DNS Yönlendirme Nedir?
DNS, “Domain Name System” anlamına gelir. İnsanlar tarafından okunabilen alan adlarını (cozumpark.com gibi) bir web sitesinin depolandığı sunucunun benzersiz kimliğiyle eşleştirerek web sitelerine bağlanmanızı sağlayan bir sistemdir.
Basitçe ifade etmek gerekirse, DNS sistemini internetin telefon rehberi olarak düşünebilirsiniz. Kişi adlarını telefon numaralarıyla listelemek yerine, alan adlarını IP adresleri olarak adlandırılan ilgili tanımlayıcılarla birlikte listeler. Bir kullanıcı, cihazında “cozumpark.com” gibi bir alan adı girdiğinde, IP adresini arar ve kullanıcıları o web sitesinin depolandığı fiziksel konuma bağlar.
DNS Nasıl Çalışır?
İnternete bağlı her cihaza, diğer bilgisayarların onu tanımlamasına yardımcı olan benzersiz bir IP adresi atanır.
Bir IP adresi, aşağıdaki örnekteki gibi noktalı bir sayı dizisidir:
112.213.359.255
Örnekten anlayacağınız gibi, bu ve buna benzer sayı dizelerini asla aklınızda tutamazsınız. Çünkü bu kadar uzun dizelerin hatırlanması zordur ve bir tarayıcıya bu sayıları girdiğinizde, açılacak web sitesi hakkında size hiçbir bilgi aktarılmaz.
O halde bu durumun bir çözümü olmalı değil mi?
Bu sorunu çözmek için alan adları yani domainler icat edildi. Alan adları alfabe kullanarak kullanıcıların web siteleri için hatırlaması kolay adlar seçmelerine izin verir.
DNS veya Alan Adı Sistemi, temel olarak bu alan adlarını IP adreslerine çevirir ve cihazınızı doğru yöne yönlendirir.
Bir alan adı ve eşleşen IP adresine “DNS kaydı” denir.
Sıra geldi DNS’nin nasıl çalıştığını anlamaya…
Şimdi adım adım DNS’in nasıl çalıştığına göz atalım.
Örneğin, cozumpark.com’u ziyaret etmeye çalıştığınızı varsayalım.
1. Tarayıcınızı açıp adres çubuğuna “www.cozumpark.com” yazıp Enter tuşuna basın.
DNS kayıtları bilgisayarınızın DNS önbelleğinde bulunursa, DNS aramasının geri kalanı atlanır ve doğrudan www.cozumpark.com’a yönlendirilirsiniz.
2. Herhangi bir DNS kaydı bulunamazsa, yerel DNS sunucunuza bir sorgu gönderilir. Bu genellikle internet sağlayıcınızın sunucusudur.
3. Kayıtlar sunucuda önbelleğe alınmadıysa, istek DNS kayıtlarını bulmak için “kök isim sunucusu” na iletilir. Kök isim sunucuları, dünya çapında DNS verilerini depolamaktan ve sistemin sorunsuz çalışmasını sağlamaktan sorumlu atanmış sunuculardır. DNS kaydı, kök isim sunucusunda bulunduğunda, bilgisayarınız tarafından önbelleğe alınır.
4. Artık DNS kayıtları bulunduğuna göre, web sitesinin kayıtlı olduğu sunucuya bir bağlantı açılarak ekranınızda www.cozumpark.com görüntülenecektir.
Name Server (İsim Sunucusu) Nedir?
Name server yani isim sunucusu alan adınızın tüm DNS kayıtlarını tutan özel bir sunucu türüdür. Görevi, DNS bilgilerinizi isteyen herkese sağlamaktır.
İsim sunucuları genellikle alan adı kayıt şirketiniz veya hosting sağlayıcınız tarafından yönetilir.
Her isim sunucusunun kendi adresi vardır ve birçok web sitesinin kayıtlarını saklayabilir. Örneğin, web siteniz “Şirket Adı Host” ta barındırılıyorsa, DNS kayıtlarınızı yönetmek için kullanılan isim sunucusu, aşağıdakine benzeyen adreslere sahip isim sunucularında olacaktır:
NS1.sirketadihost.com
NS2.sirketadihost.com
NS3.sirketadihost.com
Her alan adının en az iki isim sunucusu olmalıdır. İlk isim sunucusu birincil sunucudur. Birincil isim sunucu yanıt vermezse, alan adını çözümlemek için ikincil isim sunucusu kullanılır.
Bu isim sunucuları, web sitesi barındırma hizmeti sağlayıcınız tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Hosting şirketiniz, kullanıcının isteğini web sitenizin depolandığı sunucu olarak da bilinen bilgisayara iletir.
DNS Yönlendirme Nedir?
Bir alan adına sahipseniz ve bir barındırma hizmeti satın aldıysanız, sitenizi aktif hale getirmek için alan adınızı ve hosting hesabınızı birbirine bağlamanız gerekir.
Tam da bu noktada DNS yönlendirme yapmanız gerekir.
Peki DNS yönlendirme nedir?
DNS yönlendirme, alan adınızı kayıtlı olduğunuz hosting firmasına yönlendirme işlemidir. Bu işlem domain satın aldığınız tescil firması tarafından yapılır.
Bu işlemi yapabilmeniz için, ilk olarak alan adınızı yönlendireceğiniz hosting firmasının DNS bilgilerini bilmeniz gerekir.
Herhangi bir hosting firmasının DNS bilgileri aşağıdaki şekildedir:
NS1.sirketadihost.com
NS2.sirketadihost.com
NS3.sirketadihost.com
DNS yönlendirme yapabilmeniz için domain satın aldığınız tescil firmasının yönetim paneli üzerinden “DNS Ayarları” sekmesinden yukarıdakilere muadil olan adreslere yönlendirme yapmanız gerekir.
DNS Yönlendirmeyi Neden ve Ne Zaman Yapmanız Gerekir?
DNS yönlendirmenin iki temel nedeni vardır:
- Web barındırma sağlayıcınızı değiştirmek.
- İlk defa bir domain ve hosting’i birbirine bağlamak.
Web sitenizi yeni bir hosting şirketine taşıdığınızda, alan adınızın isim sunucu bilgilerini yeni barındırma konumunu gösterecek şekilde yönlendirmeniz gerekir.
Bu son derece önemlidir, çünkü genellikle eski barındırma şirketiniz, planınızın süresi dolduktan sonra dosyalarınızı siler. İsim sunucusuna yönlendirmezseniz, kullanıcılar artık web sitenizi bulamaz.
DNS Yönlendirmeyi Nasıl Yaparsınız?
İsim sunucunuzu değiştirmek oldukça basit ve kolaydır. Alan adı kayıt şirketinize bağlı olarak süreç size biraz farklı görünebilir, ancak temel adımlar aynıdır.
İsim sunucularınızı yönlendirmeden önce, kullanılacak yeni isim sunucusu kayıtlarını bilmeniz gerekir. Yeni web sunucunuz size bunu söyleyebilmelidir.
İsim sunucuları genellikle NS1.sirketadihost.com ve NS2.sirketadihost.com gibi görünür. Bazı web barındırıcıları bunun yerine IP adreslerini kullanır.
İsim sunucusu değişikliklerinin etkili olması birkaç saat sürebilir. Web siteniz alan adınızda hemen görünmüyorsa lütfen sabırlı olun.
Yukarıda sizinle DNS yönlendirme ile ilgili tüm detayları paylaştık. DNS yönlendirme ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
Eline sağlık.