Exchange Server 2010 Transport Rules ile Icerik Kontrolu

Emailler gerek şirket içi olsun gerekse şirket dışı olsun bireyler arasındaki en önemli iletişim araçlarından birisi haline gelmiştir. Günümüze email adresi olmayan kişi ya da kurum nadirdir.

Ayrıca email yapısı çok yönlü bir yapıya sahiptir ve bizlere metin paylaşımı, ses taşımayı, belge paylaşımı, resim paylaşımı gibi birçok özelliğini kullanabiliriz. Aile bireylerimizden birisinin önemli bir gününü kutlayabileceğimiz gibi özel bir işimizi halledebiliriz veya firmamızın bir işini yaparken çok önemli bilgileri email ile gerçekleştirebiliriz. Dolayısı ile güvenlik de ön plana çıkmaktadır bu durumda. Özel bilgilerimizin ele geçirilmemesi firma için göndermiş olduğumuz ve çok önemli olan bilgilerin de başka kişilerin ellerine geçmemesi gerekir.

Exchange Server 2007 üzerinde karşımıza çıkan Transport Rules yani taşıma kuralları bizlere mail trafiğinin akışını kontrol etmemize yarayacak olan en önemli yeni özelliklerinde birisidir. Taşıma kuralları aslında birer ilke gibi çalışırlar ve bizlerin tanımlamış olduğu durumlara göre hareket ederler. Kısacası biz ne istersek onu yaparlar aksi olamaz. Taşıma kurallarını harekete geçirecek olan tetikleyiciler vardır bunlar da durumlardır ki bu durumları biz kuralımızı oluştururken tanımlayacağız.

Taşıma kuralları Exchange Server 2007 üzerinde iki farklı yerde çalışırlar.

1)Hub Transport Server Role yüklü sunucularda : Transport Server Role yüklü olan sunucularda çalışan taşıma kuralları uyum tabanlı (compliance based) ya da ilke tabanlı (policy based) olarak karşımıza çıkmaktadırlar ve bütün mail trafiğine uygulanmaktadırlar. Bütün Hub Transport sunucuları bu kuralları paylaşırlar.

2)Edge Transport Server Role yüklü olan sunucularda : Bu yapı ise bizlere antivirüs problemlerimizi yönetmemizi sağlar. Edge Transport sunucuları kuralları paylaşmazlar ve bireysel olarak konfigürasyonlarının yapılması gerekir.

Taşıma kuralları üç farklı yapıya sahiptirler.

A)Conditions (Durumlar) : Taşıma kurallarında durumlar mesajın niteliği, başlık bilgisi, alıcı, gönderici gibi veya diğer yapılara bunlara benzer durumlara bağlı kalarak uygulanır. Taşıma kurallarının çalışabilmesi için bütün durumların uyması gerekir aksi takdirde kural çalışmaz. Eğer bir durum tanımlanmaz ise tanımladığımız kural bütün mesajlarla karşı karşıya kalır.

B)Exceptions (Harici durum) : Bu yapılar da Conditions (Durumlar)’a benzemektedir. Bunlardan farkı ise taşıma kurallarının hangi kurallara uygulanmayacağını belirler. Yani taşıma kuralının etkilemeyeceği yapıları tanımlar ve onları taşıma kurallarından dışarıda bırakır.

C)Actions (Hareket) : Adından da anlaşıldığı gibi harekettir. Taşıma kurallarında tanımlanmış olan durumlar mesajlarda mevcut ise yapılması gereken işi tanımlar. Örneğin taşıma kurallarına gönderici kişiye bir uyarı mesajı iletilmesi istenmişse bu işlem gerçekleştirilmişse bu Actions (Hareket) olarak tanımlanır. Harici yapılar dışarıda bırakılır.

Taşıma kurallarının yönetimini iki şekilde gerçekleştirebiliriz. Bunlardan birincisi Exchange Server 2007 Management Console ve ikincisi ise Management Shell’dir.

 

Taşıma kurallarını neden kullanırız;

– İçeriği uygun olmayan mesajların şirket içine girişini ve çıkışını önlemek için

– Şirkete ait olan gizli ya da güvenli bilgilerin korunması için

– Özel kişiler tarafından alınan ya da gönderilen mesajları saklamak veya takip etmek için

– Gelen ve giden mesajların taraflara ulaşmadan önce yönlendirerek denetlemek için

– Firma üzerinden akmakta olan mesaj trafiğine disclaimer eklemek için

Evet artık kuralımızı oluşturabiliriz.

 

EMC – Organization Configuration – Hub Transport altındaki Transport Rules sekmesine geçiyoruz ve New Transport Rule tıklıyoruz.

 

Kuralımıza bir isim veriyoruz ve eğer kuralımızı aktif yapmak istiyorsak Enable Rule işaretliyoruz.

 

Conditions kısmından filtreleme işlemini yapacağımız alanı tanımlıyoruz. Ben konu ve mejasın içeriğindeki değerleri kontrol etmek istiyorum. Seçimi yaptıktan sonra hemen alttaki alandan da görüldüğü gibi mavi yazılarla yazılı kısıma tıklarsanız eğer sizden izlemek istediğiniz içerik ile ilgili kelimeler girişi yapabileceğiniz bölüm gelir ve izlemek istediğiniz kelimeleri oraya ekleyebilirsiniz. Ben mumin kelimesini ekledim.

 

Actions kısmında ise eğer bir önceki Conditions (durumlar yada şartlar) alanında tanımlamış olduğum şartlara mesajlarda rastlanırsa yapılacak hareketi tanımlıyorum.

Ben mesajın bir hesaba yönlendirilmesini tercih ettim. Daha bir sürü seçenek vardır onlardan birisini tercih edebilirsiniz. Görüldüğü gibi mail adresimi tanımladım ve mumin kelimesi geçen her mesaj bu mail adresine yönlendirilecektir. Dikkat ederseniz “for moderation” yapılacak hareketin sonunda bunu görmekteyiz. İlk aşamada mesaj gerçek alıcısına gitmeyecektir. İlk önce mumin@mumincicek.com adresine gidecek ve mesaj onaylanırsa gerçek alıcısına yönlendirilecektir.

 

Özet bilgisi.

 

Kuralımız başarılı bir şekilde oluşturuldu ve kullanıma hazırdır.

Artık testlerimizi yapabiliriz.

 

 

OWA’ya giriyoruz.

 

Bir mesaj hazırlıyoruz ve ilgili alanları tamamlıyoruz. Mesajın konu kısmında farklı bir bilgi var ve mesajın içeriğinde mumin kelimesi geçmektedir. Mesajımızı gönderiyoruz.

 

Mumin cicek kullanıcısının mailboxına gelen mesaja bir bakalım. Görüldüğü gibi mesaj gelmiş durumdadır.

 

Gelen mesajı açıyoruz ve mesajın durumu yukarıdaki şekilde görüldüğü gibidir. Beklemededir. Approve veya Rejecet gibi iki seçenek vardır. Approve dersek mesaj gerçek alıcısına gönderilecektir. Rejecet dersek eğer mesaj gerçek alıcısına gönderilmeyecektir. Approve diyoruz ve sonuca bakalım.

 

Approve ettikten sonra görüldüğü gibi mesaj gerçek alıcısına gönderilmiştir. Kuralımız başarılı bir şekilde görevini yerine getirmektedir.

Kaynaklar:

http://www.cozumpark.com/blogs/exchangeserver/archive/2008/03/19/exchange-server-2007-ve-transport-rules.aspx

Exit mobile version