EMC Cluster Enable ile Microsoft Multi Site Cluster Kurulumu – Geo Cluster Bölüm 2
3 bölümden oluşacak “Emc Cluster Enable İle Microsoft Multi Site Cluster Kurulumu” isimli yazı dizimizin “EMC Cluster Enable ile Microsoft Multi Site Cluster Kurulumu – Geo Cluster – Bölüm 1” isimli birinci bölümde Geo Cluster için gerekli EMC bileşenlerini ve temel terimleri tanıtıp uygulama örneklerini vermiştim. Aşağıdaki linkten bu makaleye ulaşabilirsiniz.
2014 Haziran itibari ile EMC Cluster Enable yazılımı Server 2012R2’yi desteklememektedir. Bu yüzden bu ikinci bölümünde ise sizlere EMC Symmetrix serisi Storage üzerinde gerekli tanımlamalar yapıldıktan sonra Windows Server 2008r2 ve 2012 işletim sistemi üzerinde ne tür ayarlar ve kurulumlar yapılarak Geo Cluster yapılacağı anlatılacaktır.
Portalımızda çok detaylı olarak Microsoft Failover Cluster özelliğinin ne olduğu ve nasıl kurulacağı ile ilgili bilgiler yer aldığı için burada tekrardan değinmek yerine portalımızdaki makalelere ek olarak sorunsuz ve başarılı kurulum için dikkat edilmesi gereken önemli görülen noktalara ağırlık verilecektir.
Bu makalemiz; Cluster olacak sunucuların hazırlanması, Gerekli bileşenlerin kurulumu yapılması, EMC Cluster Enable’ın yapılandırması olmak üzere 3 bölümden oluşacaktır.
1. Sunucu Ön Hazırlıklarının Yapılması:
Kuruluma geçmeden önce yapımızı ve cluster için yapılandıracağımız sunucuların cluster için hazır hale getirilmesiyle başlayacağız. Öncelikle Cluster servisini yapılandırmadan önce ihtiyaç duyulan diskleri hazırlamanız gerekmektedir.
Cluster’ınız kaç node’dan oluşacaksa ona göre Quorum tipinin belirlenip ihtiyaçlarının tamamlanması gerekmektedir. Daha önceden “Microsoft Cluster Mimarisinde Quorum Yapilandirmasi ve Split Brain Senaryosu” (3)başlıklı yazdığım makaleden anlatıldığı için burada detaya girmeyeceğim. Aşağıdaki linkten makaleye ulaşabilirsiniz.
Özetle tek sayıda node’unuz varsa “Node Majority” seçmelisiniz. Eğer çift sayıda node’unuz bulunuyorsa kurulum öncesinde tüm node’ların sorunsuzca erişeceği (NAS cihazlarında sorun yaşandığından) Server 2008 üstü file server üzerinde paylaştırılmış bir dizine ihtiyacınız bulunmaktadır. Cluster kurulumu işleminde Quorum modeli yapılandırılırken “Node and File Share Majority” olarak seçilip bu dizin gösterilmelidir.
Bu kısımda 2008 ve 2012 sunucular için ayrı ayrı anlatılacaktır. Şimdi ana alt başlıklar halinde yapılması gerekenleri inceleyelim.
Active Directory hazırlıklarının yapılması
Microsoft Failover Cluster servisinin ön gerekliliği AD ortamının bulunmasıdır. Sunucu kurulumlarına başlamadan önce Computer OU’sunda kurulacak olan sunucuların makine ismi ve oluşturacağınız cluster isimlerinde makine objesi oluşturulup disable edilmesi gerekmektedir.
Cluster kurulumunun tamamlanması sonrasında sunucu ve cluster isimleri için oluşturulan computer objelerini eğer belirlediğiniz OU varsa oraya taşıyınız. Eğer yoksa ayrı bir OU oluşturup taşıyınız.
Bir şekilde OU silinirse içindeki tüm objelerde silinmiş olacağından Oluşturulan OU’nun başkası tarafından silinmesinin engellenmesi için “Protect object from accidental deletion” işaretli bulunmalıdır.
Redirection’ın Kapatılması:
İhtiyaç duyulan diski ve Quorum yapımızı belirledikten sonra sunucuların Cluster Servisi için uygun yapılandırmasına gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamada temiz ve full güncellenmiş (Optinal sekmesinde yer alan güncellemelerde dahil) yapılarak kurulumu tamamlanmış sunucularda sistem stabilitesini sağlama adına ve olası problemlerin önlenmesi için uzak bağlantı ile gelen port ve printer yönlendirmelerinin kapatılması gerekmektedir.
2008 ve 2008R2 sunucularda bunun için Control Panel’inden Administrative Tools >> Terminal Services (Remote Desktop Services) >> Terminal Services Configuration’u (Remote Desktop Session Host Configuration) RDP-Tcp üzerinde sağ ile tıklayıp Properties girin. “Client Setting” altında Clipboard hariç hepsini işaretleyin.
Server 2012’de Remote Desktop Quick Start kurulumu yapılmadan “Remote Desktop Session Host Configuration” gelmiyor. Bu işlem için 2 çözüm yolunuz bulunmakta. Birincisi başka bir 2008 / 2008r2 sunucu üzerinden “Remote Desktop Session Host Configuration” i çalıştırın. Gelen ekranda sol üst köşedeki “Remote Desktop Session Host Configuration” üzerinde sağ tıklayıp “Connect to Remote Desktop Session Host Server” i tıklayarak sunucunun ismini yazarak bağlandıktan sonra gerekli değişikliği yapabilirsiniz.
İkinci yönden ise GPO ile yapmaktır. GPO’dan yapmak için; Computer Configuration –> Policies –> Administrative Templates –> Windows Components –> Remote Desktop Services –> Remote Desktop Session Host –> Printer Redirection altındaki değerler aşağıdaki gibi yapılır.
Ayrıca Computer Configuration –> Policies –> Administrative Templates –> Windows Components –> Remote Desktop Services –> Remote Desktop Session Host –> Device and Resource Redirection altındaki değerler aşağıdaki gibi yapılır.
Açık Sesion Sürelerinin Sınırlandırılması:
Performans ve olası problemlerin önlenmesi için Sunucuya bağlanan kullanıcıların belli bir süre sonra logoff edilmesi gerekmektedir. Kendi yapınıza göre uygun süreyi belirleyebilirsiniz. Bu işlem için Remote Desktop Session Host Configuration Tools çalıştırın. RDP-Tcp üzerinde sağ ile tıklayıp Properties girin. Açılan pencerede Session sekmesini tıklayın. Açılan pencerede;
Idle Sesion Limit: Sunucuya bağlanan kullanıcının ne kadar süre boşta kaldığında disconnect yapılacağı belirleniyor.
Override user settings: Sunucuya bağlanan kullanıcıların ne kadar süre disconnect’te kaldığında logoff edileceği belirleniyor.
When sesion limit is reached or connection is broken: Sunucuya daha önceden hesap açmış bir kullanıcı yeniden bağlanırsa ne yapılacağı soruluyor. Burada ya “disconnect from sesion” secilerek aynı oturumuna bağlanması sağlanabilir veya “end sesion” denilerek öncekini sonlandır yeni oturum aç diyebilirsiniz.
Eğer Group Policy üzerinden yapılmak istenilirse “Computer Configuration –> Policies –> Administrative Templates –> Windows Components –> Remote Desktop Services –> Remote Desktop Session Host –> Sesion Time Limits” altındaki aşağıdaki ayarlar yapılır.
Network Ayarları:
Klasik ve basit cluster yapısında Nodelar arasındaki cluster iletişimi için bir heartbeat dediğimiz PRIVATE network’üne birde cluster’da hizmet verdiğimiz servisin dış ortamla iletişimde bulunduğu PUBLIC network’üne ihtiyaç bulunmaktadır.
Benim yapımda dışarı ile olan ilişkilerinde kullanacağı ip adresinin bulunacağı interface’e Public, Heartbeat için kullanılacak interface’e de Private, ayrıca network üzerinden backup işlemlerini yapmak için Backup adı altında 3 interface’im bulunmaktadır. Unutulmaması gereken Private ve Public için verilecek ip adresleri farklı network subnetlerinden olması gerekmektedir.
Network ayarlarında dikkat edilecek başka bir nokta ve en önemlisi iki cluster node’unun birbirlerinin ayakta olup olmadığını kontrol etmeleri için kullanılan Heartbeat network interface’i yani Private bacağında sadece “Internet Protocol Version 4 (Tcp/IPv4)” ve (Tcp/IPv6)”’nın işaretli olsun diğerlerinde işaret varsa kaldırınız. TCP/IP v6 kullanmasanız bile işaretli olması gerekmektedir. Microsoft tarafından iptal edilmesi önerilmemektedir.
Ayrıca Private interface’inde vermiş olduğunuz ip adresinin DNS ve Wins servislerine register edip olası network erişim problemlerine neden olmaması için ip adresini girdikten sonra Advanced butonuna tıklayın. DNS tabına tıklayın. Aşağıda yer alan “Register this connection’s addresses in DNS” işaretli ise kaldırın. WINS tabına gelip “Disable Netbios over TCP/IP” seçeneği işaretli değil ise işaretleyelim.
Private network interface’i için gerekli tanımlamalar yapıldıktan sonra sunucu network erişimindeki önceliği Public interface’ine vermek için “Control Panel > Network and Internet > Network Connections”a geldiğinizde klavyedeki ALT tuşuna basarak menü tabını çıkartıp Advanced alanı içerisindeki “Advanced Settings” e gelip Public network interface’ini yukarı taşıyın.
Windows Server 2008 ve sonrasında Failover Clustering features’I kurduğunuzda komut satırından “ipconfig /all” dediğinizde “cluster virtual network adapter” kendini en üst sıraya aldığını görmektesiniz. TCP/IP bağımlı servisler belli zamanlarda sunucu adını veya servis adını ping’ler. Bu tip standart kontrollerde eğer “cluster virtual network adapter” isimli interface üst sırada ise virtual adaptor’den gelen APIPA adres bilgisinden dolayı performans kaydı ve hatalara neden olabilir. Bunun çözümü olarak gene Microsoft’un geliştirdiği NVSPBIND isimli internal tool’u indirip aşağıdaki komutları uyguladığınızda Public interface’inin üst sıraya çıktığını göreceksiniz.
ipconfig /all > nvspbind-results.txt
nvspbind /n >> nvspbind-results.txt
nvspbind /o ms_tcpip >> nvspbind-results.txt
Notepad programı ile nvspbind-results.txt isimli dosyayı açın. Public interface’i bulup aşağıdaki tırnak işaretli kısmın arasına yazınız.
nvspbind /++ “NIC-Name-Here” ms_tcpip
Server 2012 Windows NIC Teaming
Server 2012 üzerinde Network Teaming yapılacaksa kesinlikle Windows NIC Teaming feature’ı ile yapılandırılmadır. Bunun nedeni Microsoft’a açılan network problemlerine ilişkin case’lerde eğer farklı bir üreticiye ait teaming varsa öncelikle teaming’in bozulması istendiğinden olası bir problem yaşanmaması adına Server 2012 işletim sistemli sunucularımızda Teaming yapılandırmanızı Windows NIC Teaming feature’ı ile yapınız.
Bu işlem için Server Manager Tools’dan Local Server’a gelin. “NIC Teaming” yanındaki disable’ı tıklayarak veya lbfoadmin kısa ismini yazarak yönetim alanına gelin.
Gelen ekranda TEAMS alanı içerisinde Tasks’ı tıklayarak “New Team” secin. Açılan ekrana oluşturacağınız Team için isim girip “Member Adapters” kısmında listelenen uygun interface’leri işaretleyin.
“Additional Properties” tabını tıklayarak genişletin. Açılan ekranda “Teaming Mode” kısmında listelenen modellerden uygun olanı seçiniz.
Teaming Mode Çeşitleri: (5)
Static Teaming: (IEEE 802.3ad) Eğer switch’iniz LACP’yi desteklemiyorsa bunu seçiniz. Burada team’e üye 1 interface aktif olurken diğerleri standby’da beklemektedir. Bu işlem için switch üzerinde de karşılıklı eş ayarların yapılması gerekmektedir.
Switch Independent: Farklı Switchlere takılı portlarınız varsa bunları tek bir team’e üye yapabilirsiniz. İsterseniz standby’da portta bırakabilirsiniz.
LACP: (IEEE 802.1ax, Link Aggregation Control Protocol) Team’e üye yapılan tüm portları aktif olarak kullanır. Gelişmiş ve dinamik bir yapı olduğundan aynı switch’e bağlı ve switch’de destekliyorsa LACP’nin kullanılmasıdır.
Network Team’lerini oluşturduktan sonra yukarıda bağsedilen Network için gerekli yapılandırmayı yaparak devreye alabilirsiniz.
Antivirüs:
Sunucular üzerine kurulacak anti-virüs muhakkak yönetilebilir ve sunucu mimarisine uygun olmalıdır.
Windows: http://support.microsoft.com/kb/822158
Cluster : http://support.microsoft.com/kb/250355
Microsoft tarafından her servis için ayrı ayrı oluşturulup yayınlanan Anti-Virus Exclusion Listesine bakarak servisiniz için uygulanacak exclution tanımlarını aşağıdaki linkten bularak yapınız.
DEP’in Kapatılması:
Data Execution Prevention değerini “Windows Programs and services” yapınız. Bu işlem için isterseniz Privilege (Run as Administrator) mode’da açılan komut penceresine “bcdedit.exe /set {current} nx OptIn” komut yazılıp enterlanır. İstersenizde “Control Panel à System à Advanced system settings à Advanced à Performans à Settings à Data Execution Prevention” altından ulaşabilirsiniz.
UAC’ın Kapatılması:
Eğer SQL gibi özel bir uygulamayı cluster yapıyorsanız veya Third Party backup ürünü kullanıyorsanız olası problemlerin yaşanmaması için önerim UAC’ın (User Account Control Settings) kapatılmasıdır. Bu işlem için “Control Panel à System and Security à Action Center” altındaki “Change User Account Control Settings” tıklayıp açılan pencerede çubuğu aşağı çekerek “Never Notify”’ye getirin.
Sadece buradan kapatmak yetmiyor. Register’da “HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\” altındaki EnableLUA anahtarını 1 yapıp sunucuyu restart edin. EğerEnableLUA yoksa ise EnableLUA isimli yeni bir DWORD (32 bit) oluşturup değerini 1 yapın.
Ayrıca Server Manager Tools’dan Local Security Policy’e giriniz. Açılan ekranda “Local Policies à Security Option” veya Group Policy’den “Computer Configuration à Windows Setting à Security Setting à Local Policies à Security Options” altındaki “User Account Control: Run all administrators in Admin Approval” değerini Disabled yapınız.
TCP Auto-Tuning Yapılandırması
Vista ile birlikte Network Performansı için gelen “TCP Auto-Tuning” özelliğinin File Server, Exchange, SQL, RDS gibi yoğun network trafiği kullanan sistemlerde kapatılması gerekmektedir. (9)
Not:
a) Windows Server 2008’deki bir sorundan dolayı bu komutlar çalıştırıldıktan sonra network kartının ayarlarından da kapatılması gerekmektedir.
b) Server 2012 ve yeni donanım ise yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
c) Server 2012’nin NIC Teaming servisi kullanılıyorsa Tuning otomatik olarak kapalıdır.
Bunun için öncelikle “netsh int tcp show global” komutu çalıştırılır. Eğer enable ise disable yapılmak için aşağıdaki işlem komutları çalıştırılır
netsh int tcp set heuristics disabled
netsh int tcp set global chimney=disabled
netsh int tcp set global rss=disabled
netsh int ip set global taskoffload=disabled
netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
Genel Yapılandırma Ayarları:
* Eğer sunucunuzun RAM’i 25 GB ve üstü ise pagefile’i 22528 Mb olarak set edin. Altında ise RAM kadar pagefile verilmesi önerilir fakat asla otomatikte bırakmayın. (7)
* Local Policy > User Right Assignment altındaki “Perform volume maintenance tasks” ve “Lock pages in memory” alanlarına Administrator grubu dışında kullanacağınız servis hesaplarının kullanıcısını ekleyin.
* Eğer sunucunuz fiziksel ve devamlı power kablosu takılı ise sunucu performansı için Contol Panel’den PowerOption’a girip “High Performance” a getirin. (6)
* Özellikle sunucunuz network üzerinden yapılan file erişimlerinde veya network share alanında dosya çalıştırmaya ihtiyaç duyuyorsa Server Manager’ın ana ekranında “Configure IE ESC” tıklayıp IE ESC ( Enhanced Security) kapatın.
* Eğer sunucunuzun işlemci CPU core sayısı 24’den fazla ise “Physical APIC Mode”’un enable edilmesi gerekiyor. Privilege (Run as Administrator) mode’da açılan komut penceresine aşağıdaki komut yazılıp Enter’lanır ve sunucu restart edilir. (8)
bcdedit /set usephysicaldestination yes
* Eğer SQL gibi özel bir uygulamayı Geo Cluster yapacaksanız Klavye hariç tüm Region Setting ayarlarını English (US) bırakmanız.
* Sunucunun saat ayarlarını kontrol ediniz. Türkiye için İstanbul seçilmeli.
* Task Scheduler üzerinden Defrag işlemi disable edilir.
Server 2012 için Özel Ayarlar:
* Server 2012 ile birlikte gelen Trim (Unmap) özelliği storage’e blok seviyesinde dosya yazımlarındaki header bilgisini silerek Storage’de daha alan kaplamasını sağlayacaktır. Eğer Storage’iniz TRIM (UNMAP)’i desteklemiyorsa default’ta açık olan bu özelliğin kapatılması gerekmektedir. (10)
Bu işlem için öncelikle kontol için PowerShell’de “fsutil behavior query disabledeletenotify” komutunu çalıştırın eğer değer 0 ise açık olduğunu göstermektedir. Kapatmak için PowerShell’de “fsutil behavior set disabledeletenotify 1” komutunu çalıştırın.
* Windows Server 2012 ile depolama aygıtları tarafında gelen en önemli yeniliklerden biri de ODX, uzun haliyle Offloaded Data Transfer. ODX basit olarak veri transferi işleminin depolama ünitesine bırakılması anlamına geliyor. Eğer Storage’iniz ODX’i desteklemiyorsa default’ta açık olan bu özelliğin kapatılması gerekmektedir. (11)
Öncelikle PowerShell’den aşağıdaki komut yazılarak kontrol edilir.
Get-ItemProperty hklm:\system\currentcontrolset\control\filesystem -Name “FilterSupportedFeaturesMode” | Select -ExpandProperty “FilterSupportedFeaturesMode”
Sonuç 0 ise AÇIK demektir. Kapatmak için PowerShell üzerinde aşağıdaki komut yazılır.
Set-ItemProperty hklm:\system\currentcontrolset\control\filesystem -Name “FilterSupportedFeaturesMode” -Value 1
* İşletim sistemi cevap veremeyip siyah ekranda kaldığında sunucu donanıma ait uzak bağlantı konsolundan memory dump alınarak restart edilmesi için OS’e gelen NMI isteklerinin kabul edilmesi sağlamak için regedit Run as Administrator ile açılıp aşağıdaki adımlar uygulanır.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl altına NMICrashDump isimli yeni bir DWORD oluşturulup değeri 1 yapılır (12)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WHEA\Policy altına NMICrashDump isimli yeni bir DWORD oluşturulup değeri 1 yapılır (13)
2. İhtiyaç Duyulan Uygulamaların Kurulumu:
Microsoft Geographical Cluster’ın kısaltması olan Geo-Cluster yada Multi-Site Cluster’ı anlatımı daha anlaşılır kılmak için SQL Servisini Geo Cluster yapılması işlenecektir.
Aşağıdaki örnek topolojide 3 Microsoft Failover Cluster servisi üzerinde SQL servisi hizmet vermektedir. Ana sistem odası olan Data Center’daki Storage senkron olarak verileri öncelikle yedek sistem odasındaki (HAC = High Availability Center diğer ismi ile Disaster Site) yazmaktadır. Sonra DC’deki storage’e yazarak veri kaydını tamamlamaktadır. Böylelikle DC’deki storage’de bir sorun olduğunda sistem HAC üzerinde konumlanan Node + Storage ikilisi üzerinden kısa bir kesinti ile veri kaybı olmaksızın hizmet vermeye devam edecektir. Failover Cluster Manager Tools üzerinden HAC’a başlatılan Failover işleminde storage’in de Failover işlemini yapmasını EMC Cluster Enable yazılımı sağlamaktadır.
Microsoft Failover Cluster servisine dâhil edilecek node’lar aynı subnette olmak zorundadır. Yalnız SQL 2012 (15) ile yeni gelen “Always On” özelliğinin kullanırken farklı network alt ağlarındaki (subnet) sunucuların SQL Cluster’a node olarak eklenebilmektedir. Diğer servisler için henüz böyle bir imkan bulunmamaktadır.
Şimdi ihtiyaç duyulan kurulumlara geçelim.
2008 Role ve Feature’ların kurulumu
Server Manager’dan Roles sekmesine sağ tıklayıp “Add Roles”’i seçin.
Gelen Ekranda SQL servisi için olmazsa olmaz olan DTC servisinin kurulumu için Application altında “Distributed Transactions” role servisleri kurulur. Eğer siz farklı servisleri Geo Cluster yapacaksanız buradan ekleyiniz.
Geo Cluster yapılacak servislerin eklemesi sonrasında aşağıda ihtiyaç duyulan feature’ların kurulumuna geçmek için Server Manager ekranında Features’ı sağ tıklayıp “Add Features” seçin
İhtiyac duyulan Features; Failover Cluster, Multipath I/O, Telnet Client, .Net 3.5, Windows Server Backup
2012 Role ve Feature’ların kurulumu
Server Manager Tools üzerinden Manage sekmesi altında “Add Roles and Features” tıklayınız.
Gelen Ekranda SQL servisi için olmazsa olmaz olan DTC servisinin kurulumu için Application altında “Distributed Transactions” role servisleri kurulur. Eğer siz farklı servisleri Geo Cluster yapacaksanız buradan ekleyiniz.
İhtiyac duyulan Features; Failover Cluster, Multipath I/O, Telnet Client, .Net 3.5, Windows Server Backup eklenip kurulum sonrasında restart işleminin otomatik yapılması için onay ekranındaki “Restart the destination server automatically if required” alanı işaretlenir
Ayrıca Server 2012’de .Net 3.5 kurabilmeniz için CD’yi mount edip kurulumun son adımında “Specify an alternate source path”kısmına CD’deki \sources\sxs klasörünün yeri gösterilmeli.
Eğer bu şekilde .Net 3.5’u kuramaz, hata alırsanız kurulum ekranından çıkın sunucuyu restart edin ve aşağıdaki komut ile cd yolunu göstererek kurabilirsiniz.
Dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3 /All /Source:<drive>:\sources\sxs /LimitAccess
Hotfix’lerin Kurulması:
Full Windows Update yapılır. Sunucu birkaç kez restart edilerek sorunsuz açıldığı test edildikten sonra Cluster için aşağıda linki verilen önerilen hotfix’ler kurulur. Sunucu birkaç kez restart edilerek sorunsuz açıldığı test edilir
Server 2012 Cluster Hotfix’leri için takip edilecek adres http://support.microsoft.com/kb/2784261
Server 2008R2 Sp1 Cluster Hotfix’leri için takip edilecek adres http://support.microsoft.com/kb/2545685
PowerPath Kurulumu:
* Storage tarafında Sunucunun WWN’lerinin port bazında FLAGSET leri yapılır.
* Verilen cluster Disklerinin ID sinin her sunucuda eşit olması gerekmektedir. Kontrol için diskpart’a ait aşağıdaki komutlar sırasıyla çalıştırılır
Diskpart
List disk (bu komut sunucudaki tüm diskler listelenir)
Select disk [disk numarsını yazın] (bu komut işlem yapacağınız diski seçer)
Detail disk
* Eğer EMC harici storage’iniz olsa bile bu sunucuda kullanmayacaksanız PowerPath’i her sunucu için ayrı ayrı Typical mode olarak kurun. Sakın imaj alıp diğer node’larda kullanmayın.
* PowerPath 5.5 sürümü kurulurken sisteminizde Clariion varsa bunu belirtmeniz gerekmektedir. Biz şuanda kullanmadığımız için NO seçeneğini işaretleyerek devam etmekteyiz. Gelen menüde Typical seçeneği seçilip ilerlenir
* Eğer 5.7 sürümü PowerPath kurulumu yapıyorsanız sadece Management Companent ve EMC Storage Arrays i seçerek ilerleyin. Eğer EMC harici başka storage’lerinizi bu sunucu üzerinde kullanacaksanız “Third-Party Storage Arrays” alanında uygun storage’i seçiniz. Bizim kurulumlarımızda sadece EMC olduğundan bu alan disabled’dır.
* Kurulum sonrasında PowerPath lisansınızın girilmesi istenecektir.
Solution Enable Kurulumu:
* Güncel ve donanımınız için desteklenen Solution Enable yazılımı Tüm cluster’ın node’larına Typical olarak seçim yapıldıktan sonra Base, Symapi Server Daemon, Event Daemon ve RDF Daemon servisleri seçilerek kurulum yapılır.
Not: daha önceden bir şekilde Solution Enable kurulmuş ve kaldırılmış ise kurulumda hata alabilirsiniz. Bunun çözümü için kuruluma başlamadan önce uygulamanın kalktığından emin olun ve C:\Program Files\EMC\ altındaki SYMAPI klasörünü silin.
* Kurulum tamamlandığında C:\Program Files\EMC\SYMAPI\config altındaki option isimli dosyayı “Run As Administrator” ile açılan wordpad ile açıp içerisinde geçen “SYMAPI_USE_RDFD” in başındaki # kaldırılıp Enable yapılır
* Eğer daha önceden başka bir sunucunuza SRDF lisansları girilmiş ise “c:\Program Files\EMC\SYMAPI\config” klasörü altındaki symapi_licenses.dat isimli dosya Solution Enable kurulumu sonrasında tüm node’ların “c:\Program Files\EMC\SYMAPI\config” klasörü altına kopyalanır.
* Eğer ilk defa SRDF lisansı oluşturulacaksa Run as Administrator olarak açılmış komut satırından C:\Program Files\EMC\SYMCLI\bin klasörü altına gelinip Symlmf yazılarak lisans dosyası oluşturulur.
Cluster Enable Kurulumu
Güncel ve donanımınız için desteklenen Cluster Enable ve Plug-in dosyaları indirilip aynı klasör altına çıkartılır. Böylelikle Setup’ı (Base) çalıştırdığınızda tek seferde plugin’in kurulumunu da yapacaktır.
Base setup çalıştırıldığında “SRDF Plug-in” ibaresini görürseniz kopyalamanın doğru yapıldığını göstermektedir.
Yazılan EMC komutlarının path girilmeksizin çalışması için Environment Variables’a “C:\Program Files\EMC\SYMCLI\bin;” ekleyin.
EMC Storage Disk yönetimleri için inq.wnt’i EMC’den indirip sunucunun C’sine kopyalayınız.
Gate Keeper’ların Tanımlanması:
Solution Enabler yazılımı ile Symmetrix ’in in-band” SAN baglantisi üzerinden discover edilir ve yönetilmesi için sunucuya Gatekeeper dediğimiz genellikle 3 silindir boyutunda olan küçük diskler gösterilir.
Her 3 kaynak (Cluster Enable, Storage diskleri gibi) için 1 Gatekeeper konumlandırılması tavsiye edilir. Bir sunucu için en fazla tahsis edilecek Gatekeeper sayısı ise 8 ile sınırlandırılmıştır.
Eklenen GateKeeper devicelarının tanımlaması aşağıdaki adımlar uygulanır
symcfg disco
powermt check
sympd list
symgate list (Aşağıda bunun bir örneğini görmektesiniz.)
symgate define pd PHYSICALDRIVE?? (?? Yerine “symgate list” çıktısındaki numaralar yazılır)
Cluster SQL Kurulumu:
Portalımızda Asil Mutlu hocamızın yazmış olduğu “SQL Server 2012 Failover Cluster” makalesinde (14) Cluster SQL kurulum adımları anlatıldığı için burada aynı adımları tekrarlamayacağım. Aşağıda verdiğim linkten makaleye ulaşabilirsiniz.
http://www.cozumpark.com/blogs/sql/archive/2014/01/05/sql-server-2012-failover-cluster.aspx
* Öncelikle aynı storage üzerinde belirleyeceğimiz master sunucu üzerinde 2 node’lu cluster kurulur. Bu aşamada Quorum için özel disk tahsis etmediyseniz storage’den alınan en küçük diski kendisi otomatik olarak Quorum diski olarak belirlemekte. Servis kurulumları için kullanacağınız bu diskin Quorumdan çıkarılması için aşağıda linkini verdiğim makalede anlatıldığı gibi yapılmalıdır.
* DTC servisi cluster yapılır ve DTC resource’u ekledikten sonra LocalDTC ve ClusteredDTC altındaki objenin security ayarları aşağıdaki şekilde yapılır.
* Cluster farklı storage’lerden diskler gördüğü için SQL validation’dan geçemeyeceği için aşağıdaki komutla SQL kurulumunu başlatın.
Setup /SkipRules=Cluster_VerifyForErrors /Action=InstallFailoverCluster
* SQL için tahsis edilen tüm diskleri Cluster Management Tools içindeki SQL Server servisinin Dependencies alanına eklenmeliki SQL bu diskleri kullanabilsin. Bu işlem için Failover Cluster Manager Tools çalıştırılır.
Eğer 2008 Cluster kullanıyorsanız “Services and application” tabı altındaki SQL Server’ı tıklayın.
Eğer Server 2012 kullanıyorsanız Roles tabına tıkladığınızda sol tarafta açılan menüden SQL Server’ı seçin. En alttaki Resourse tabına tıkladığınızda açılan kısımda SQL Server’ı çift tıklayarak açın.
Gelen ekranda Dependencies tabını tıklayıp insert butonuna basarak tüm diskleri ekleyiniz.
3. Geo Cluster’ın Yapılandırılması:
Birinci bölümde Cluster Enable uygulaması ve bileşenleri hakkında detaylı bilgi verildiğinden tekrar olmaması için burada değinmeden yapılandırmasına geçeceğim. İsterseniz aşağıdaki linkini verdiğim makaleden detayları okuyabilirsiniz. Cluster Enable yapılandırıldıktan sonra tüm cluster operasyonları Cluster Enable üzerinden yapılması gerekmektedir.
Cluster Enable’ın Yapılandırılması:
SRDF/A bağlantınız varsa önce storage’den SRDF/A bağlantınızı durdurunuz. Sonra Cluster’ın aktif Node’u üzerinde EMC Cluster Enable uygulaması Run as Administrator ile çalıştırılır. Gelen ekranda “Configure CE Cluster” tıklanılır.
Gelen ekranda Configure denilerek ilerlenir.
Gelen ekranda cluster’a eklenecek node isimleri “Enter Name” alanına yazılıp ADD butonuna basıldığında alt tarafta NEXT butonu aktif olacaktır. Next’e bastığınızda eğer sorun olmaz ise cluster’a node’ların eklenmesi sağlanır.
Eğer sunucu eklemi sırasında hata alırsanız Failover Cluster Manager Tools üzerinden önce node’ları cluster’a ekleyiniz sonra EMC Cluster Enable’ı yeniden çalıştırıp Configure ediniz.
Genel olarak EMC Cluster Enable ekranında size bir alanı değiştirme imkanı tanımamaktadır. Kurulumda tamamen Next’e basarak ilerlemektedir. Her adımda ayrı bir nokta kontrol edildiğinden alınabilecek hataların çözümünde hata alınan kısım önem arz etmektedir. Makalemizin üçüncü kısmında alınabilecek hatalar ve çözüm önerileri bulunduğundan burada konuya girilmeyecektir.
Kurulum başarı ile tamamlandığında aşağıdaki ekran sizi karşılayacaktır.
Next dediğinizde kurulum tamamlanmış olup Cluster içerisindeki her oluşturulan servisin Other Resource alanlarında EMC ile başlayan yeni bir resource oluşturulduğunu göreceksiniz. Bu resource tüm disklere depent olduğundan storage seviyesinde Failover işlemini yapmaktadır. Detayları birinci bölümdeki makalemde anlatıldığından burada konuya girmeyeceğim.
Pasif Node’lara SQL kurulumu:
* Cluster farklı storage’lerden diskler gördüğü için SQL validation’dan geçemeyeceği için aşağıdaki komutla SQL kurulumunu başlatın.
Setup.exe /SkipRules=Cluster_VerifyForErrors /Action=AddNode
* Her yeni storage’den disk eklendiğinde disk üzerinde “Recycle Bin” alanının tutulmaması için Recycle Bin’in Properties’ine girilip tek tek diskleri seçip “Do Not move files to the Recycle Bin…..” alanı seçilmelidir.
4. Test:
Gerekli tüm kurulumlar ve yapılandırmalar yapıldıktan sonra Failover Cluster Manager Tools üzerinden servisleri tüm Node’lar üzerine atıp düzgün servisin çalıştığını gözlemleyiniz.
Bu işlem için eğer Server 2008/2008R2 kullanıyorsanız “Services and application” altında servisin üzerinde sağ tıklayıp “move this service or application to another node” tıklayın. Gelen alanda Failover yapacağınız node’u seçin.
Eğer Server 2012 kullanıyorsanız Roles tabına tıkladığınızda sol tarafta listelenen servisin üzerinde Move’a tıklayın. Gelen ekranda Select Node’u seçtiğinizde listelenen uygun sunucu seçip failover’ı başlatabilirsiniz.
5. Kaynaklar:
4) http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh831648.aspx
5) http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30160
6) http://www.masterofmalt.com/software-development/blog/?p=18
7) http://support.microsoft.com/kb/889654/en-us
8) http://ahmetmusakosali.com.tr/content/physical-apic-mode
9) http://www.speedguide.net/articles/windows-7-vista-2008-tweaks-2574
10) http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/hh848053%28v=vs.85%29.aspx
11) http://blogs.technet.com/b/itprotr/archive/2012/08/10/odx-offloaded-data-transfer-nedir.aspx
12) http://support.microsoft.com/kb/927069
13) http://support.microsoft.com/kb/2877237/EN-US
14) http://www.cozumpark.com/blogs/sql/archive/2014/01/05/sql-server-2012-failover-cluster.aspx
15) http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff878716.aspx