EMC Secure Remote Services (ESRS) Yapılandırılması
EMC Güvenli Uzaktan Hizmeti, ya da bilinen adıyla ESRS, EMC destek hattının uzaktan sistemlerimizin çalışmasını monitör etmesine, oluşan veya oluşması kaçınılmaz problemleri gidermeye yönelik adımları otomatik olarak başlatan bir hizmettir. Bu hizmeti kullanabilmek için garanti veya destek anlaşmamızın olması yeterlidir ekstra bir lisans ihtiyacımız bulunmamaktadır.
ESRS, önceleri Windows işletim sistemleri üzerine kurulan bir yazılım iken artık Virtual Appliance olarak karşımıza çıkmaktadır.
ESRS, EMC ürünlerimiz ile destek hattı arasında internet üzerinden SSL teknolojisini kullanarak güvenli bir bağlantı oluşturur. Her bir ESRS, EMC tarafından doğrulanan kendi dijital sertifikasına sahiptir ve “spoofing” yada “man-in-the-middle ” ataklarına karşı güvenilirdir.
ESRS servisinin kurulumu için öncelikle Powerlink hesabımızı açıyoruz ve altyapımıza uygun şablonu indiriyoruz.
İndirdiğimiz sanal uygulama dosyalarını sunucularımıza File – Deploy OVF Template seçeneğini seçerek import ediyoruz ve sonrasında sanal uygulamayı çalıştırıyoruz.
Uygulama açıldığında bizleri bir lisans anlaşması karşılıyor. q harfine ve sonrasında Y ‘ye basarak geçiyoruz.
Network ayarlarını yapılandırmak için Alt + C tuş kombinasyonuna basıyoruz ve Network Interfaces menüsüne giriyoruz.
Statik olarak IP adresimizi belirliyoruz. DHCP sunucusundan da faydalanabiliriz fakat tavsiye edilen bir yöntem değildir.
Alt + S kombinasyonu ile ESRS sunucumuzun adını ve domain uzantımızı giriyoruz. Sonrasında DNS sunucularımızın IP adreslerini giriyoruz.
Alt + I kombinasyonu ile Default Gateway ayarlarımızı gerçekleştiriyoruz.
Sonrasında OK ile ayarlarımızı kaydediyoruz ve Bölge ve Zaman bilgilerimizi giriyoruz.
Root kullanıcısı için Sifre belirliyoruz.
Admin kullanıcı adını belirliyoruz. Bu kullanıcıya şifre daha sonra atanacaktır.
İlk ayarlarımızın yapılandırılmasını bekliyoruz.
Belirlemiş olduğumuz IP adresinin sonuna 9443 port bilgisini ’de ekleyerek Web tarayıcımız ile ayarlarımıza kaldığımız noktadan devam ediyoruz. Root kullanıcısı ile oturum açıyoruz.
Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.
Konsol yardımıyla belirlemiş olduğumuz yönetici hesabına bu ekrandan artık şifre atayabiliriz.
Herhangi bir durumda irtibat kurulacak öncelikli personel bilgilerini giriyoruz.
İkinci personel bilgilerini giriyoruz.
Eğer internet bağlantısı için Proxy kullanılıyor ise ilgili alanları dolduruyoruz.
Bu ekranda İnternet bağlantımızı kontrol ediyoruz. Eğer appliance ile ESRS sunucuları arasında iletişim sorunu var ise bir sonraki adıma geçemeyeceksiniz.
Provision ekranında ilgili alanlara EMC Powerlink kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz.
Powerlink hesabı ile ilişkili olan Email Adresimize bir doğrulama kodu gönderilmesini talep ediyoruz. Gönderilen bu kod sadece 30 dakika boyunca geçerli olacaktır. Belirtilen süre içerisinde kodumuzu girerek devam ediyoruz.
Virtual Appliance’ ın konumlandırılacağı Site ismini seçerek devam ediyoruz.
Seçmiş olduğumuz Site doğru ise Next ile devam ediyoruz.
Kısa bir süre bekliyoruz ve ESRS uygulamasının başarılı bir şekilde kaydedildiği bilgisine ulaşıyoruz.
Email sunucusu bilgilerini giriyoruz.
Eğer ortamımızda bir Policy Manager mevcut ise bilgilerini giriyoruz yoksa boş geçebiliriz.
ESRS çağrıları tamamen güvenli bir şekilde EMC destek birimine ulaştırır. Fakat olurda bir şekilde bir bağlantı problemi ortaya çıkarsa FTPS yada Email yardımıyla bu kayıtları gönderebilir. Tabiki bu durumda bazı güvenlik risklerini almanız gerekecektir.
Uzun işlem basamaklarından sonra ESRS ‘imiz hazır hale gelecektir. Sıra monitör etmek istediğimiz sistemleri eklemeye geldi. Bunun için Cihaz Seri numaralarına ve IP adreslerine ihtiyacımız olacaktır. Sonrasında Manage – Manage Device menüsünde Add Device butonuna tıklıyoruz.
Cihaz bilgilerini giriyoruz.
Cihazlarımızı ekledikten sonra yanlarındaki kutucukları işaretleyerek “Request Update” butonuna tıklıyoruz. Bu aşamadan sonra cihazlarımız kısa bir süreliğine ekranımızdan kaybolacaktır. Sakin olun ve sabırlıca bekleyin tamamen normal bir durumdur.
EMC tarafından cihazlarınızın aktivasyon işlemi gerçekleştirilecektir. Bu işlemi hızlandırmak için EMC Live Chat seçeneğini kullanabilirsiniz. Başarılı bir şekilde cihazlarımız eklendiğinde aşağıdaki gibi bir görüntüye sahip olacaksınız.
ESRS servislerinin kontrolünü ise Service tabından gerçekleştirebilirsiniz.
Son olarak, EMC tarafından ESRS sistemine her hangi bir sebepten ötürü ulaşım sağlanamaz ise konuyla ilgili uyarı epostası alırsınız. Eğer eposta veya telefon ile kesintinin sebebini EMC personeline bildirmeseniz 6 saat içerisinde de ilgili lokasyona EMC teknik personeli sevk edilir. Bundan dolayı eğer planlı bir çalışma yapılacaksa Gts.India.SymmConnect @ emc.com adresine konuyla ilgili bir bildirim yapılması doğru olacaktır.
Faydalı olması dileğimle.