Exchange Server

Exchange Server 2010 SP1 ve Arşivleme

Exchange Server 2010 ile birlikte gelen en güzel yeniliklerden bir tanesi de arşivleme olsa gerek. Böylelikle artık farklı bir yazılım kullanmadan arşivleme yapabiliyoruz. Konu ile ilgili portalımız üzerinde bir makale mevcuttur. 

Ben sizlere bu makalemizde Exchange Server 2010 Service Pack 1 ile arşivleme alanında gelecek olan yeniliklerden bahsedeceğim.

Biliyorsunuz ki Exchange Server 2010 arşivleme yapısını kullanıcının ana posta kutusunda tutuyordu. Arşivleme sayesinde ana posta kutusu performansı arttırılıyordu. Ancak arşiv mailbox ile kullanıcının posta kutusu aynı database üzerinde tutuluyordu.

Şimdi Exchange Server 2010 SP1 ile Exchange Takımı bunu değiştirdi ve artık arşiv posta kutularını da farklı database üzerinde tutabileceğiz.

Kısaca örneklemek gerekirse ; kullanıcılara verilmiş olan posta kutuları DATABASE1 üzerinde oluşturulsun ve her kullanıcıya açılacak olan arşiv posta kutularını artık DATABASE2 üzerinde tutabileceğiz. Bu durum daha performanslı bir yapı oluşturacaktır.

Şimdi isterseniz kısaca bunu inceleyelim.

image001

Exchange Server 2010 service pack kurulmadan önceki haline göz atarsak eğer yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi posta kutusu olan bir kullanıcıya sağ tıklayıp arşiv posta kutusunu aktif hale getiriyoruz. Tabi bize yukarıdaki şekilde sorulan sorudan başka bir soru sorulmaz ve kullanıcının arşiv posta kutusu oluşturulur ve kullanıma sunulur.

image002

Şekilde görülen komutumuzu verdikten sonra kullanıcımıza ait olan arşiv posta kutusunun hangi database üzerinde açıldığını görebiliyoruz.

image003

Şimdi Exchange Server 2010 SP1 kurulmuş olan bir exchange server üzerindeki kullanıcımıza bakıyoruz. Yine aynı kullanıcımız ve sağ tıklayıp arşiv posta kutusunu aktif et dediğimizde karşımıza yukarıdaki şeçenekler gelmektedir.

image004

Evet yerel bir arşiv posta kutusu oluşturuyoruz ve Browse ile hangi database içinde oluşturacağımızı seçiyoruz. Ben CP isimli database arşiv posta kutularını tutmak için oluşturdum.

image005

Evet başarılı bir şekilde arşiv posta kutusunu oluşturduktan sonra şekilde de görüldüğü gibi get-mailbox komutumuzu parametreleri ile çalıştırıyoruz. Görüldüğü gibi ana posta kutusu başka database üzerinde arşiv posta kutusu ise bizim tanımlamış olduğumuz CP isimli database üzerindedir.

image006

Şekilde yeni bir kullanıcı hesabı için taşıma talebinin verilmesi. New-MoveRequest parametreleri ile Ece Cicek kullanıcısına ait olan arşiv posta kutusunu yine CP isimli database taşıyoruz.

image007

Evet işlem tamamdır.

image008

Get-Mailbox komutu parametreleri ile görüldüğü gibi sorguladığımızda kullanıcının ana posta kutusunun bulunduğu database ile arşiv posta kutusunun bulunduğu database farklıdır.

Şimdi ise aynı işlemleri birde görsel arayüzden yapalım bakalım oralarda da değişiklikler var mı?

image009

Administrator kullanıcısı için bir taşıma talebini şekilde görüldüğü gibi yapıyoruz.

image010

Taşıma talebimize baktığımızda hedef database seçimi ve hemen altında neyi taşıyacağımızı bize soruyor. Görüldüğü gibi posta kutusunu, arşiv posta kutusunu yada her ikisini de taşıyabiliriz.

Biz şimdilik sadece arşiv posta kutusunu taşıyoruz. Hedef olarak CP database seçiyoruz.

image011

Evet taşıma işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı.

Şimdi de yeni bir kullanıcı oluşturalım.

image012

Şekilde görüldüğü gibi oluşturabileceğimiz posta kutuları çeşitleri listelenmiş durumdadır. Biz User Mailbox seçimi ile devam ediyoruz ve bir adet posta kutusu oluşturacağız.

image013

New User seçeneği ile devam ediyoruz.

image014

Şekilde görüldüğü gibi kullanıcımız ile ilgili gerekli bilgileri giriyoruz.

image015

Kullanıcımız için Alias tanımlaması ve database seçimini yapıyoruz.

image016

Bir sonraki aşamada dikkat ederseniz Archive Settings karşımıza çıkıyor. SP1 kurulmadan önce burda bu kadar detaylı bir arşiv posta kutusu konfigürasyonu bizi karşılamıyordu. Görüldüğü gibi database seçimini yapıyoruz ve devam ediyoruz.

image017

Özet bilgiler…

image018

Evet posta kutumuz başarılı bir şekidle oluşturuldu artık kullanabiliriz.

Bu makalemizde sizlere Exchange Server 2010 Service Pack 1 ile arşivleme yapısında bize sunulacak olan arşiv posta kutularının farklı veritabanlarında tutulması ile ilgili düzenlemeleri aktarmaya çalıştım.

Şimdiden bu yenilikler Exchange Server severlere ve kullananlara hayırlı olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu