En Sık Karşılaşılan 20 WordPress Hatası ve Çözümleri

Wordpress hataları ve çözümleri

WordPress kullanıyorsanız, muhtemelen sunucu hataları ve WordPress sorunları şeklinde sizi bilgisiz hissettiren birkaç hata ile karşılaşmışsınızdır. 

Bu sorunlarla karşılaştığınızda ne yapacağınızdan tam emin değilseniz, WordPress kullanırken yaygın olarak ortaya çıkan sorunların çoğu nispeten basit yöntemlerle düzeltilebilir.

İlgili İçerik: Wordpress Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz

Aşağıdaki listede en yaygın WordPress hatalarından bazılarını ve bunların nasıl doğru bir şekilde çözüleceğini bulabilirsiniz:

1. Veri Tabanı Bağlantısı Kurulurken Hata

Bir veri tabanı, kullanıcı profillerini, medya dosyalarını ve web sayfalarını depolamak gibi bir web sitesinin işlevlerini yerine getirmek için kullandığı temel bilgileri depolar. Ancak, veri tabanında çalışma zamanı sırasında bir hata oluşursa, bu bilgiler kullanılamaz hale gelebilir ve ”Veri Tabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu” hatası gibi hatalara yol açabilir.

Olası hata kaynakları aşağıdakileri içerebilir:

Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

1-3 arasındaki adımlar sorunu çözmezse, veri tabanını hatasız çalışan önceki bir sürüme geri döndürün ve WordPress sorununun kaynağı belirlenene kadar adım adım güncelleyin.

2. Bozuk WordPress Veri Tabanı 

Bu hatada, veri tabanı artık derlenemez veya çalıştırılamaz. Temel olarak sunucu, web sitenizi görüntülemek veya kullanıcı isteklerine hizmet vermek için veri tabanındaki bilgilere erişemez veya bunları kullanamaz.

Bu sorun, veri tabanına kötü kod eklenmesinden veya sunucu ile veri tabanı arasındaki bir uyumluluk sorunundan kaynaklanabilir.

Bu sorunu ele almanın bazı yolları aşağıdakileri içerir:

3. WordPress Giriş Sayfası Yenileme ve Yönlendirme Sorunu

Bir kullanıcı olarak WordPress’te yaşayabileceğiniz en sinir bozucu sorunlardan biri, giriş sayfasının yenilenmesi ve yönlendirilmesi sorunudur. Kimlik bilgilerinizi her girdiğinizde, hesabınıza girmenize izin verilmek yerine, giriş sayfası yenilenir ve kimlik bilgilerinizi tekrar girmenizi ister. Bu şekilde sonsuz bir döngü oluşur.

Bu hata genellikle aşağıdakilerden kaynaklanır:

Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları deneyin:

4. WordPress’te Planlı Bakım Nedeniyle Kısa Süreliğine Kullanılamıyor Hatası

WordPress web sitelerinin düzgün çalışması için bakım güncellemelerinin yapılması şarttır. Ancak siteniz bakım modundayken kullanıcılarınız sitenize erişemez veya sitenizi kullanamaz. Güncelleme kesintiye uğrarsa (örneğin, sunucu çökmesi nedeniyle), siteniz süresiz olarak bakım modunda kalabilir.

Bu sorunu çözmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

Dosyayı kaldırmak web sitenizi bakım modundan çıkaracaktır. Bu sorunun yeniden ortaya çıkmasını önlemek için sitenizi daha sonra manuel olarak güncellemeyi unutmayın.

5. Yükleme: WordPress’te Dosya Diske Yazılamadı Hatası

Yükleme başarısız oldu dosya diske yazılamadı hatası, sunucunuz yüklenen bir dosyayı belleğe (örneğin, bir veri tabanına) yazamadığında ortaya çıkar. Örneğin, sunucu yüklenen bir resmi WordPress medya kitaplığında saklayamıyor olabilir.

Bu hatanın yaygın nedenleri aşağıdakileri içerir:

Bu sorunu gidermek için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

6. WordPress’te Karışan İçerik Hatası

Site ziyaretçileriniz için ek bir veri koruma katmanı sağlayan HTTPS, çevrimiçi güvenlik için bir atılımdır. Ancak, siteniz için bazı sayfa ve kaynaklar yalnızca bir HTTP URL’si altında yüklendiğinde ne olur?

Karışan İçerik Hatası.

Bu, SEO sıralamanızı etkileyebilir ve site ziyaretçilerini uzaklaştırabilir. Hatayı kaldırmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

7. 404 Hatası

404 hataları aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

Bu WordPress sorunlarına yönelik hızlı çözümler aşağıdakileri içerir:

İlgili İçerik: 404 Not Found Hatası ve Çözümü

8. Bağlantı Zaman Aşımına Uğradı Hatası

Sitenize gelen trafikte bir artış olduğunda, sunucularınızın tüm bu ekstra işi kaldırmaya hazır olduğundan emin olun. Aksi takdirde, siteniz ”Bağlantı Zaman Aşımına Uğradı Hatası” ile karşı karşıya kalabilir.

Bu hata aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

Bu WordPress sorunlarına yönelik hızlı çözümler aşağıdakileri içerir:

9. Görüntü Yükleyememe

Medya kitaplığınız, sitenize hayat veren temel görsel kaynakların bulunduğu bir depodur. Ancak medya kitaplığına görsel yükleyemediğiniz durumlarda, sitenizin çok geçmeden yenilenmesi gerekecektir. Bu, tahmin edebileceğinizden daha sık gerçekleşebilir. 

Aşağıdakilerden herhangi biri dosya izinlerinizi yeniden yazarak görsel yüklemelerinizi engelleyebilir:

Sorunu çözmek için:

10. Yönetici Alanına Erişilemiyor

Bu WordPress sorununu teşhis etmek genellikle kolaydır. Her iki durumda da:

Sorun, bunlardan herhangi biri gibi görünüyorsa, aşağıdaki basit adımları deneyin:

11. WordPress Otomatik Güncelleme Yapamadı

Sitenizin otomatik olarak güncellenmediğini fark ederseniz, harekete geçmek için Beyaz Ekran hatasını beklemeyin.

Uyarı mesajları aldığınızda, kontrol panelinize gidin ve web sitenizi güncelleyin. Bu işe yaramazsa, sitenizi manuel olarak güncelleyin:

12. Sosyal Medya Siteleri Gönderiler İçin Yanlış Küçük Resim Gösteriyor

Sosyal medya platformları, içeriğinizi insanların görmesini sağlamak için harika bir yoldur. Ne yazık ki, bazen bu platformların içeriği görüntülemek için özel yöntemleri vardır. Örneğin Facebook, gönderilerinizin küçük resimlerini seçmek için Open Graph kullanır.

Open Graph veya başka bir yazılım küçük resminiz için yanlış görseli seçerse, harekete geçmeniz gerekir. En iyi çözüm bir WordPress SEO eklentisi yüklemektir. Bu eklentiler öne çıkan görselinizi etiketleyecek ve böylece küçük resim olarak hangi fotoğrafın kullanılacağı konusunda belirsizlik yaşanmayacaktır.

13. WordPress E-posta Göndermiyor Sorunu

WordPress e-postaları, web siteniz ve nasıl çalıştığı hakkında önemli bir bilgi kaynağıdır. Bu mesajlar kesildiğinde, önemli bir analiz ve performans verisi kaynağını kaçırırsınız. WordPress e-postalarıyla ilgili sorunları düzeltmek, WordPress deneyiminizden en iyi şekilde yararlanmanız için çok önemlidir.

WordPress genellikle e-posta göndermek için bir PHP işlevi kullanır. Bu işlev, bu e-postaların genellikle spam olarak işaretlenmesine neden olan birkaç kimlik doğrulama katmanından yoksundur. 

E-postaları kaçırmaya başladığınızda, kontrol etmeniz gereken ilk şey, hosting sunucunuzun PHP posta işlevi ile ilgili bir hata yaşayıp yaşamadığıdır.

Başka bir yaklaşım, e-posta işlevselliğinizi yönetmek için bir WordPress eklentisi kullanmaktır. WP Mail SMTP gibi eklentiler, çoğu e-posta kimlik doğrulama gereksinimini karşılayabilir ve sorun olasılığını azaltır.

14. Chrome’da Güvenli Değil Uyarısı

Birçok istemci tarafı tarayıcı, kullanıcıları korumak amacıyla site trafiğini doğrulamak ve korumak için güncel SSL sertifikaları kullanmayan web sitelerini işaretlemektedir. Google tarafından yönetilen Chrome tarayıcısı bunun sadece bir örneğidir. 

Chrome, aşağıdaki durumlarda tarayıcıda Güvenli Değil uyarı mesajı görüntüler:

Bu WordPress sorunlarını çözmek için aşağıdakileri yaptığınızdan emin olun:

15. WordPress Tema Stil Sayfası Eksik

Web sitenizin tüm benzersiz sayfaları tek bir dosyada saklanır: Stil Sayfası. Bir CSS dosyası olan stil sayfası, web sitenizin görsel olarak öne çıkmasını sağlayan talimatların bir deposudur, onu kaybederseniz her şey bozulmaya başlar.

WordPress Tema Stil Sayfası Eksik hatası, web sitenizi %100’e geri döndürmek için düzeltilmesi gereken bir hatadır.

Hata ile ilgili basit çözümler aşağıdakileri içerir:

16. Hedef Klasör Zaten Var

Klasör sistemindeki herhangi bir çakışma organizasyon şemasını bozarak büyük dosya sistemlerinde kaosa yol açabilir. Bu senaryodan kaçınmak için WordPress sunucuları, web sitenizin aktif klasör sisteminde adlandırma çakışmaları olup olmadığını kontrol eder. Yeni bir klasörün adı sitenizdeki mevcut bir klasörün adıyla eşleşirse, WordPress bir Hedef Klasör Zaten Var hatası oluşturur ve yüklemeyi çökertir.

Bu durum özellikle her eklenti geliştirme ekibinin kendi eklentilerine özgü dosya sistemleri oluşturduğu eklenti kurulumlarında yaygındır.

Hata ile ilgili basit çözümler aşağıdakileri içerir:

17. WordPress’te PHP Hataları

WordPress tarafından sağlanan bir başka yararlı hata ayıklama özelliği de PHP hatalarıdır. Bunlar, sitenizin performansını etkileyebilen ancak temel işlevselliğini engellemeyen geliştirici düzeyindeki hatalardır. Bu hatalar, isteğe bağlı olarak bir geliştirici tarafından ele alınabilecek WordPress ile ilgili uyarı düzeyindeki sorunları içerir.

WordPress, yönetici panosunda PHP hatalarını görüntüler. Bazen WordPress, ön uç arayüzünüzde arka uç PHP hatasını da görüntüleyebilir. Bu, kullanıcı deneyimini etkileyebilir ve site ziyaretçilerinin dikkatini dağıtabilir.

PHP hatalarını çözmek için aşağıdaki adımları uygulayın:

18. Resminizi Kırparken Bir Hata Oluştu

Medya Kitaplığı yalnızca web sitenizde ilgi çekici görseller yüklemekle kalmaz, aynı zamanda yükledikten sonra görsellerinizi özelleştirmenize ve değiştirmenize de olanak tanır. Bu yararlı özellik, Kitaplık’ta kırpma ve döndürme işlemlerine olanak tanır.

Ancak bazen işler ters gidebilir. Görselinizi özelleştirirken şu hatayla karşılaşabilirsiniz: Resminizi Kırparken Bir Hata Oluştu. Bu hata, genellikle özelleştirmelerinizin kaydedilmesini engeller.

Ancak bunun da bir çözümü vardır. Aşağıdaki basit adımları deneyerek bu sorunu çözebilirsiniz:

19. Medya Ekle Butonu Çalışmıyor

Medya Ekle butonu WordPress web sitelerinin temel bir özelliğidir ve hem medya kütüphanesi hem de medya yükleyici işlevleri tarafından yoğun bir şekilde kullanılır. JavaScript’e dayanan Medya Ekle butonu, sitenize medya öğeleri eklemenizi kolaylaştırır.

Ne yazık ki, WordPress çekirdek dosyaları, eklediğiniz kod parçacıkları ve eklentilerin tümü aynı kaynakları paylaşarak bir arada paketlenmiştir. Bunlardan herhangi biri bozulursa, web sitenizin tüm işlevleri etkilenebilir.

Dolayısıyla, Medya Ekle butonu aniden çalışmayı durdurursa, en olası hata yeni yüklediğiniz eklentidir. Bu yüzden yeni yüklediğiniz bu eklentiyi hemen kaldırın.

20. Bellek Tükendi Hatası

Web siteniz büyüdükçe ve site trafiği arttıkça, bellek ihtiyaçlarınız da artacaktır. Buna ayak uydurmak için bellek kullanımınızı düzenli olarak kontrol etmeniz ve ihtiyaçlarınız arttıkça artırmanız gerekir.

Bazen siteniz beklenmedik bir büyüme yaşayabilir ve bu da Bellek Tükendi Hatasına yol açabilir. Bu durumda web sitenizin daha fazla depolama alanına ihtiyacı var.

Exit mobile version