Exchange 2010 OWA FailBackURL
Exchange Server 2010 sürümü diğer pek çok Microsoft ürününde olduğu gibi bir önceki nesil ürüne göre çok fazla yenilik içermektedir. Gerek SP1 ve SP2 ile beraber gelen özellikler olsun gerekse ürün ile beraber gelen özellikler konusunda çok fazla paylaşım yaptık ve bunları makale bölümündeki makalelerden takip edebilirsiniz. Ancak bu yenilikleri incelediğiniz zaman aslında en çok geliştirilen konuların başında “Yüksek Erişilebilirlik” yani “HA” konusu gelmektedir. Belki “DAG” çok konuşuldu çok yazılıp çizildiği için hep ön plana çıktı ama aslında DAG mimarisinin sağlıklı çalışması için arka planda çok fazla özellik ona destek vermektedir.
Bu makalemde benim anlatacağım konu olan OWA FailBackURL ilk bakıldığında bir OWA özelliği gibi gelsede aslında yine bu özellikte DAG mimarisini destektedir.
Nedir OWA FailBackURL? Temelde Exchange Server site’ larından birinin komple down olması ve bir süre sonra tekrar bu site’ ın ayağa kaldırılması durumunda son kullanıcıların OWA ile mailboxlarına en doğru site üzerinden ulaşmasına yardımcı olan bir özelliktir. Tatbiki böyle yazınca karışık ve anlamsız gelebilir ama ben bunu gerçek bir hayat senaryosu ile anlatacağım.
Örneğin iki site bulunan bir şirket organizasyonunu düşünelim.
Bu sitelerdan birisi “Merkez” diğeri ise “Rize” olsun. OWA URL adresleri ise aşağıdaki gibidir.
Merkez Site için OWA ExternalURL adresi: https://mail.cozumpark.com/owa
Rize Site için OWA ExternalURL adresi: https://mail.rize.cozumpark.com/owa
Merkez Site için FailbackURL adresi: https://failback.cozumpark.com/owa
Rize Site için FailbackURL adresi: https://failback.rize.cozumpark.com/owa
Senaryo gereği eğer Merkez site komple down olması durumunda mail.cozumpark.com dns kaydına karşılık gelen IP adresini mail.rize.cozumpark.com IP adresi ile aynı yapıyoruz. Bu sayede bu adrese gelen istekler rize site üzerindeki CAS sunucuları tarafından karşılanmaktadır. CAS Server redirection veya proxy özelliğini biliyorsanız eğer zaten rize içerisindeki CAS Server’ a login olan bir kullanıcı ki bu merkez site içerisinde ise bu istek Merkez site içerisindeki CAS sunucusuna yönlendirilmesi gerekli idi. Ancak DAG mimarisi gereği artık Merkez site içerisindeki tüm mailbox db leri dismount konumunda olduğu için bu mailbox db leri rize site içerisinde mount konumuna getirilmiştir. Bu nedenle merkezdeki kullanıcılar rize cas server üzerinden rahatça login olabileceklerdir.
Bu konu hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki makaleyi okumanızı öneririm;
Bir kaç gün aradan sonra merkez site tekrar ayağa kalktığından ve kesintisiz çalıştığından emin olduktan sonra tekrar mail.cozumpark.com adresi için dns üzerinde eski ip adresini gösterebiliriz. Ancak bu süreçte hala dns cache nedeni ile bu adrese gitmek isteyen ancak aslen posta kutusu merkez site içerisindeki bir mailbox server üzerinde tutulan bir kullanıcı login olmaya çalışırsa eğer OWA üzerinden redirection yapılacaktır. Uyarı ise aşağıdaki gibi olacaktır.
Şimdi buradaki durum şudur, kullanıcı mailbox aslen merkez site içerisinde aktif durumdadır, çünkü sorun giderilmiş ve merkez site ayağa kalkmıştır. Ancak sorun nedeni ile mail.cozumpark.com adresi için dns üzerindeki ip adresi mail.rize.cozumpark.com ismine karşılık gelen ip adresine yönlendirilmiş ve bu istemcide hala dns cache yüzünden bu adrese gitmektedir. Rize üzerindeki CAS’ da kullanıcıya yukarıdaki gibi bir uyarı çıkarmaktadır. Çünkü Rize üzerindeki CAS bu gelen kullanıcı mailbox’ ının merkez site üzerinde olduğunu görüyor ve ona daha iyi bir performans için bu linki kullanmasını öneriyor. Sorun ise kullanıcı yani bu teknik detaylardan uzak olan son kullanıcı zaten adres çubuğuna mail.cozumpark.com yazmıştı J doğal olarak kullanıcıda biraz şaşırıyor. Bir kez daha bu adrese tıklıyor ancak nasıl ilk seferinde dns cache hala Rize ip adresini gösteriyor ise bu adres için şu anda da o cache devrede ve aslında yine Rize CAS sunucusuna logon oluyor, ancak bu ikinci logon isteği sistem tarafından farklı yorumlanmaktadır ( bunu web canary özelliği ile yani çerezler üzerindeki bilgilerden anlamaktadır ). Bu ikinci logon isteğinden sonra sistem kullanıcı cache sorunu olduğunu anlıyor ve kullanıcı karşısına çıkan ekranda sadece “Continue” diyerek FailbackURL adresine yönlendiriliyor. Tabiki kullanıcı bu durumda 3. Kez login oluyor ve artık posta kutusuna erişebiliyor.
İşte FailbackURL adresinin tanımlanması bu gibi bir senaryoda kullanıcıların posta kutularına erişmelerinde büyük önem taşımaktadır. Baktığınız zaman ince bir konu ve günlük hayatta belki pek çok şirket tarafından kullanılmaz, ancak banka, telko, gsm gibi büyük organizasyonları yönetiyor veya bunlara danışmanlık veriyorsanız bu tür ince konuları biliyor veya kullanıyor olmanız gerekmektedir.
Umarım faydalı bir makale olmuştur.
Bir sonraki makalemde görüşmek dileği ile esen kalın.