3. Parti Yazılımlar

ESET Remote Administrator – Bölüm 6 Network Dışındaki Bilgisayarlarda Kurulum Aktivasyon ve Güncelleme

Bu makalemizden önceki 5 adet makalemizden oluşan serimizde ERA konsol kurulumu, Agent dağıtımı, Antivirus dağıtımı, Policy uygulama ve Cihaz yönetimi gibi adımları ele aldık. Bu makalemizde ise ağa bağlı olmayan cihazlarımızın aktivasyonu ve güncellenmesini ele alıyor olacağız. Şirket ortamlarında mutlaka ağa bağlı olmayıp belirli cihazlara bağlı olarak veya yalnız başına çalışmak zorunda çalışmak zorunda olan cihazlarınız olabilir. Bu cihazların yine aktive edilip güncel olması gerekmektedir. Bunları manuel olarak aktive edip güncellememiz gerekmekte. Bu nedenle sözü fazla uzatmadan adımlarımıza başlayalım.

Öncelikle manuel kurulum için lisansımız kapsamında gerekli antivirus yazılımını indirelim. İndirme için https://www.eset.com/tr/download/business/detail/family/150/#offline,461,TRK,,, bu linki kullanabilirsiniz.

clip_image001

İndirdikten sonra klasik adımlar ile kurulumları yapalım.

clip_image003

clip_image005

clip_image007

clip_image009

clip_image011

clip_image013

Eset firmasının ürünleri artık online lisans yönetim ekranından takip edilebilmektedir. Burada lisansların durumunu görebilme, etkinleştirme tarihi etkinleştirme durumu, kullanılan lisans sayısı, lisansın son kullanım tarihi, çevrimdışı lisans oluşturma, lisans iptal etme gibi adımları bu konsoldan sağlama imkanına sahibiz.

Konsola erişim için https://ela.eset.com/ bu linki kullanmak durumundayız. Bizi sonrasında aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacaktır. Buraya erişim için ürün alım sonrasında ESET firması tarafından bize mail ile gelen lisans bilgilerini girmemiz gerekmektedir. Bilgilerimizi girelim ve LİSANSI YÖNET butonuna tıklayalım.

clip_image015

Açılan ekranımızda yukarıda bahsetmiş olduğumuz detaylar listelenmektedir.

clip_image017

ERA konsol üzerinden aktive edilmiş sistemlerimize ait bilgileri görebiliyoruz.

clip_image019

Şu anda 6 lisansın 2’si kullanılmakta. Çevrimdışı lisans oluşturmak için aşağıdaki yeşil alanda gözüken ikona tıklayalım.

clip_image021

Açılan ekranımızda LİSANS DOSYASI EKLE butonuna tıklayalım.

clip_image023

Lisans ataması yapılacak ve ağa bağlı olmayan cihazlarımız için bilgileri girelim. Öncelikle 1 numaralı alımda lisans ataması yapılacak olan ürünü seçelim. 2 numaralı adımda Lisans atanacak offline bilgisayar sayımızı belirleyelim.3 numaralı adımda bu lisans dosyamıza bir isim verelim. Son olarak 4 numaralı adımda lisans dosyası içerisine kullanıcı adı parola gömme işlemini yapalım. Normalde bunu yapmaya gerek yok ancak cihaz mobil hale gelir ve internete çıkarsa bizim manuel güncellememize gerek kalamadan kullanıcı adı parola sayesinde güncelleme alır.

OLUŞTUR ile lisans dosyamızı oluşturalım.

clip_image025

Dosyamız oluştu resimde görüldüğü gibi çevrimdışı lisans sayımız 1 oldu.

clip_image027

Mevcut çevrimdışı lisansı seçerek KARŞIDAN YÜKLE butonuna tıklayalım.

clip_image028

Dosyamızı indirelim ve çevrimdışı olup aktive edilecek olan bilgisayara aktaralım. Sonrasında antivirus yazılımımızı açarak Çevrimdışı Lisans linkine tıklayalım. Normalde cihaz internete çıkıyor olsa ürün anahtarı girerek soldaki alandan etkinleştirme yapılabilirdi.

clip_image029

Dosyamızın yolunu gösterelim ve butonuna tıklayalım.

clip_image030

Lisansımız sorunsuzca aktive edildi.

clip_image031

Şu anda Yardım ve destek kısmından lisans bilgilerimizi görebilmekteyiz.

clip_image033

Ürünümüz lisanslanınca hemen güncellenmek istiyor ancak internete veya ERA konsola bağlı olmadığı için bu işlem gerçekleşemez. Bu nedenle güncelleme işlemini belirli periyotlarda manuel yapıyor olmamız lazım. Bu nedenle bize güncel virüs imzaları lazım. Bu nedenle konsol üzerinden bu imzaların oluşmasını sağlayıp Flash bellek ile ağa bağlı olmayan bilgisayara aktarıp güncelleme işlemini sağlayabiliriz. Eset ürünlerinde bu özellik MIRROR yani YANSITMA olarak geçmektedir. Biz MIRROR özelliğini aktif edeceğiz.

clip_image035

Offline lisans bilgisi ERA konsol ile ESET ELA konsolu iletişim kurup senkronizasyon yaptığından dolayı ERA konsolumuza yansıdı.

clip_image037

Bu işlemi POLICY üzerinden yapmamız gerekecek. Ortamımızda uygun olan bir sistemimizi MIRROR olarak yapılandırmamız gerekmekte. Burada oluşan virüs imzalarını ağa bağlı olmayan bilgisayara taşıyarak o bilgisayarında güncellenmesini sağlayabiliriz. Admin butonuna tıklayalım açılan ekrandan Policies linkine tıklayalım ve NEW POLICY butonuna tıklayalım.

clip_image039

BASIC alanında policy için bir isim verelim.

clip_image040

Uygun ürünü seçtikten sonra alt kısımda policy ayarları belirdi. Burada UPDATE ana başlığı altında MİRROR başlığına gelelim.

clip_image041

Öncelikle Virus imzalarının kopyasının yansıtılacağı alanı belirleyelim. Ben bu işlem için policy uygulanacak olan sistemdeki cihazın C: diski altında MANUEL-GUNCELLEME isimli bir klasör oluşturuyorum.

clip_image043

Bu yolu 1 numaralı adımda Mirror özelliğini aktif ederek 2 numaralı adımdaki Folder to store mirrored files alanına girelim. Policy ayarını tamamlamak için FİNİSH butonuna tıklayalım.

clip_image045

Policy gerekli ürün kabı altında oluştu. Clients tabına gelip ASSIGN CLIENT(S) butonuna tıklayarak policy kuralını uygulayacağımız sistemi seçelim.

clip_image047

Policy’nin uygulanacak olduğu sistemimizi seçelim ve OK ile adımımızı tamamlayalım.

clip_image049

 

Policy uygulanmış olan sistemimiz üzerinde antivirus ayarlarına baktığımızda agent aracılığı ile kuralın buraya yansıdığını görebilmekteyiz.

clip_image051

Virus imza kopyasının oluşması için policy uygulanan sistemin güncellenmesini bir kez tetiklememiz gerekmekte.

clip_image053

Güncelleme tamamlandığında virüs imzalarımızın bir kopyası ilgili klasöre geldi. Policy alan sistem her güncelleme aldığında burada yer alan virüs imzaları da güncellenecektir.

clip_image055

Bu dosyaları aşağıda olduğu gibi çevrimdışı bilgisayarımıza kopyalıyorum. Dilerseniz bu işi kopyalama metodu ile değil usb bellek üzerinden de yapabilirsiniz.

clip_image057

Ağa bağlı olmayan cihaz üzerinde antivirus ayarlarına girelim.

clip_image059

Güncelleme ana başlığı alında yer alan Temel alt başlığında yer alan Otomatik güncellemeleri aç seçimini pasif edelim.

clip_image061

Pasif ettikten sonra Güncelleme sunucusu alanı değiştirilebilir duruma geldi.

clip_image063

Güncelleme Sunucusu alanına mirror sunucudan taşıdığımız virüs imza tabanının yolunu gösterelim.

clip_image065

Bu ayarımızdan sonra otomatik olarak güncelleme işlemi başladı. Ayrıca bir üst ekranda Çıkabilir medyadan güncelle seçeneği otomatik olduğundan bir Flash Bellek içerisine ana dizine virüs imza dosyalarını kopyalarsanız güncelleme işlemi yine yapılacaktır.

clip_image067

Güncelleme işlemimiz başarı ile tamamlandı.

clip_image069

Genel olarak ERA mimarisinin tamamını 6 makalede anlatmaya çalıştım. Şirket ortamlarında yararlı olabilecek bilgiler verdiğimi düşünüyorum. Bir makalemde ise genel hatları ile ERA konsol üzerindeki genel özelliklerden bahsediyor olacağım.

 

 

 

 

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu