Exchange Server 2010 Kullanıcı Islemleri

Microsoft Exchange Server 2010 servisinde kullanıcı işlemlerimizin çoğunu Management Console üzerinden gerçekleştireceğiz. Sizlerde hatırlıyorsunuzdur ki daha önceki Exchange Server sürümlerinde mailbox ve kullanıcı işlemlerinin tamamını Active Directory üzerinden gerçekleştiriyorduk. Ancak bu yapı Exchange Server 2007 ile tamamen değişti Exchange Server 2010 ile de bu yenilik devam ediyor ve Active Directory üzerindeki bu yük biraz azaltılmış oldu. Artık mailbox işlemlerimizi Exchange Server Management Console üzerinden yapabilmekteyiz. Ayrıca çok güçlü bir komut satırı olan PowerShell üzerinden de kullanıcı ve mailbox işlemlerimizi rahatlıkla gerçekleştirebiliyoruz. Bu makalemizde de Exchange Server üzerinde kullanıcı ve mailbox işlemlerimizi gerçekleştireceğiz.

 

Exchange Management Console üzerinde Recipient Configuration altında Mailbox sağ tıklayarak kullanıcı oluşturma işlemimize başlıyoruz. New Mailbox sihirbazını çalıştırıyoruz.

 

Karşımıza yukarıdaki bilgi bölümü gelmektedir. görüldüğü gibi değişik mailbox yapıları mevcuttur.

İsterseniz kısaca bu yapıların ne olduğunu inceleyelim;

User Mailbox : Hepimizin bildiği normal bir mailbox. Kullanıcının mesajlarının teslim edildiği alan.

Room Mailbox : Toplantı odası gibi düşünebiliriz. Zamanlanmış toplantılar için kullanabileceğimiz ve bir kullanıcıya ait olmayan, ayrıca bu yapı ile bağdaştırılan kullanıcı hesabı devre dışı bırakılır.

Equipment Mailbox : Yine bir kullanıcıya ait olmayan özel cihazlar için kullanabileceğimiz bir mailbox türümüzdür.

Linked Mailbox : Birden fazla forest yapısında kullanılabilecek bir mailbox türümüzdür.

 

Biz ilk aşamda ilk seçeneğimiz ile devam edeceğiz ve normal bir mailbox oluşturacağız. Bunun User Mailbox seçerek devam ettik ve karşımıza yukarıdaki User Type alanı geldi. Burada kullanıcımızın tipini seçeceğiz. Yeni bir kullanıcı mı yoksa daha önceden Active Directory’de oluşturulmuş olan bir kullanıcıya mı mailbox oluşturacağız? Biz New User ile devam ediyoruz. Makalemizin devamında var olan kullanıcılara da mailbox oluşturma işlemini yapacağız.

 

Kullanıcımız ile ilgili değerleri giriyoruz.

 

Bir sonraki aşamada ise kullanıcımızın mailboxının oluşturulacağı veritabanını tanımlıyoruz.

 

Browse tıkladığımızda karşımıza yukarıdaki sunucularımızın listesi gelmektedir. Şuan benim yapımda 3 adet Exchange Server 2010 vardır ve sunucularımızın hepsi görüldüğü gibi listelenmiştir. Hangi sunucuda oluşturmak istiyorsak seçiyoruz ve OK diyoruz.

Mailbox veritabanımızı ta seçtikten sonra devam edebiliriz.

Özet bilgisinin sunulması.

Evet mailbox başarılı bir şekilde oluşturuldu.

Exchange Management Console üzerinden ve Active Directory’den kontrol edildiğinde hem kullanıcının mailboxının hemde Active Directory hesabının oluşturulduğunu görebiliriz.

Şimdi de bu işlemi PowerShell üzerinden tekrarlayalım.

Komutumuz aşağıdaki gibi olacaktır;

New-Mailbox -Name ‘Rahmi Dilli’ -Alias ‘rahmi’ -OrganizationalUnit ‘mumincicek.com/CozumPark’ -UserPrincipalName ‘rahmi@mumincicek.com’ -SamAccountName ‘rahmi’ -FirstName ‘Rahmi’ -Initials ” -LastName ‘Dilli’  -Database ‘Mailbox Database 0643588746’

Evet yukarıdaki komutumuzu bir üst şekilde de görüldüğü gibi PowerShell üzerinde çalıştırdığımızda görüldüğü gibi kullanıcımız başarılı bir şekilde oluşturulmaktadır.

Eğer istenirse toplu bir şekilde de kullanıcı oluşturulma işlemi yapılabilir. Bunun için de import-csv komutu kullanılmaktadır. Öncelikle bir txt dosyasında kullanıcılarımızı tanımlamalıyız;

Ardından txt uzantılı olan dosyamızı csv uzantılı yapıyoruz ve aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. Ancak yine komutu çalıştırmadan önce kullanıcılarımız için şifre tanımlaması yapmalıyız. Şifre ilkeniz yoksa sorun olmaz ancak var olduğunu farzedelim. Bunun için de şu işlemleri yapıyoruz.

PowerShell üzerinde ;

$Password = Read-Host “Yeni hesaplar için şifre tanımlayınız:” –AsSecureString

Yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra karşımıza bir şifre giriş penceresi gelicek ve her kullanıcı için geçerli olacak olan şifreyi giriyoruz.

Şifre ile ilgili işlemlerimizi de hallettikten sonra artık kullanıcılarımızın eklenmesi ile ilgili komutu çalıştırabiliriz.

Komut:

Import-Csv toplu.csv | foreach { New-Mailbox –alias $_.Alias –name $_.Name –UserPrincipalName $_.UPN –Database “mailbox database” –OrganizationalUnit Users –Password $Password –ResetPasswordOnNextLogon:$true

Komut çalıştırıldıktan sonra kullanıcılar oluşturulacaktır.

Exchange Management Console üzerindeki son durum.

Evet yeni kullanıcı oluşturma işlemini başarıyla tamamladık ve şimdi varolan kullanıcı hesapları için mailbox oluşturma işlemlerimize bir bakalım.

Bunun için yine yeni mailbox sihirbazımızı çalıştırıyoruz. New Mailbox – User Mailbox seçenekleri ile devam ediyoruz.

User Type aşamasında sadece Existing User seçiyoruz ve Add diyoruz. Add dedikten sonra karşımıza kullanıcı hesabı olup da mailboxı olmayan kullanıcıların listesi getirilecektir.

Görüldüğü gibi liste geldi ve mailbox oluşturmak istediğimiz kullanıcıları seçiyoruz.

Seçmiş olduğumuz kullanıcılarımız.

Mailbox database seçimini gerçekleştiriyoruz.

Evet bu kullanıcılarımız için de başarılı bir şekilde mailbox oluşturduk.

 

Şimdi de aynı işlemi birde PowerShell üzerinden yapalım. Var olan kullanıcımıza komut satırından mailbox oluşturma işlemini gerçekleştireceğiz.

Bunun için kullanacağımız komut yukarıdaki şekilde görüldüğü gibidir.

‘mumincicek.com/CozumPark/Mustafa Kemal ATATURK’ | Enable-Mailbox -Database ‘Mailbox Database 0643588746’

Evet komutumuzu çalıştırdık ve şekilde de görüldüğü gibi artık Exchange Server üzerinde MustafaKemalATATURK adında bir mailbox mevcuttur.

Exchange Management Console üzerindeki son durum.

 

Kullanıcılarımızdan bir tanesine sağ tıklarsak eğer karşımıza yukarıdaki şekil gelmektedir.

Disable : Kullanıcıyı devre dışı bırakabiliriz.

Remove : Kullanıcı mailboxını silebiliriz.

Import Mailbox : Bir pst dosyasından içerik import edebiliriz.

Export Mailbox : Posta kutusundaki değerleri Export (pst) edebiliriz.

Enable Unified Messaging : Sesli iletişim yapısının aktif hale getirilmesi.

Ve diğer bileşenleri görüyorsunuz şekilde.

Bunlar Exchange Server 2010 ile gelen yeniliklerimiz. Hatırlarsanız Exchange Server 2007 üzerinde import ve export işlemlerini komut satırından gerçekleştiriyorduk. Bu işlem kimileri için kolay olsa da kimileri için zor bir durum teşkil ediyordu.

Bir kullanıcımızın da posta kutusu özelliklerini yukarıdaki şekilden inceleyebiliriz.

Evet bu makalemizde Exchange Server 2010 üzerinde kullanıcı oluşturma ile ilgili işlemlerimizi gerçekleştirdik. Gerek görsel arayüzden gerekse PowerShell aracılığı ile hem kullanıcı oluşturduk hemde var olan kullanıcılarımıza mailbox oluşturduk.

Diğer Exchange makalelerinde görüşmek üzere…

Exit mobile version