Exchange Server 2010 Windows Server Backup ile Geri Yüklenmesi
Bir önceki makalemizde Exchange Server 2010 servisimize ait olan veritabanlarımızı Windows Server Backup uygulamamız ile yedeklemiştik.
Şimdi bu makalemizde ise yedeklemiş olduğumuz bu veritabanlarının geri dönüşünü yine Windows Server Backup uygulaması ile geri yükleyeceğiz. Ancak bu makalemizdeki geri dönüş tamamen veritabanı seviyesinde olacaktır. Biliyorsunuz ki Exchange Server 2010 backupless yani yedeksiz çalışma sistemini bize Database Availability Group (DAG) mimarisi sayesinde sunmuştu. Ancak yine de elimizde yedek olması verilerin şirket dışında tutulması disaster planımızın bir parçası olmalıdır. Windows Server Backup ile alınacak yedekler disk tabanlı yedeklerdir. Eğer bir backup ünitesi ile bu verileri kartuşlara almak isterseniz Microsoft DPM ürününü tavsiye edebilirim.
Şimdi isterseniz biz eritabanı seviyesindeki geri dönüş işlemimizi yapalım. Bundan sonraki makalemizde ise Recovery Database kullanılması ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.
Veritabanımızın olduğu bölüme gittiğimizde karşımıza yukarıdaki tablo gelmektedir. Görüldüğü gibi log dosyaları ve veritabanı dosyalarımız mevcut. Bunları siliyoruz.
Windows Server Backup uygulamamızı şekilde görüldüğü gibi çalıştırıyoruz ve Actions menüsünden Recover seçeneği ile devam ediyoruz.
Geri dönüş için kullanılacak olan sunucumuzu belirliyoruz.
Bir sonraki aşamada ise alınan yedeğini tarihini ve zamanını belirliyoruz. Şekilde görüldüğü gibi en son alınan yedeğin tarih ve zaman bilgilerini görebiliyoruz.
Burası önemli; biz bir uygulama geri yüklemesi gerçekleştireceğiz o yüzden Applications seçeneği ile devam ediyoruz.
Applications kısmından uygulamamızı seçiyoruz. Görüldüğü gibi Exchange uygulaması bizi karşılamaktadır. Detaylara bakarsak eğer ;
Evet detaylarda ise Microsoft Exchange Server ile ilgili bilgileri görebiliyoruz. Information Store ve sunucu ismi gibi değerleri görebiliyoruz.
Geri dönüş seçeneklerine baktığımızda ise iki farklı seçenek bizim karşımıza gelmektedir. Birincisi Recover to original location ki bu seçilirse veritabanı orijinal lokasyonuna var olan veritabanının üzerine yazılır.
İkinci seçeneğimizde ise farklı bir lokasyona dönüş yapılır ve daha sonra Recovery Database yapısı kullanılarak posta kutusu geri dönüşleri, özel mesajlar geri yüklenebilir. Kısacası özel bir geri dönüş işlemi yapılacaksa ikinci seçeneği kullanmamız gerekir.
Dönüş yapılacak uygulama ile ilgili özet bilgi sunuluyor ve Recover ile geri dönüşü başlatıyoruz.
İşlemimiz devam ediyor.
Evet başarılı bir şekilde tamamlandı.
Evet görüldüğü gibi Application recovery başarılı bir şekilde gerçekleşmiş durumdadır.
Veritabanımızın bulunduğu dizine gittiğimizde şekilde de görüldüğü gibi veritabanımız, loglar ve diğer bileşenlerin tamamının başarılı bir şekilde geri döndüğünü görebiliyoruz.
Outlook Web App ile oturum açıp posta kutumuza ulaştığımızda mesajlarımızın yerinde olduğunu görebiliriz.
Evet bu makalemizde Exchange Server 2010 servisimize ait olan veritabanlarının Windows Server Backup uygulaması ile veritabanı seviyesinde geri dönüş işlemini başarıyla gerçekleştirdik.
Kaynak: