Exchange server kurulumundan sonra konfigürasyon kısmı da önemlidir. Accepted domain ile birlikte exchange server üzerine ilgili domaini eklemekteyiz.
Peki bu işlemleri nasıl yapacağız. Kısaca açıklamak gerekirse, mirsisupport.com şeklinde bir domain adresim var. Bu bana ait bir domain adı, ns kayıtlarıda benim dns sunucumda, bu durumda yönetimde bende. Burada dns üzerinde mx (ptr,mx ve spf kayıtları açılmalıdır.)
Mx kaydı mail exchanger kaydıdır. Domaine isimle sorguladığınızda size ipyi verir. Ptr kaydı ise bunun tam tersidir. O ipnin o isme ait olduğunu belirtir. Ptr kaydınız yok ise spama düşmeniz muhtemeldir. Spf kaydı da spama düşmemeniz için gereklidir. Bu kayıtları açtıktan sonra firewaldan da ilgili portlara, 25,587(smtp),110(pop3),143(imap),80(http) ve 443(https) portalarını exchange server ipsi için açmalısınız.
Exchange Server 2013 üzerinde Accepted Domain eklemeyi görelim.
Exchange Admin Center panelini açıyoruz. Sonrasında ilgili username ve password bilgilerini girerek yönetim panelinin içerisine ulaşıyoruz.
Açılan pencerede Mail Flow / Accepted Domain sekmesinden yeni bir accepted domain ekleyebilmekteyiz. Sisteme exchange server kurulurken default olarak kurulan domain adı ile ilgili bir accepted domain oluşmaktadır.
Buradaki + (artı) işaretine tıklayarak yeni bri domain ekleyebilmekteyiz.
Makalemde yukarıda da belirttiğim gibi accepted domain adını ve domain bilgisini giriyoruz. Ben ismi de domaine de aynı şeyleri yazıyorum. Alt kısımdan ise authoritative domain’i işaretlemeliyiz. İlgili yönlendirmeleri daha öncesinden yapmıştım. Save butonunu tıklayarak bu pencereden çıkıyoruz.
Gördüğünüz gibi mirsisupport.com isimli accepted domaini authoritative domain olarak eklemiş bulunmaktayız.
Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle.