EMC Unisphere ile Storage Pool ve Lun Oluşturma – Silme ve Hostlara Ekleme
Emc Unisphere yazılımı, birleştirilmiş yönetim kabiliyetleriyle EMC Storage üniteleri üzerinde işlem yapmayı son derece basit hale getiriyor. Unisphere yazılımı, EMC VNX, EMC VNXe, EMC CLARiiON, EMC Celera ve EMC RecoverPoint SE sistemlerini desteklemektedir. Single Sign On desteği ile de bütün storage üniteleri merkezi bir noktadan yönetilebilmektedir. Daha detaylı bilgi için kaynaklar bölümündeki linkleri kullanabilirsiniz.
Storage Pool Nedir?
EMC Clariion ailesi ile birlikte gelen Storage Pool kavramı, geleneksel Raid teknolojisinin dez avantajları üzerine geliştirilmiştir. Raid Grupları oluşturulurken dikkat edilen en önemli performans kriteri aynı bağlantı ara yüzüne, aynı markaya, aynı hıza ve aynı kapasiteye sahip diskler seçilmesiydi. Aksi takdirde raid grup içerisinde yer alan en kötü performansa sahip disk raid grubunun performansını belirlemekteydi. Storage Pool da ise disklerin kapasiteleri, hızları ve bağlantı türlerinin bir önemi yoktur. Yani SATA diskler ile birlikte Fiber Channel diskler kullanılabilir.
Peki, o zaman performans kriteri storage pool larda nasıl belirleniyor? Dediğinizi duyar gibiyim. Performans kriteri Lun oluşturma aşamasında bizim belirlediğimiz TIER Policy ile gerçekleşiyor. Örneğin yüksek I/O oranına sahip dataların tutulması planlanan LUN için Highest Avaible Tier seçeneğini seçerek, storage pool içerisindeki en yüksek I/O kapasitesine sahip disklerin kullanılması sağlanıyor.
Ayrıca Auto-Tier seçeneği ile bu ayarlar Storage ünitesi tarafından otomatikleştirilebilir. Auto-Tier seçeneği aktif olan LUN ların I/O değerleri gün içerisinde Storage Proccessor tarafından otomatik olarak takip edilir ve ihtiyaç halinde LUN lar daha performanslı diskler üzerine taşınır. Aynı şekilde I/O ihtiyacı olmayan Lunlarda daha düşük maliyetli diskler üzerine taşınır.
Sanallaştırma sistemleri ile birlikte adını sıkça duyduğumuz Thin ve Thick disk yapılarının benzerini Storage Pool lar ile birlikte kullanabiliyoruz. Storage Pool üzerinde oluşturulan her LUN Default olarak Thick Lun olarak oluşturuluyor fakat eğer istenirse Thin Lun’lar yaratabilir. Böylelikle depolama birimimizi daha verimli kullanabiliriz. Storage Pool terimini kısaca özetledikten sonra oluşturulma işlemine geçebiliriz.
Storage Pool Oluşturma
Web tarayıcımız yardımıyla EMC Unisphere yazılımın ara yüzüne bağlanıyoruz ve Storage bölümünden Pools/Raid Groups linkine tıklıyoruz.
Sol taraftaki menüde bulunan Create Storage Pool linkine ya da Create butonuna tıklıyoruz.
Storage Pool Type bölümünden Pool seçeneğini seçiyoruz. Raid group seçeneği ile aynı pencereden klasik raid group ta oluşturabiliriz.
İsim ve ID tanımlamaları yaptıktan sonra Raid tipini seçiyoruz. Disk seçme işlemini otomatik yaptırmak istersek pool içinde yer alacak disk sayısını belirtiyoruz.
Manual disk seçme ekranı
Advanced bölümünden ise Pool’a özel açıklama, alarm değeri ve Fast(Flash) Cache özellikleri belirliyoruz. Sonrasında Apply butonuna basarak Pool oluşturma işlemini başlatılıyoruz.
Yes butonu ile devam ediyoruz.
OK butonu ile Pool oluşturma işlemini sonlandırıyoruz.
Pools/Raid Groups bölümden oluşturduğumuz poolu görebiliriz.
LUN Oluşturma
Create LUN linkine yada Storage Pool üzerinde sağ tıklıyoruz.
Açılan pencereden Pool seçeneğini seçiyoruz. Storage Pool For New Lun menüsünden oluşturulacak LUN ‘un hangi pool üzerinde tutulacağını belirtiyoruz.
Lun seçeneklerinden, Thick yada Thin yapısını, kapasiteyi ve LUN ismini belirliyoruz. Eğer aynı özelliklere sahip birden fazla LUN oluşturmak istersek “Number of Luns to Create” seçeneğini değiştiriyoruz.
Advanced Tabı yardımıyla Lun’un Storage Processor tercihini ve Storage Pool Nedir? Bölümünde açıkladığımız Tier özelliklerini belirliyoruz.
Apply butonuna basarak Lun oluşturma işlemini başlatıyoruz.
Yes butonuna tıklıyoruz.
Storage – Lun menüsünden oluşturmuş olduğumuz LUN’u görebiliriz.
LUN Genişletme
Geleneksel raid gruplarında, LUN boyutunun genişletilmesi için Meta Lunlardan yararlanılıyordu. Storage Pool içerisindeki Lunların genişletilmesin de ise yapmamız gereken Lun üzerinde sağ tıklayıp Expand menüsüne girmek.
Yeni boyutu giriyoruz ve OK butonuna tıklıyoruz. Lun’un boyutunun değiştiğini görüyoruz.
LUN’ları Sunuculara Atama
Oluşturduğumuz Lunları sunucularımızın kullanımına açabilmek için Storage -Storage Groups menüsüne giriyoruz.
Create butonuna tıklıyoruz.
Sunucularımızı tanımlayacak bir isim belirliyoruz ve Apply butonuna tıklıyoruz.
Yes ile ilerliyoruz.
Lun ve Hostlarını hemen tanımlamak isterseniz Yes ile ilerliyebilirsiniz.
Host tanımlaması için “Connect Host” butonuna tıklıyoruz.
Lun’u kullanacak olan sunucularımızı “Avaible Host” bölümünden oklar yardımıyla yan pencereye taşıyoruz ve Apply butonuna basıyoruz.
Yes butonu ile ilerliyoruz.
Ok butonu ile işlemleri sonlandırıyoruz.
Şimdi ise hangi Lunların bu hostlar tarafından kullanılacağını tanımlıyoruz. Bunun için “Connect Lun” butonuna yada Lun üzerinde sağ tıklayarak ulaşabileceğimiz Add to Storage Group linkini tıklıyoruz.
Oluşturduğumuz grubu seçiyoruz.
Ok ve sonrasında Yes butonu ile ilerliyoruz.
Ok butonu ile işlemleri bitiriyoruz.
Sunucular üzerindeki Disk Management yazılımı yardımıyla oluşturduğumuz Lunları initialize ve format işlemi sonrası kullanabiliriz.
LUN Trespass
Bazen Lunlara hizmet eden Storage Processorlerini data trafiğinde kesinti olmadan değiştirmek gerekebilir. Bunun için mevcut LUN üzerinde sağ tıklıyoruz ve Trespass menüsünü kullanıyoruz.
Yes ile ilerliyoruz.
Ok ile işlemi bitiriyoruz ve durumu kontrol ediyoruz.
Trespass durumu istenmeyen bir durum olduğu için Storage ünitesi tarafından uyarı mesajı dashboard umuzda gözükecektir.
Lun Silme
Oluşturduğumuz Lunları silme işlemine başlamadan önce Lunu kullanan bütün servislerin sonlandırılması gerekmektedir. Aksi takdir de aşağıdaki hata mesajını almamız kaçınılmazdır.
Örneğimizde Storage Groubumuza bağlı olan Lunu, Storage Group özelliklerinden kaldırıyoruz.
Yes ile ilerliyoruz.
Ok butonu ile işlemi bitiriyoruz.
İlgili Lun üzerinde sağ tıklıyoruz ve Delete linki ile yeniden silme işlemini başlatıyoruz.
Ok butonu ile işlemimizi sonlandırıyoruz.
Faydalı olması dileğimle.
Kaynaklar:
http://www.emc.com/collateral/software/data-sheet/h7303-unisphere-ds.pdf
http://www.emc.com/storage/vnx/unisphere.htm
http://www.emc.com/collateral/software/data-sheet/h7303-unisphere-ds.pdf