Windows Server 2019 ile gelen Storage Migration Service sayesinde eski dosya sunucularımızı kolay bir şekilde yeni dosya sunucularımıza on-prem veya bulut üzerinde taşıyabiliyoruz. Her ne kadar Windows Server 2019 ile gelen yeni bir özellik olsa da kaynak olarak Server 2003 sistemleri dahi destekliyor olması servisi çok değerli kılıyor. Aşağıdaki şekilde de görebileceğiniz gibi kaynak 2003 ile 2019 sunucularından herhangi birisi olabiliyor. Hedef server olarak ise Windows Server 2012 R2 ve üstü bir işletim sistemine sahip bir server olmak zorunda. Kaynak ve hedef sunucular aynı domain içerisinde yer alıyor olması gerekli.
Kaynak Sunucular;
- Windows Server 2019
- Windows Server 2016
- Windows Server 2012 R2
- Windows Server 2012
- Windows Server 2008 R2
- Windows Server 2008
- Windows Server 2003 R2
- Windows Server 2003
Hedef Sunucular
- Windows Server 2019
- Windows Server 2016
- Windows Server 2012 R2
Not: Eğer hedef server 2019 olur ise 2012 ve 2016’ ya göre iki kat daha performanslı bir kopyalama yapabilirsiniz.
Yönetim konsolu olarak Server 2019 ile gelen Windows Admin Center WAC 1809 ve üstü bir sürüm kullanmamız gerekmektedir.
Kaynak ve hedef sunucu dışında birde bu kopyalama işini yönetecek bir “orchestrator server” gereklidir. Bu sunucu mutlaka Server 2019 (Standart veya Datacenter) olmak zorundadır. Yani Kaynak 2008, hedef 2016 ve yönetim sunucusu 2019 olacak şekilde 3 makine düşünebilirsiniz.
Eğer taşıma yapılan sunuculardan bir tanesi Server 2019 ise orchestrator server olarak bunu kullanabilirsiniz. Ancak çok fazla sayıda sunucu taşınması durumunda mutlaka orchestrator server ayrı bir makine olmalıdır.
Orchestrator server için tavsiye edilen kaynaklar en az 2 CPU ve 2GB RAM olmalıdır. Ancak geçici kullanacağınız için daha çok kaynak süreci hızlandıracaktır. Ancak günün sonunda kaynak sunucu disk hızı, network bant genişliği ve hedef sunucu disk hızı taşıma projelerindeki esas süre kriterdir.
Yetki olarak her üç makinede de yerel admin hesabına sahip olmanız gereklidir. Network tarafında ise orchestrator sunucusu için Firewall hizmeti açık ise “File and Printer Sharing (SMB-In)” kuralı inbound için aktif olmalıdır. Kaynak ve hedef sunucularda ise aşağıdaki kurallar inbound yönüne doğru açık olmalıdır.
File and Printer Sharing (SMB-In)
Netlogon Service (NP-In)
Windows Management Instrumentation (DCOM-In)
Windows Management Instrumentation (WMI-In)
Server 2019 üzerinde zaten “Storage Migration Service Proxy” servisini yükleyince bu portları otomatik açmaktadır. (Sadece servis yüklü makine için, hedef ve kaynak için değil)
Öncelikle Windows Server 2019 işletim sistemi için en güncel WAC sürümünü indirip yükleyelim;
Kurulum son derece basit olduğu için detaylandırmayacağım. Kurulum sonrasında admin center’ a giriş yapalım;
Not: kurulum yaparken seçtiğiniz port numarasını girmeniz gerekli
Not: Eğer geçerli bir sertifika yüklemediyseniz sertifika uyarısı alabilirsiniz. Ek olarak size kullanıcı adı ve şifre sorulması durumunda yetkili (local admin veya daha üst bir seviye) bir hesap ile giriş yapın.
Karşınıza Windows Admin Center’ a Hoş Geldiniz şeklinde bir tanıtım penceresi gelecektir. Bunu isterseniz inceleyebilir, isterseniz makaleye devam edebilirsiniz.
Daha sonra sunucu üstüne tıklıyoruz ve karşımıza çıkan aşağıdaki uyarıyı varsayılan yetkiyi kullanacağımızı belirterek geçiyoruz
Daha sonra sırası ile Windows Admin Center, Storage Migration Service bölümüne geliyoruz ve sağ bölümden “Storage Migration Service” yüklemesini başlatıyoruz.
Kısa bir süre yükleme işlemini bekliyoruz.
Yükleme sonrasında yine karşımıza bir tanıtım penceresi çıkıyor, bunu kapatıyoruz.
Ever karşımızda aşağıdaki gibi bir ekran ile karşı karşıyayız.
Burada bir detay paylaşmak istiyorum. Eğer hedef sunucumuz bir Windows Server 2019 olacak ise, daha hızlı taşıma amacı ile ilgili sunucuda aşağıdaki özelliği yüklemenizi öneririm
Roles and features altında “Storage Migration Service Proxy”
Peki eğer kaynak ve hedef 2012 R2 veya 2016 gibi sunucular ise firewall açık olması durumunda aşağıdaki kuralların aktif olması gereklidir;
ile and Printer Sharing (SMB-In)
Netlogon Service (NP-In)
Windows Management Instrumentation (DCOM-In)
Windows Management Instrumentation (WMI-In)
Eğer 3. Parti bir firewall kullanılıyor ise aşağıdaki portların açılması gereklidir;
CP/445 (SMB), TCP/135 (RPC/DCOM endpoint mapper), ve TCP 1025-65535 (RPC/DCOM ephemeral ports).
Temelde 3 aşamalı bir işlem olacağı için bende makalemi temelde 3 bölüm yazmayı planladım. Bu bölüm giriş ve mevcut yapı hakkında bilgi toplamak olacak.
Bu nedenle ilk işimiz yeni bir “job” oluşturmak olacaktır;
New Job bölümüne tıklıyorum, bu yeni işimize bir isim veriyorum;
İkinci bölümde hangi yetki ile ilerlemek istediğim soruluyor
Not: Alt bölümdeki administrative shares kutucuğunu işaretlerseniz C$, Admin$ gibi paylaşımları da taşıma işlemine dahil etmiş olursunuz. Benim böyle bir ihtiyacım yok.
Daha sonra karşımıza çıkan ekranda Add a device direrek eski dosya sunucumuzun FQDN bilgisini giriyoruz ve Start scan linkine tıklıyoruz.
Yukarıda gördüğünüz gibi öncelikle yapılandırma ayarları taranıyor, ondan sonra ise SMB yani dosyalar taranıyor. Burada yapılandırma ayarları taranmış ancak SMB taraması devam ediyor.
Taramanın bittiğini görüyoruz. Toplam 338.803 dosya ve 576GB’ lık bir taşıma yapacağımızı görüyoruz. Sağ bölümde ise taramanın tamamlandığını ancak bazı hatalar aldığımızı görebiliyoruz. Bunu kontrol etmek için sunucunun üstüne tıklamanız yeterlidir;
Bir paylaşımım için bu operasyonun desteklenmediğini görüyorum. Servis bu sürümünde C:\Windows dizinin altındaki klasör ve paylaşımları taşımayı desteklememektedir. Benimde bu hata veren paylaşımım tam olarak öyle. Ancak benim için önemli olmayan bir paylaşım olması nedeni ile görmezden geliyorum.
Evet bu sayede nasıl bir taşıma işi ile karşı karşıya kalacağımızı görmüş olduk. Bundan sonraki aşama ise bu bilgilerin yeni bir file server’ a taşınması olacak.
Makalemin diğer bölümünde görüşmek üzere.
Kaynak
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/storage/storage-migration-service/overview