Exchange Server 2007 ve POP3 Servisinin Kullanılması

Exchange Server 2007 ve POP3 Servisinin Kullanılması

 

 

Post Office Protocol version 3 (POP3) hepimizin de bildiği gibi Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) ile mail sunucusuna alınan maillere uzaktaki kullanıcıların erişmelerini sağlayan bir protokoldür. Bu durumda bütün mailler sunucudan kullanıcı tarafına çekilmektedir ya da istenirse bu mailler belirli bir süre sunucuda tutulabilir.

 

 

Exchange Server 2007 ilk kurulduğunda POP3 servisi kapalıdır. Dolayısı ile POP3 servisini kullanmak istediğimizde hata mesajları ile karşılaşacağız. Öncelikle Exchange Server 2007 POP3 servisini başlatmamız gerekmektedir. Bu işlemi yapmak için öncelikle Services yönetim konsolunu açmamız gerekmektedir.

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi kapalı olan Microsoft Exchange POP3 servisine sağ tıklıyoruz. İlk aşamada bu servis kapalıdır yani Manuel olarak açılmaya ayarlanmıştır. Biz servisin özelliklerine gidip Automatic yapmalıyız ki mail sunucumuz herhangi bir sebepten dolayı yeniden başlatılmak zorunda kalırsa servisimiz otomatik olarak başlasın ek bir yönetimsel müdahaleye gerek kalmasın. Evet servisimizi başlattık.

 

 

 

 

POP3 servisimizin son durumu yukarıdaki gibidir.

 

 

Şimdi de Exchange Server 2007 POP3 servisimizin çalışıp çalışmadığını bir test edelim. Bunu yapabilmemiz için Exchange Server üzerinde tanımlamış olduğumuz bir kullanıcı hesabını kendi bilgisayarımızdaki Windows Mail (Windows Vista’da Outlook Express’in adı) açıyoruz.

 

 

 

 

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi Windows Mail uygulamasını çalıştırıyoruz. Karşımıza Windows Mail gelecektir. Burada Tools – Accounts açıyoruz ve karşımıza aşağıdaki pencere gelmektedir.

 

 

 

 

Bu kısımda ise Exchange üzerinde tanımlanmış olan kullanıcımıza ait olan bir mail hesabının tanımlamasını gerçekleştireceğiz. Bunun için ilk adım olarak “Add…” tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

 

 

 

 

Karşımıza gelen pencereden E-mail Account seçiyoruz ve NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

Kullanıcının ismini tanımlıyoruz ve NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

Kullanıcıya ait olan email hesabının girişini gerçekleştiriyoruz ve NEXT tıklıyoruz.

 

 

 

 

Bir sonraki adımda karşımıza yukarıdaki yapılandırma penceresi gelmektedir. Biz burada Incoming e-mail server type kısmından POP3 servisini seçiyoruz.

 

 

Incoming mail (POP3 or IMAP) server kısmında ise mail sunucumuzun IP adresini 192.168.1.99 olarak giriyorum.

 

 

Outgoing e-mail server  (SMTP) name kısmına da mail sunucumuzun IP adresini 192.168.1.99 olarak giriyorum.

 

 

En alt tarafta ise Outgoing server requires authentication işaretliyorum ve NEXT ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

Şekildeki gibi kullanıcı adını ve şifresini giriyorum. Alt taraftaki Remember password işaretliyorum ki her seferinde kullanıcı adı ve şifre sormasın bize.

 

 

 

 

 

 

Email hesabı ekleme işlemimizde geldik son adımımıza. Yukarıdaki şekilde de gördüğümüz gibi email hesabı ekleme işlemimizi başarılı bir şekilde tamamlamış olduğumuzu “Congratulations” mesajı ile tamalıyoruz. Oradaki diğer bir seçenek ise “Do not download my e-mail at this time” seçeneğidir. Bu seçeneği işaretlersek mesajlarımız sunucudan şu anda bizim tarafımıza çekilmeyecektir. Ancak mesajların alınmasını istiyorsak bu kısmı işaretlemeden boş bırakıp geçiyoruz. Windows Mail uygulaması otomatik olarak sunucuya bağlanıp mesajları almayı deneyecektir ve karşımıza aşağıdaki hatayı verecektir.

 

 

 

 

Şekilde de görüldüğü gibi Exchange Server 2007 POP3 servisi hata verecektir. Hataya baktığımız zaman portlarla ilgili olduğunu anlamaktayız. Exchange Server 2007 default olarak 995 nolu portun POP3 servisi için kullanılmasını ister. Şimdi bu hatadan kurtulalım.

 

 

Bu hatadan kurtulabilmemiz için yine Windows Mail uygulamasını kullanacağız. Windows Mail uygulamamızı açalım.

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Windows Mail uygulamamızı açıyoruz Tools – Accounts kısmına geçiyoruz.

 

 

 

 

Şekilde de görüldüğü gibi ilk önce mail hesabımızı seçiyoruz ve özelliklerine geçiyoruz. Özelliklere geçtiğimizde ise Advanced sekmesine geçiyoruz. Burada kaşrımıza tanıdık bir arayüz geliyor. Incoming mail (POP3) kısmına 995 yazıyoruz. Hemen altında bulunan This server requires a secure connection (SSL) mutlaka işaretliyoruz ve Apply ardından da OK deyip buradan çıkıyoruz.

 

 

 

 

Gönder / Al yaptığımızda karşımıza yukarıdaki yapı gelmektedir. Sunucuyu bulacak ancak mail kutusunda herhangi bir mesaj olmadığı için hata vermeden tamamlanacaktır. Bakalım gerçekten içinde mesaj olsaydı POP3 servisi bu mesajı bize getirecekmiydi şimdi de bunu test edelim.

 

 

Bu testi yapabilmemiz için Exchange Server sunucuma ya da başka bir bilgisayarda herhangi bir kullanıcı hesabından da olabilir mumin@mumin.com.tr adresine bir mesaj göndermemiz gerekiyor. Benim testimde iki adet bilgisayar olduğu için ben exchange server üzerindeki administrator hesabından kendi kullanıcıma bir mesaj atacağım.

 

 

 

 

Şekilde görüldüğü gibi administrator hesabından mumin cicek kullanıcısına bir mesaj gönderiyorum.

 

 

Windows Mail uygulamasını açıyoruz ve Gönder / Al yapıyoruz.

 

 

 

 

Yukarıdaki şekilde gördüğümüz gibi sunucu bulundu kimlik doğrulaması sağlandı ve mail kutusunda bulunan mesajları bize getirmektedir.

 

 

Gönder / Al işlemi tamamlandıktan sonraki duruma bir göz atalım. Yine Windows Mail uygulamamızı açıyoruz ve Inbox’a bakıyoruz.

 

 

 

 

Şekilde görüldüğü gibi Administrator kullanıcısından mumin kullanıcısına gönderilen mesaj başarılı bir şekilde POP3 servisi tarafından tarafımıza çekilmiştir.

 

 

Evet bu makalemizde Exchange Server 2007 POP3 servisimizi inceledik. Bir sonraki makalemizde ise Exchange Server 2007 POP3 servisinin portlarının değiştilmesini ele alacağız. Port numaramızı 110 yapacağız ve o şekilde testlerimizi gerçekleştireceğiz.

 

 

Kaynaklar:

 

 

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa997475.aspx

 

 

 

 

Exit mobile version