunuculara yönlendirileceğimizi görüntüleyeceğiz.

Ben lab ortamıma 2 adet windows Server 2016 kurarak üzerine IIS feature kurulumunu gerçekleştirdim.
Kurulum işlemini gerçekleştirdikten sonra C:\inetpub\wwwroot klasör gelerek “site” isminde yeni bir klasör olşuturuyoruz ve oluşturduğumuz kalsörün içierisine 1 adet txt dosyası oluşturarak içerisine 
“<center><h1>Web Server — 1 </h1></center>”
 metnini yazıyoruz ve kaydediyoruz. “.txt” dosyamızın ismini “index.html” olarak değiştiriyoruz.

Web Serverlarımızda IIS Manager açıyoruz.

“Sites” sağ tıklayarak “Add Website” seçiyoruz. Karşımıza çıkan ekrandan yayınlayacağımız web sitemiz ile alakalı bilgiler isteniyor.

Istenilen bilgileri doldurarak “OK” tıklıyoruz ve test işlemimizi yapıyoruz.

Aynı işlemleri Web-Server-2 üzerinde de yaparak testimizi gerçekleştiriyoruz.

Web Serverlarmızı kurup sitemizi yayınladıktan sonra topolojimizin üzerinden geçerek load balancing işlemlerini yapalım.

Uygulayacağımız senaryodan bahsedecek olursak; 
Client “www.ozel.local” web adresini browser üzerinden açtığında DNS servermıza bir istek gelecek ve DNS server “www.ozel.local” dns sinin ip adresinin 192.168.100.222 olduğuna dair client dönüş yapacak.
Client 192.168.100.222 adresine gitmek istediğin de Load Balancer isteğe cevap verecek ve yönlendirme (uygulayacağımız load balancing metod göre ) işlemini gerçekleştirecek.
Load Balancer tarafına geçmeden önce DNS Servermıza giderek “A” kaydı açıyoruz.

DNS tarafında işlemlerimizi bitir dikten sonra F5 tarafına geçebiliriz.

“Local Traffic” sekemsinin altında “Nodes” kısmına Sunucularımızı ekliyoruz.
“Nodes” kısmı Load Balancer arkasına alacağımız tüm sunucuları eklediğimiz yer.

Sunucumuzun ismini ve ip adresini yazıyoruz. Aynı şekilde ikinci serverımızıda ekliyoruz.
Burada “Ratio“  değerini 20 seçersem bu server diğer serverlardan 20 kat daha fazla istek alacaktır ama tabi ki load balancing method umuzuda “Ratio Node” seçmemiz gerekir.
“Connection Limit” değerine vereceğim limite göre sunucuya bağlantı yönlendirecektir ama tabi ki load balancing method umuzuda “Weighted least connection Node” seçmemiz gerekir.

Sunucularımızı ekledikten sonra sunucularımız için http pool oluşturuyoruz.
“Pool” kısmı sunucularımda hangi servisi kullanacaksak o servisi tanımlayıp grup oluşturduğumuz kısım.

“Local Traffic” sekmesi altında “Pool” sekmesine geliyoruz.
Pool umuz için bir isim verdikten sonra pool umuz sunucu tarafında hangi servis veya protokol çalışıyorsa hangisini monitor edecekse yani sunucu http mi , https mi yayın yapıyor onu belirleyerek bir sonraki kısma yani sunucu ekleme kısmına geçiyoruz.
“Resources” kısmından hangi load balancing method ne kullanacaksak onu seçiyoruz ve “Address” kısmından “Nodes” kısmında eklediğimiz sunucuları seçiyoruz.
“Pool” tarafındaki işlemlerimizi de gerçekleştirdikten sonra “Virtual Server “ kısmına geçebiliriz.

“Local Traffic” sekmesinin altından “Virtual Servers” sekmesine geliyoruz ve “Virtual Server List” seçiyoruz ve bu sekme üzerinde “Create” tıklayarak. Bir adet “Virtual Server List” oluşturuyoruz.

“Virtual Server” için isim belirledikten sonra “Source” kısmından hangi networklerden istek gelecekse onu seçiyoruz. Ben tüm networklerden istek gelmesini istediğim için”0.0.0.0/0″ yazdım. “Destination” tarafına sunucularımın önünde bulunacak olan ip adresini yazıyoruz. Servis kısmından HTTP(80) seçerek “state” kısmından “Virtual Server” durumunu “Enable” olarak seçiyoruz ve son olarak “Resource” sekmesinden “Default Pool” kısmından oluşturduğumuz pool seçiyoruz ve yaptığımız konfigürasyonu kaydedip bitiriyoruz.

 Yaptığımız işlemleri bitirdikten sonra client makinesinden testimizi yapıyoruz.

Testimizi gerçekleştirdiğimizde “http://www.ozel.local” adresine gitmeye çalıştığımızda seçtiğimiz load balancing methot (Round Robin) göre bizi sırası ile sunuculara yönlendiriyor. Biz burada Load balancing methot olarak “Last Connection” seçmiş olsaydık bizi trafiğin daha az olduğu sunucuya yönlendirecekti. 

F5 tarafında trafiği kontrol etmek istediğimizde Virtual Server ımızda bulunan statistic sekmesini açıyoruz.

Local Traffice sekmesinde Pool gelen trafiği kontrol ettiğimizde toplam 4 adet istek gelmiş ve istekleri sırası ile sunuculara yönlendirmiş.

Bugün kü makalemizde virtual server, pool ve node kavramlarını öğrendik. Bir sonraki makalede Persistence ve irule konularını işleyeceğiz.
Bir önceki makaleye buradan erişebilirsiniz.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.



Exit mobile version