İnternet tarayıcıları, her bilgisayarda, tablette veya akıllı telefonda bulabileceğiniz programlardır. Tarayıcınız internet dünyasına açılan bir kapıdır, onsuz diğer web araçlarından hiçbirini kullanamazsınız. Şimdi bu yazıyı okurken bile bir internet tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu nedenle internet aktivitenizi olabildiğince konforlu bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için en hızlı ve en güvenli internet tarayıcısını seçmeniz gerekir.
Peki nasıl mı?
Aşağıda sizin için derlediğimiz en iyi internet tarayıcılarının bir listesini bulabilirsiniz.
1. Google Chrome
Dünyadaki internet kullanıcılarının %67’sinin tercihi olan Google Chrome, hemen hemen her platformda çalışır. Windows, macOS, Android, iOS ve hatta Linux için kullanılabilir. Chrome’u bu kadar popüler yapan şey, basit arayüzü, kapsamlı özellikleri, eklentileri ve uzantılarıdır. Ayrıca Chrome, tüm cihazlar, platformlar, sistemler ve bir web tarayıcının uyumlu olabileceği her şeyle uyumludur ve platformlar arası uyumluluk sağlar. Chrome’u rakipleri arasında öne çıkaran bir başka özellik de, kullanıcıların genel tarayıcı deneyimlerini özelleştirmelerine ve canlandırmasına yardımcı olan kapsamlı uzantı listesidir.
2. Firefox
2002 yılında Mozilla topluluğu tarafından piyasaya sürülen Firefox, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra; hız, verimlilik ve gizlilik açısından Internet Explorer’dan daha iyi performans gösterdiği için piyasada fırtınalar estiren bir internet tarayıcısı olmuştur. Ancak zamanla, özellikle Google Chrome’un 2008 yılında piyasaya sürülmesinden sonra, web tarayıcısı pazar payında ciddi bir düşüş yaşadı. Daha sonra ise, uzun yıllar boyunca Mozilla Firefox, başta Chrome ve Edge olmak üzere rakiplerinin gerisinde kalmaya devam etti. Kasım 2017’de Firefox, Quantum’un piyasaya sürülmesiyle etkileyici bir geri dönüş yaptı. Bu geri dönüşte, birçok kullanıcının dikkatini çekmesini sağlayan birçok özellik geliştirdi ve ekledi. Firefox; farklı temalar, açık ve koyu mod, ekran yakalama işlevi, uzantılar ve daha fazlası gibi çok sayıda başka özellik sunar.
Firefox’u rakiplerinden ayıran bir diğer özellik de, kullanıcı verilerinin güvenliğini ve gizliliğini sağlamaya yönelik kapsamlı politikasıdır. Bu, Mozilla Firefox’u tüm internet tarayıcıları arasında en güvenli tarayıcı yapar.
Mozilla Firefox; Windows, MAC, Linux, Android ve iOS ile uyumludur, bu nedenle tüm platformlar için gelişmiş uyumluluk ve esneklik sağlar.
3. Opera
1995 yılında Opera Software tarafından piyasaya sürülen Opera, oldukça yüksek bir hıza sahiptir ve sunduğu harika özellikler açısından Firefox ve Chrome’a iyi bir rekabet sağlar. Opera, tipik bir tarayıcıdan son derece düşük kapasite kullanır, bu nedenle web sayfalarını Chrome veya Edge’den çok daha verimli bir şekilde yüklemesini sağlar.
Opera; Windows, Mac, Android ve iOS ile uyumludur. Opera’da sunulan gelişmiş özellikler arasında; yerleşik bir reklam engelleyici, yerleşik bir VPN, kripto para birimi için bir kripto cüzdanı, tarayıcı içi mesajlaşma özelliği, kapsamlı bir kısayol listesi, çeşitli açık ve koyu modlar bulunur.
4. Microsoft Edge
Internet Explorer, Firefox ve Chrome’un piyasaya sürülmesinden sonra büyük miktarda tepki almasına ve pazarını önemli ölçüde kaybetmesine rağmen, Microsoft ekibi rekabette asla geri adım atmadı. Temmuz 2015’te Microsoft, Internet Explorer’ın yeni sürümünü “Edge” adıyla yayımladı. Microsoft Edge’e gelişmiş performans ve özelliklerle birlikte tamamen yeni bir görünüm ve his kazandırdı.
Ocak 2020’de Microsoft, bir adım daha ileri giderek Edge’i Chromium tabanlı bir platform haline getirerek yeniden canlandırdı. Bu, Edge’nin rakiplerinin tüm gelişmiş özellikleri ve işlevleriyle etkinleştirilmesine olanak sağladı.
Edge, Windows, MAC, Linux, Android ve iOS dahil tüm platformlarla uyumludur ve aşırı hızlıdır. Edge ile kullanıcı ne kadar sekme açarsa açsın tarayıcının kapanma ihtimali son derece düşüktür. Edge, sisteminize farklı web sayfaları indirmenize izin verir ve bunlar daha sonra tüm tarayıcının başlatılmasını gerektirmeyen bağımsız uygulamalar olarak işlev görür. Bu özellik, özellikle Google Dokümanlar veya Twitter ile kullanışlıdır.
5. Safari
Apple’ın özellikle Mac kullanıcıları için tasarlanmış tarayıcı çözümü olarak sahneye çıkan Safari’nin ilk sürümü 2003’te çıktı. 2007-2012 yılları arasında, Windows işletim sistemiyle bile uyumluydu.
İlk iPhone gün çıktığında, Safari doğal olarak tüm iOS cihazlarda da varsayılan seçenek haline geldi. Şu anda tarayıcı pazarında %19,25’lik bir paya sahip. Her ne kadar görünüşü ve performansıyla güçlü bir rakip olsa da, Mac kullanıcıları genellikle kendilerine daha sağlam bir alternatif seçiyor.
6. Internet Explorer
Internet Explorer, 1995 yılında Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Internet Explorer bir zamanlar, web tarayıcıları arasında en çok kullanılan tarayıcıydı, 2003 yılında %95 kullanım payına sahipti. Firefox ve Google Chrome’un piyasaya sürülmesinden sonra, Internet Explorer’ın kullanım payı azaldı. 2016’da Microsoft, tarayıcı için yeni bir özellik geliştirmeyi durdurdu. Internet Explorer 11, 15 Haziran 2022’de kullanımdan kaldırılacak ve destek dışı kalacaktır. Bu yüzden Microsoft Edge’i indirebilirsiniz.
7. Vivaldi
Adını Vivaldi‘den alan bu tarayıcı, Opera Software’in (2011’de Opera’dan ayrılan) eski CEO’su ve kurucu ortağı Jon von Tetzchner tarafından piyasaya sürüldü. En son teknolojiyle bağlantılı birçok heyecan verici özelliğe sahip olan Vivaldi, Philips Hue akıllı ışık sistemi ile entegre olabilir ve bu desteği alan ilk tarayıcıdır.
8. MxNitro
MxNitro, en hızlı internet tarayıcılarından biridir. Son derece hızlı olan hafif bir web tarayıcısıdır. Maxthon Nitro’nun en önemli özelliklerinden biri, herhangi bir sitenin önizlemesini açmadan gösterebilmesidir.
9. Tor Browser
İnternette anonim olarak gezinmek kolay değil, özellikle de yaptığımız her şey izlendiği için. Ancak, kimliğimizi gizlememize yardımcı olan ek araçlar aracılığıyla çevrimiçi gizliliğimizi “korumak” mümkün. İnternette iz bırakmadan gezinmek isteyenler için Tor Tarayıcı şüphesiz en iyi çözüm.
10. Torch
Windows 10 bilgisayarlarda kullanabileceğiniz zengin özelliklere sahip bir web tarayıcısıdır. Web tarayıcısında yerleşik bir torrent yöneticisi, medya oynatıcı, medya indirici, reklam engelleyici vb. özellikler vardır. Bunun dışında, kullanıcı arayüzü Torch tarayıcısını diğerlerinden farklı kılar.
Yukarıda listelediğimiz internet tarayıcıları, bilgisayarınızda kullanabileceğiniz en iyi web tarayıcılarından bazılarıdır.
Peki siz hangi tarayıcıyı kullanıyorsunuz?
Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.