Eset Remote Administrator 6 Kurulumu – Bölüm 2

Bir önceki makalemizde “Eset Remote Administrator” kurulumunu gerçekleştirmiştik. Şimdi ise kurulum sonrasında işlerimizi kolaylaştıracak birkaç ayarı anlatmaya çalışacağım.

5-10 kullanıcılık bilgisayarı olan yerlerde manuel olarak antivirüs kurulumu çok zahmetli olmasa da büyük işletmelerde çok büyük sorun olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise Eset’in remote install özelliği devreye girmektedir. Bu şekilde hem zahmetsiz bir kurulum yapmış oluyoruz hem de bir defa oluşturduğumuz policy ve ayarları tüm kullanıcılara göndermiş oluyoruz. Bu işlemlerin yapılabilmesi için birkaç adım bulunmaktadır. Bunları size aşağıda elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

 

1-Agent Oluşturma;

 

Remote install öncesinde kurulum yapabilmek için Eset’in agent kurulumlarının tüm kullanıcılara yüklenmiş olması gerekmektedir. Bu işlemi manuel olarak yapabildiğimiz gibi yetkili bir kullanıcı ile remote admin üzerinden de yapabilmekteyiz. Bu işlemi yapmamız için;

 

Admin bölümünden “Server Tasks” kısmına geliyoruz.

Buradan “Task” kısmını açarak “Agent Deployment” kısmana gelerek “NEW” kısmına tıklıyoruz.

Basic bölmesinde Name Kısmını doldurduktan sonra “Task” kısmını genişleterek “Agent Deployment” seçiyoruz. İsteğe bağlı olarak kural yazmayı bittiğinde otomatik başlamasını istiyorsanız benim yaptığım gibi “Run task” kısmını tik koyabilirsiniz.

Sonraki adımda ise “Setting” kısmına geliyoruz. Burada domain ortamında admin yetkili bir kullanıcı adı ve şifre ile dolduruyoruz. “SERVER HOSTNAME” kısmına ise Eset Remote Admin Kurulu olan sunucunun adresini yazıyoruz. Sonrasın da ise “1” numara olarak belirttiğim kısma tıklıyoruz.

Buradan ise tüm client bilgisayarları seçmek isterseniz benim işaretlediğim şekilde yapabilirsiniz. Kurmak istemediğiniz sunucu veya client var ise tik işaretini kaldırarak kurulumu engelleyebilirsiniz.

Sonrasında yine “Settings” kısmının alt tarafında bulunan kısma geliyoruz. “ERA CERTİFİCATE” kısmına tıklıyoruz.

Buradan client sertifikamızı seçiyoruz.

Tüm işlemlerimizi yaptıktan sonra “FINISH” diyerek işlemimizi tamamlıyoruz. Benim kurulumumum otomatik olarak başlayacak. Eğer sizde başlamadı ise kuralın üzerine tıklayarak “Run” demeniz yeterlidir.

2-Dynamic Group Templates Oluşturma

Agent kurulumumuzu yaptıktan sonra şimdi sırada grup oluşturma işlemi için gerekli olan “Dynamic Group Template” oluşturma işlemini gerçekleştireceğiz. Benim sistemimde sadece Windows tabanlı bilgisayarlar olduğu için “Server ve Desktops” adında iki grup olacaktır.

NOT: Bu işlemi yapmaktaki amacım grupların altında bilgisayarları manuel yerine otomatik olarak toplamaktır. Siz isterseniz direk olarak grup oluşturup bilgisayarları el ile gruba atabilirsiniz.

Bunun için;

ADMIN panelden yukarıdaki adımları izliyoruz.

Grubumuzun ismini veriyoruz ve “EXPRESSİON” kısmına geçiyoruz.

Yukarıda yazmış olduğum kuralda işletim sistemi ve adında “Server” geçen tüm bilgisayarları bu grubun altında otomatik olarak toplayacaktır.

Kuralımızı yazdıktan sonra “SUMMARY” altında kural ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. “FINISH” diyerek işlemi sonlandırıyoruz. Şimdi ise kullanıcı bilgisayarları için bir kural yazalım.

Kuralımızın ismini yazıyoruz.

Burada ise yukarıda yazmış olduğumuz kuralın tam tersi işlem yapıyoruz ve adında ve sisteminde Server kelimesi geçmeyen bilgisayarları bu bilgisayarın altında toplamasını istiyoruz.

NOT: Eğer sisteminiz de Windows tabanlı olamayan bilgisayar veya sunucu var ise bu kuralı yazmayınız.

 

 

Kuralımızı yazdıktan sonra “SUMMARY” altında kural ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. “FINISH” diyerek işlemi sonlandırıyoruz.

3-Grup Oluşturma

Gruplar için gerekli olanlar Templateleri oluşturduğumuza göre artık gruplarımızı oluşturabiliriz. Eğer otomatik bulma istemiyorsanız direkt olarak bu adıma geçebilirsiniz. 

Grup oluşturma işlemi için “ADMIN” sekmesine tıklayarak yukarıda sırası ile vermiş olduğum adımları uygulayınız.

Burada grubumuzun ismini veriyoruz.

TEMPLATE kısmında ise daha önceden oluşturmuş olduğumuz templateri seçmek için “CHOOSE EXİTİNG” kısmına tıklıyoruz.

Burada ise daha önceden oluşturduğumuz Template’mizi seçiyoruz ve OK diyoruz. Bizim oluşturduklarımızın dışında ise default olarak gelen kısımlarda mevcuttur. Diğer işletim sistemleri için bu templateleri kullanabilirsiniz.

İşlemlerimiz bittikten sonra FINISH diyerek tamamlıyoruz. Aynı işlemleri Desktops içinde yapılacaktır. Sadece template seçme kısmında Server yerine Desktops kısmını seçiyoruz.

4-Uzaktan Kurulum

Tüm ayarlamalarımızı yaptığımıza göre artık kurulum işlemine geçebiliriz.

Tekrardan ADMIN tabına tıklıyoruz. Buradan Grups kısmında yukarıdaki işlemleri uyguluyoruz.

Burada “NAME” yazan kısmına “Remote Install” şeklinde yazdım. Sonrasında “TASK CATEGORY” kısmından eğer tüm kullanıcılara yükleyeceksek “All Tasks” kısmını işaretliyoruz. “TASK” kısmına ise “Softrware Install” olarak seçiyoruz.

Settings” kısmına gelerek ilk olarak lisans bölümünü tıklayarak yüklemek istediğiniz Antivirüs sürümünün lisansını seçiyoruz. Bende Eset Endpoint Antivirüs lisansı bulunmaktadır. Onu seçiyorum. Sonrasında ise hangi paketi yüklemek istiyorsanız onu seçmek için “<CHOOSE PACKAGE> kısmını tıklıyoruz.

Kurulum esnasında bahsetmiş olduğum tam paketi indirdiğim için tüm Antivirüsler hazırda bulunmaktadır. Buradan istediğim paketi seçiyorum ve “OK” diyerek devam ediyorum.

Gördüğünüz gibi lisansım ve antivirüs yazılımım hazır durumdadır. Clientleri hallettik. Şimdi ise Sunuculara geçelim.

 

Bu defa da Grupların içerisinden server kısmına geliyorum.

Burada ise Name kısmına karışmaması için “Server Install” yazıyorum. Yukarıda olduğu gibi ayarlarımı seçip “SETTINGS” kısmına geçiyorum.

Burada ise Lisansımı ve ihtiyacım olan Eset kurulum paketini seçiyorum. Burada gördüğünüz gibi eset tarafından Sunucular için tasarlanan File securty yazılımını seçiyorum. Bu şekilde tüm sunucuları tek tek seçmeden otomatik olarak bulup yükleyecektir. “FINISH” diyerek işlemimi bitiriyorum.

Task kısmına geldiğiniz de yazmış olduğumuz taskları görebilirsiniz. Burada benim extradan yazdıklarımda bulunmaktadır. Gördüğünüz gibi bazılarında hata vardır. Bunların tek tek kontrol etmek mümkündür.

NOT: Son olarak şunu belirtmek isterim. Eset Türkiye Destek konusunda çok iyi çalışmaktadır. Telefon ile irtibata geçtiğinizde eğer boşta olan arkadaş var ise size sıfırdan kurulum dahi yapmaktadır. Birçok kez destek aldım ve bu güne kadar çözemedikleri soruna rastlamadım. Özellikle Ankara bölgesinden destek veren arkadaşlara buradan da tekrardan teşekkür etmek isterim.

Umarım faydalı olabilmişimdir. Bir dahaki makalede görüşmek üzere… 

Exit mobile version