Bu makalemizde, ManageEngine Endpoint Central (eski adıyla “Desktop Central”) ile Mac bilgisayarlara yazılım gönderim işlemlerinin nasıl yapılandırılabileceğini anlatacağız.
Mac bilgisayarlara yazılım gönderebilmek için, Endpoint Central sunucusunun ve buna bağlı olan Mac ajanlarının kurulu olması gerekmektedir. Yazılım ve ajanlar ortamınızda kurulu değilse ve nasıl yapılandırılacağıyla ilgili bilgi arıyorsanız, aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
Endpoint Central Kurulumu
https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-central-kurulumu/
Linux ve Mac Bilgisayarlara Ajan Kurulumu
https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-centralda-ajan-kurulum-yontemleri-bolum-2/
Endpoint Central sunucusu ile Mac ajanlarınızın kurulu olduğunu ve birbirleriyle belirli portlarla iletişim kurabildiğini düşünerek yazılım gönderme işlemlerine geçebiliriz. Bu arada, makalemizde paylaşılan ekran görüntüleri, yazılımın “10.1.2138.15” versiyonuna aittir.
Software Deployment
Endpoint Central’da yazılım gönderimleri çoğunlukla “Software Deployment” alanından yapılır ve bunun için;
- Önce ilgili yazılımın paketi (Package) oluşturulur,
- Sonrasında bu paketlerin gönderimleri (Deployment) sağlanır.
Paket oluşturma
Temelde iki tür paket oluşturma seçeneği mevcuttur;
- Yeni bir yazılım paketi oluşturarak
Endpoint Central’da yeni yazılım paketleri “Packages” alanından oluşturulmaktadır. Örnek olması açısından, aşağıdaki adımları takip ederek “Mozilla Firefox” uygulaması için yeni bir yazılım paketi oluşturalım.
- Firefox web sitesine gidip MacOS için kurulum dosyası indirilir.
- “Endpoint Central => Software Deployment => Packages => Add Package” alanından “Mac” seçilir.
- Bir paket adı girilir ve lisans tipi olarak “Non-Commercial” seçilir. Ayrıca “Installation” sekmesinden, Firefox sayfasından indirilen .dmg uzantılı dosya seçilip sisteme yüklenir.
- “Advanced Options” alanı için bir parametre girilmesine gerek bulunmamaktadır. Normalde, .dmg uzantılı bir yazılım için; ilgili dosyanın Mac bilgisayarda “mount” edilmesi, belirli betikler çalıştırılarak uygulamanın “/Applications” a kurulması sağlandıktan sonra da “unmount” edilmesi gerekir ama Endpoint Central’da bu tip yazılımları kurarken genellikle buna gerek bulunmamaktadır. DMG yazılım kurulumu için daha fazla bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://apple.stackexchange.com/questions/73926/is-there-a-command-to-install-a-dmg
Ek bir bilgi olarak, “.pkg” ya da “.app” uzantılı uygulamalarınız için, “Advanced Options” alanına girilmesi gereken örnek kurulum parametrelerini aşağıda bulabilirsiniz;
.pkg
Wireshark Kurulumu:
installer -pkg “/Volumes/Wireshark 1.10.0 Intel 64.pkg -target “/Volumes/Drive1”
.app
Appcleaner Kurulumu:
ditto “/Volumes/Appcleaner/appcleaner.app” “TargetPath/appcleaner.app”
- Oluşturulan paketle ilgili detaylı bilgiler girilmesi isteniyorsa (özellikle raporlama için yararlı olacaktır), “Package Properties” alanına bilgiler eklenip paket oluşturma işlemi tamamlanır.
- Şablonlar yoluyla paket oluşturma
Her ne kadar MacOS işletim sistemi için yazılım gönderimleri, Windows’a göre daha az değişkenlik gösterse de paketi indirme, sisteme yükleme ve kurulum parametrelerini tanımlama gibi işlemler yine de zaman almaktadır. Bu yüzden, Windows işletim sistemi yazılımları gibi birçok MacOS işletim sistemi yazılımları da ürünün “Templates” alanında filtrelenerek görüntülenebilir ve buradan paketler daha hızlı bir şekilde oluşturulabilir.
Şablonlar yoluyla paket oluşturma işlemleri de şu şekildedir.
- Mac işletim sistemine göre yazılımlar filtrelendikten sonra, ilgili yazılım seçilip “Create Package” alanından paketi oluşturulur. Bu örneğimizde, “PyCharm Community Edition” yazılımı için paket oluşturacağız.
- Sistem, yazılım kurulumundan sonra ürünün yeni bir versiyonu çıkarsa bunu da bizim yerimize güncellemek isteyip istemediğini (Auto Update) sorar. İsteğe göre, bu seçeneği de işaretleyip paketi oluşturabiliriz.
- Bu işlemden sonra, uygulama sisteme indirilir ve gönderime hazır hale getirilir.
- Oluşturulan bu paket, “Packages” alanından görüntülenebilir.
Paket Gönderimi
Endpoint Central’da MacOS işletim sistemi için paket oluşturma yöntemlerini gördük. Şimdi de bu paketlerin karşı cihazlara nasıl gönderildiğini, manuel oluşturmuş olduğumuz “Mozilla Firefox” paketi üzerinden anlatacağız.
- “Packages” sayfasında, oluşturulan paketler listelenir. Göndermek istediğimiz paketi seçtikten sonra “Mac” başlığı altındaki “Computer Configuration” a tıklanır. Ek bir bilgi olarak, Mac yazılımları kullanıcılar için gönderilememektedir.
- Sonraki aşamada, bizden bu gönderimi yapılandırmamız istenir. Endpoint Central’da karşı makine ya da kullanıcıya gönderilen herhangi bir yazılım, yama ya da yapılandırma ayarı “Konfigürasyon / Configuration” olarak geçer. Biz de bu işlem ile bir “Yazılım Konfigürasyonu” düzenleyeceğiz.
- Öncelikle, bu konfigürasyona bir isim verelim ve yazılımı kuracağımız için “Install” alanının seçildiğinden emin olalım.
- “Deployment Settings” alanını başka bir makalede ele alacağımızdan, şimdilik bu alan için “Deploy any time at the earliest” seçip ilerleyebiliriz. Yine de detaylarını görüntülemek isterseniz, ayarın hemen yanındaki “View Details” bölümünü inceleyebilirsiniz.
- Yazılımı göndereceğimiz bilgisayarları “Define Target” alanından seçebiliriz. İlk aşamada, Mac cihazların bulunduğu ofis bilgisi seçilip buna göre filtreleme yapılarak gönderim yapılacak makineler belirtilir. Test ortamımızda Mac bilgisayarlarını içeren sanal grubumuzun adı “WORKGROUP”, gönderim yapacağımız cihazın adı da “MC-MACOS” olduğundan ayarlarımızı aşağıdaki gibi yapıyoruz.
- Son olarak, eğer bir hata alınırsa tekrardan denenebilmesiyle ilgili ayarları ihtiyaca göre düzenleyerek gönderim işlemini başlatabiliriz.
“Windows yazılım gönderimi” ile ilgili makalemizde, gönderim ayarlarına daha geniş yer verdiğimiz için burada sadece genel bilgilendirmeler yaptık. Eğer, gönderimle ilgili bu özelleştirme ayarlarının ne işe yaradığına dair daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki makalemizin “Paket Gönderimi” başlığını inceleyebilirsiniz.
Windows Bilgisayarlar için Yazılım Gönderimi
https://www.cozumpark.com/desktop-centralda-windows-bilgisayarlar-icin-yazilim-gonderimi/
- Bir süre sonra, Firefox uygulamasının başarılı bir şekilde kurulduğunu görebilirsiniz.
- Test için kullandığımız Mac bilgisayarına geçtiğimizde de yazılımın kurulduğu gözlemlenir.
Ek bir bilgi olarak, her iki paket oluşturma yöntemlerinden ilk aşamada “Şablonları” (Templates) denemenizi ve yazılımınızı orada bulamıyorsanız “Paketler” (Packages) alanından yeni bir paket oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Böylelikle, daha hızlı ve sorunsuz bir yazılım gönderimi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu makalemizin de sonuna geldik, bir sonrakinde tekrardan görüşmek dileğiyle..