Blog

En İyi Linux İşletim Sistemleri

Linux dünyası tonlarca seçenek sunsa da, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınız için en iyi Linux işletim sistemlerini (dağıtımı) mi arıyorsunuz? Bu yazıda, ister yeni başlıyor olun isterseniz uzman bir kullanıcı olun, sizin için en iyi Linux dağıtımları listeledik. 

Haydi başlayalım!

1. Ubuntu

Ubuntu şüphesiz en popüler Linux dağıtımlarından biridir. Bu yüzden mevcut birçok dizüstü bilgisayarda önceden yüklenmiş olarak bulabilirsiniz.

Kullanıcı arayüzü oldukça basittir. Biraz karıştırırsanız, görünümünü gereksinimlerinize göre kolayca özelleştirebilirsiniz.

Ayrıca tüm soru ve sorunlarınıza kolayca yanıt bulabilmeniz için geniş bir kullanıcı tabanına sahiptir. Bu nedenle, bir problemle karşılaşırsanız, yardım istemek için herhangi bir foruma gitmeniz yeterlidir.

2. Linux Mint

Linux Mint Cinnamon, yeni başlayanlar için en popüler Linux dağıtımlarından biridir. Varsayılan Cinnamon masaüstü, Windows XP’ye benzer. Bu nedenle, Windows XP’nin üretimi durdurulduğundan beri birçok kullanıcı Cinnamon’a yönelmiştir.

Linux Mint’ın özellikleri sadece bununla sınırlı değildir, ayrıca birkaç şeyi Ubuntu’dan çok daha iyi yapar. Linux Mint dağıtımı Ubuntu’ya dayanmaktadır ve bu nedenle Ubuntu için mevcut tüm uygulamalara sahiptir. Sadeliği ve kullanım kolaylığı ise yeni Linux kullanıcıları için önemli bir seçim haline gelmesinin nedenidir.

3. elementary OS

elementary OS birçok kullanıcı yorumunda, şimdiye kadar kullanılan en güzel arayüzü sahip Linux dağıtımlarından biri olarak gösterilir. Kullanıcı arayüzü, Mac OS’ninkine benzer. Bu nedenle, zaten Mac destekli bir sistem kullandıysanız, oldukça rahat bir kullanım sağlar.

Ubuntu’ya dayanan bu dağıtım da, performansa dayalı kullanıcı dostu bir Linux ortamı sunmaya odaklanmaktadır.

4. MX Linux

MX Linux DistroWatch.com’daki en popüler Linux dağıtımıdır. Ubuntu’dan farklı olarak, MX Linux, masaüstü ortamı olarak Xfce ile Debian’a dayalı, giderek daha popüler hale gelen bir Linux dağıtımıdır. Kusursuz kararlılığına ek olarak, Windows/Mac’i rahat kullanan herhangi bir kullanıcının işini kolaylaştıran birçok GUI aracıyla birlikte gelir.

Ayrıca paket yöneticisi, tek tıklamayla kurulumları kolaylaştırmak için mükemmel bir şekilde uyarlanmıştır. Hatta Flatpak paketlerini arayabilir ve hemen kurabilirsiniz.

5. Zorin OS

Zorin OS, masaüstü için en iyi görünümlü ve sezgisel işletim sistemlerinden biri olan Ubuntu tabanlı bir başka dağıtımdır. İşletim sistemi ile birlikte GUI tabanlı birçok uygulama da hazır olarak gelir.

Zorin OS’u ayrıca eski bilgisayarlara da yükleyebilirsiniz, ancak “Lite” sürümünü seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Ayrıca “Core”, “Education” ve “Ultimate” sürümleri de vardır. Core sürümünü ücretsiz olarak yüklemeyi seçebilirsiniz, ancak geliştiricileri desteklemek ve Zorin’in geliştirilmesine yardımcı olmak istiyorsanız, Ultimate sürümünü almayı düşünün.

6. Pop!_OS

Pop!_OS by Sytem76, geliştiriciler için harika bir seçimdir. Tabii ki, sadece kodlayıcıların kullanımı için sınırlı değildir, aynı zamanda Linux kullanmaya yeni başlıyorsanız da mükemmel bir seçim olabilir. Ubuntu’ya dayanan bu dağıtımın, kullanıcı arayüzü çok daha sezgiseldir. Kullanıcı arayüzüne ek olarak, kutudan çıkar çıkmaz tam disk şifrelemeyi destekler.

7. Kubuntu

Kubuntu, Ubuntu ve KDE masaüstünü, yeni kullanıcılar için mükemmel bir şekilde birleştirir. Geleneksel bir masaüstü arayüzü ile çalışan herkes bu dağıtımı kullanabilir. Aslında, Windows 7 benzeri bir arayüz tercih edenler için Kubuntu’dan daha iyi bir dağıtım yoktur. Kubuntu, hemen hemen her kullanıcı dostu dağıtım listesinin başında yer alan Ubuntu’ya dayanmaktadır.

8. Fedora Linux

Linux veya açık kaynaklı yazılımla ilgilenen Linux kullanıcıları ve yeni başlayanlar, Fedora’nın sadeliği sayesinde gerçek Linux hissinin tadını çıkarabilir.

Fedora, en saf Linux ve açık kaynak deneyiminden birini sağlayan bir Linux dağıtımıdır.

Gnome, Fedora’nın birlikte geldiği masaüstü ortamıdır. Bununla birlikte, yalnızca birkaç temel uygulama varsayılan olarak önceden yüklenmiş olarak gelir. Bu, sisteminizde daha az yer kaplama ve düşük kaynak kullanımı anlamına gelir.

9. Solus

Solus, sıfırdan oluşturulmuş bir Linux dağıtımıdır. Kendi paket yönetim sistemine sahiptir. Erişiminiz olan paket/yazılım sayısını sınırlar. Bununla birlikte, sistemin kararlılığını da arttırır. Ayrıca; Spotify, Google Chrome, Skype, Slack vb. gibi açık kaynaklı olmayan bazı popüler programlar, uygulama mağazalarından yüklenebilir.

İşletim sisteminin yeni bir sürümü yayınlandığında, yeni bir kurulum yapmaya gerek yoktur. Mevcut kurulumunuzda gelecekteki tüm güncellemeleri süresiz olarak alırsınız.

Solus, şu anda birçok masaüstü ortamı seçeneğiyle kullanılabilir.

10. KDE Neon

KDE Neon, temel olarak Ubuntu Stable, LTS sürümlerini ve DE olarak KDE Plasma’yı kullanan ve çok kararlı ama güzel bir işletim sistemi sağlayan bir Linux dağıtımıdır. Gnome DE’den farklı olarak, KDE Plasma, bazılarının yararlı bulabileceği Windows benzeri bir masaüstü deneyimi sağlar.

KDE Plazma masaüstüyle ilgili en iyi şeylerden biri, sağladığı özelleştirme düzeyidir. Ayarlardaki Görünüm bölümünden sisteminizin görünümünü kolayca değiştirebilirsiniz. Ayrıca Plazma Masaüstü için sayısız tema, eklenti ve widget mevcuttur.

Harika görünümlü bir arayüze, uzun vadeli desteğe ve özelleştirilebilirliğe sahip bir Linux dağıtımı istiyorsanız, KDE Neon tam size göredir.

11. Manjaro

Manjaro, Arch Linux tabanlı çok hızlı ve masaüstü odaklı bir işletim sistemidir. Bu işletim sisteminin tasarımı, onu tüm işletim sistemlerinden farklı kılar.

Manjaro oldukça stabil ve güvenli bir işletim sistemidir.

12. Debian

Debian, yavaş ve istikrarlı bir sürüm programı taahhüt eder. Felsefesi, yazılımı dağıtıma dahil etmeden önce yazılımın kararlı ve nispeten hatasız olmasını beklemektir. Bu yaklaşım, sık yama veya yeniden başlatma gerektirmeyen kararlı bir masaüstü çalıştırmayı tercih eden kişiler tarafından tercih edilir.

Debian kendi başına bir dağıtım olsa da, diğer dağıtımların da temelidir. Ocak 2021 itibariyle, DistroWatch.org’daki kayıtlı ve aktif 275 dağıtımın 121’i Debian’a dayanmaktadır. Bu, Debian’ın temel mimarisini en popüler Linux dağıtımı yapar.

Linux İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Unix ve Linux Arasındaki Farklar Neler?

Linux kaynak kodu halka açıktır, oysa Unix’te kaynak kodu özeldir.

UNIX OS, 1960’ların sonunda AT&T Bell Labs’de, Linux ise 1991’de Helsinki Üniversitesi’nde Linus Torvalds tarafından inşa edilen bir işletim sistemidir.

Linux ve Unix arasındaki temel fark, Linux’un Unix’in bir klonu olmasıdır.

Linux varsayılan kabuğu BASH, Unix kabuğu ise Bourne Shell’dir.

Linux tehdit algılama ve çözümünün çok hızlıdır. Unix kullanıcılarının uygun hata düzeltme yamasını almak için daha uzun bekleme sürelerine ihtiyaç duyar.

Linux’un önemli sürümleri Redhat, Ubuntu, OpenSuse, Solaris iken; Unix’in önemli sürümleri HP-UX, AIS, BSD, vb.’dir.

2. Linux Donanım Gereksinimleri Nelerdir?

Aşağıda önemli Linux dağıtımlarının minimum sistem gereksinimlerini bulabilirsiniz.

Ubuntu Minimum Sistem Gereksinimleri

İşlemci: Pentium M 1.0 GHz
RAM: 1 GB
Disk Alanı: 9 GB
Ekran Çözünürlüğü: 1024×768
32 Bit Desteği: Mevcut

Zorin OS Minimum Sistem Gereksinimleri

İşlemci: 700 MHz tek çekirdek
RAM: 512 MB
Disk Alanı: 8 GB
Ekran Çözünürlüğü: 640×480
32 Bit Desteği: Mevcut

Linux Mint Minimum Sistem Gereksinimleri

RAM: 1 GB (önerilen 2 GB)
Disk Alanı: 15 GB (önerilen 20 GB)
Ekran Çözünürlüğu: 1024×768
32 Bit Desteği: Mevcut

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Deepin OS listeye eklenilmemiş. Mağazadaki ürün çeşitliliği ve arayüz tasarımı olarak bana göre en iyisi o. Zorin OS Pro tasarımı da güzel gibi görünüyor şu an onu indiriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu