Exchange 2003 Cluster – II
Öncelik ile Exchange 2003 cluster kurulumuna başlamak için Cluster Administrator konsolunu açalım. Burada mevcut kaynaklarımızı ve gruplarımızı göreceğiz. Gerçekte Microsoft farklı gruplar oluşturmamızı salık verir. Fakat bu uygulamada ihtiyaç duyacağımız kaynaklar için farklı isim ve ip resource oluşturmamak adına biz bütün kaynaklarımızı aynı grup içerisinde toplayacağız.
Networks altında ki ayarlar ile hangi networkun cluster node ları arasında iletişim için hangi networkun ,client lar ile iletişim için hangi networkun kullanılabileceğini de belirterek işleme başlayalım.
Resources klasörü altında mevcut bütün kaynaklarımızı göreceğiz.
Kaynakları bir başka grup içerisinde toplayabilmek için üzerine gelip Change Group dedikten sonra taşımak istediğimiz grubu seçmemiz yeterli olacak.
Gene Exchange 2003 cluster yapısı için MSDTC (Microsoft Distributed Transaction Coordinator )için bir kaynak oluşturmalıyız. Burada şunu söylemek gerekir. Microsoft MSDTC için farklı bir group oluşturulmasını öneriyor. Ben burada test ortamı olduğu için mevcut group içerisinde oluşturacağım. MSDTC kaynağı oluşturmak için grup üzerinde New Resource deyip Resource Type olarak da Distributed Transaction Coordinator’ ı seçmemiz yeterli olacak.
MSDTC’nin bağımlılık olarak ihtiyaç duyduğu isim, IP adresi ve disk için Available resource kısmından Cluster IP Address, Cluster Name, Disk R yi seçelim.
Next deyip işlemi bitirdiğimizde artık yeni oluşturduğumuz kaynağı online hale getirmemiz gerekmektedir. Bu amaç ile MSDTC üzerine gelip Bring Online diyeceğiz.
Bu aşamadan sonra artık Node1 makinası üzerine Exchange 2003 kurulumu yapacağız kurulumun normal bir kurulumdan farklı yanı olmayacak. İlk node kurulumundan sonra ikinci node üzerinde yani Node2 üzerine de Exchange 2003 kurucağız. Kurulumdan sonra her iki node üzerine de Service pack leri kuracağız.
Kurulum bittikten sonra Cluster konsoluna dönüp cluster Group üzerinde yeni bir kaynak oluşturacağız. New Resource deyip artık yeni gelmiş kaynakları görebileceğiz. Buradan Microsoft Exchange System Attendant ‘ı seçeceğiz.
Daha sonra bu kaynak için muhtemel sahiplikleri belirleyeceğiz. Bizim şu an iki node umuz var ve ikisini de seçelim.
Burada bu yeni kaynak için gerekli bağımlılıkları tanımlayacağız. İhtiyacımız olan bir isim database için bir ortak disk ve bir ip adresi. Kaynaklar içinde mevcut IP adresimizi isimi ve henüz kullanmadığımız S diskini seçelim.
Next dedikten sonra administrative group olarak default First Administrative Group’u seçelim.
Routing grup olarak da First Routing Group’u seçelim.
File lokasyonu olarak belirttiğimiz S drive’ı üzerinde S:EXCHSRVR folder’ı kullanılacak.İşlemimiz bittiğinde artık bir virtual server üzerine kurulu cluster çalışan exchange’miz olmuş olacak. Exchange yönetim konsolunu açtığımızda cluster name ve ip vererek oluşturduğumuz virtual server üzerine kurulu exchange mizi görebileceğiz.