Bu makalemizde sizlerle ERP ‘ye merhaba diyeceğiz.
ERP Nedir?
ERP Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli
CANIAS ERP Demo Kurulumu ve Modüllerine genel bir bakış
1. ERP NEDİR?
ERP, Enterprise Resource Planning İngilizce kısaltmasından gelen ve Türkçe karşılığı Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelmektedir. Planlama kısmını şimdilik unutalım. Çünkü artık ERP, sadece planlama fonksiyonu dışında, bir şirketin tüm süreçlerinin kontrolü ve akışını ifade etmektedir. ERP, bir kurumun tüm bölümlerini tek bir bilgisayar sistemi altında toplayarak değişik departmanların ortaklaşa veri paylaşımı sağlar.
ERP aslında bir veya birden çok problemin çözümüne giden akış şemalarının bir bütünü gibi düşünülebilir. Burada altını çizerek belirtmek istediğim bir ifade var “akış şemalarının bütünü”. ERP’yi şirketler için vazgeçilmez bir ihtiyaç yapan kavram da budur.
ERP ile İşler Nasıl Yürüyor?
Tipik bir sipariş değerlendirme aşaması, kağıda dökülmüş olarak bölümler arasında ve çoğu zaman da departmanlar arası, bilgisayarların birbiriyle iletişim sorunları arasında dolaşır. Tüm bu departmanlar arası gidip gelmeler, gecikmelere ve siparişin kaybolmasına neden olabilir. Bilgisayarlar arası veri iletişimi sırasında farklı doküman formatlarının ürettiği hatalar da cabası. Bu ağır aksak, sorunlu sistemde kurum içinde hiç kimse tam anlamıyla siparişin durumu konusunda net bir bilgi sahibi de olamıyor. Hayal kırıklığına uğramaya alışmış müşterilerin sıklıkla duyduğu yanıt ise çoğunlukla “Depoyu aramalısınız” olur.
2. ERP SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İşimiz Teknoloji olduğundan teknik bir örnekle ERP’yi eşleştirelim.
Bir Bilgisayar Programcısını düşünelim.
Akış Şeması: Programı yazmadan önce ilk adım olarak yazacağı programın akış şemasını veya şemalarını çıkartır.
Çözüme Götüren En Doğru Yol: İkinci adımda akış şemasını ayrıntılı olarak inceleyerek onu çözüme götüren en doğru ve kısa yolu seçer.
Malzeme Seçimi: Üçüncü adımda ise seçtiği yol için kullanacağı değişken sayısını, döngü ifadelerini, yazacağı sınıf sayısının analizini yapar.
Hayata Geçirmek: Artık geriye tek bir şey kalmıştır; programı oturup bilgisayar başında yazmak.
Şimdi bütün iş süreçlerini ERP ile yürütme kararı almış bir firmayı düşünelim.
Akış Şeması: ERP seçmeden önce ilk yapması gereken firmanın kendi ihtiyaçlarını belirlemesi ve iş süreçlerinin omurgasını çıkarmak olmalıdır.
Çözüme Götüren En Doğru Yol: İkinci adımda ise kendi sektöründe deneyimli, sağlam referansları olan bir ERP çözüm sağlayıcıya yönelmelidir.
Malzeme Seçimi: Üçüncü adımda seçmiş olduğu ERP’nin modüllerini inceleyerek kendi ihtiyaçlarına cevap veren modüllerin seçimini yapmalıdır.
Hayata Geçirmek: Artık geriye tek bir şey kalmıştır. ERP’de süreçleri ihtiyaçlarına göre revize etmek ve geliştirmek.
Şimdi biraz da ERP seçiminde rol oynayan diğer etkenleri inceleyelim.
Farklı platformlarda çalışabilmesi (Linux, Windows, Unix v.b.)
Mobil desteğinin olması
Sistem gereksinimlerinin yüksek olmaması. (Ram, İşlemci)
Veri Tabanından Bağımsız olması (Microsoft SQL, Oracle, MySql gibi)
Modüller arası entegrasyonun tam olması
Ölçeklendirilebilir olması
Firmanın deneyimli danışman kadrosuna sahip olması
Firmanın farklı sektör tecrübelerinin olması
Yerel ve Global Ağ desteğinin olması
Aslında ERP seçimi için yüzlerce neden sayılabilir. Ama genelde firmaların ERP tercihini yaparken kriter olarak seçmiş oldukları temel maddeler bunlar.
ERP Sayesinde
Eski tip birbirinden kopuk çalışan bilgisayar sistemleri artık tarih olacak. Finans, İK, imalat ve depo gibi tüm operasyonları tek bir bütünleşik bilgisayar yazılımı ile farklı modüllere ayırarak, eskiden tek başına çalışan sistemleri birbirine entegre etmiştir.
Çoğu çözüm sağlayıcı ERP yazılımlarını esnek modüler yapıda kurulumuna imkan tanırlar, bu sayede tüm yazılım paketini satın almak durumunda kalmazsınız.Örneğin pek çok firma, sadece ERP‘nin üretim, satış, satınalma, finans ya da İK modülünü alıp, ihtiyaç duyulan diğer uygulamaları projenin ilerleyen zamanlarında satın alabilir.
Şimdi de örnek bir ERP çözümü olan CANIAS ERP’ye bakalım.
3. CANIAS ERP DEMO KURULUMU VE MODÜLLERİ
Demo kurulumuna geçmeden önce size biraz CANIAS ERP hakkında temel bilgiler sunmak istiyorum. CANIAS ERP eksiksiz, ölçeklenebilir, platform ve sektör bağımsız, özgün teknolojiye sahip bir ERP çözümüdür. CANIAS ERP’nin çok katmanlı yapısı içinde sunulan ve temel uyarlamaları gerçekleştirilmiş standart çözümleri de bulunmaktadır. CANIAS ERP platformu JAVA teknolojisi ile geliştirilmiştir. Bu sayede farklı işletim sistemleri ve sunucu mimarileri üzerinde çalıştırılabilir. Veri Tabanından bağımsızdır.
http://www.ias.com.tr/22/338/demo-canli-test.htm
İnternet adresine bağlandığımızda bizden Sun Java Runtime Environment 1.6 serisi bir versiyonun kurulu olması gerektiğini söylüyor. Java kurulum dosyası Linkini tıklayarak bilgisayarımıza javayı indirip kuruyoruz.
Java kurulumundan sonra sayfayı F5 tuşu ile yenile dediğinizde karşınıza demo sayfası açılıyor.
İlk olarak YENİ ÜYELİK butonunu tıklıyoruz. Burada bir JNLP dosyası indiriliyor. Bu JNLP dosyasını çalıştırdığınızda karşınıza CANIAS ERP DEMO KULLANICI KAYDI formu geliyor.
Kullanıcı kaydınızın açılabilmesi için bilgileri eksiksiz bir şekilde girmelisiniz.
(*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur.
İkinci adımda tekrar demo ekranına dönerek, Üye Girişi Butonunu tıklıyoruz ve üye girişi için JNLP dosyasını indiriliyor.
JNLP Dosyası çalıştırıldığında karşınıza Login Ekranı gelecek.
Formda belirtmiş olduğum kullanıcı adı ve parola ile demo (LIVETEST603) veri tabanına bağlanıyorum.
Karşımıza gelen ekranın sol tarafına baktığımızda CANIAS ERP modüllerini görebilirsiniz. Her bir modül başlığı tıklandığında, altında bir Tree (Ağaç) yapısı şeklinde açılan menüler görünecektir.
Bu menüler ağacın bir dalı gibi düşünülebilir. Her dalın da bir kodu var.
|
Hesap Planının Kısa kodunu da görmüş olduk.(FINT01)
|