Saniyeler içinde karmaşık süreçlerden geçme endişesi olmadan internete bağlanıyoruz.
Peki bu nasıl oluyor?
Bunun için DNS’ye bir teşekkür borcumuz var.
“DNS de nedir?” diye soruyorsanız, aşağıda sizin için detaylı bir açıklama yaptım.
DNS Nedir?
DNS (Domain Name System) yani Alan Adı Sistemi, alan adlarını, tarayıcıların internet sayfalarını yüklemek için kullandığı IP adreslerine dönüştürür.
Bunu bir telefon rehberi gibi düşünebilirsiniz. Bir kişinin adını bir telefon numarasıyla ilişkilendirmek yerine, bir alan adını (örn. cozumpark.com) sistemler tarafından anlaşılabilecek bir internet protokolü (IP) adresiyle eşler.
İnterneti her kullandığımızda alan adı sisteminden yararlanırız ve DNS sayesinde, sitelere ve hizmetlere erişmek için karmaşık IP adreslerini (ör. 104.18.211.105) ezberlememiz gerekmez. Bunun yerine internet servis sağlayıcınız size varsayılan bir DNS atar. Fakat bu atanan DNS adresleri kalıcı değildir, DNS ayarınızı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Bilgisayarınızdaki varsayılan DNS ayarlarını değiştirmek, çevrimiçi gizliliğinizi, güvenliğinizi ve tarama hızınızı iyileştirir. Ebeveynseniz, DNS sunucunuzu değiştirmek, çocuklarınızın uygunsuz içeriği görmesini engeller. Ayrıca, DNS’nizi değiştirerek ülkenizde engellenen içeriğe de erişim sağlayabilirsiniz.
DNS Ayarları Nasıl Yapılır?
ISS’niz (İnternet Servis Sağlayıcı) kendi DNS sunucusuna sahip olsa da, muhtemelen mevcut en hızlı seçenek değildir. Bu yüzden, işletim sisteminizin DNS ayarlarını değiştirmek isteyebilirsiniz.
1. Windows 10’da DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Windows 10’da DNS’nizi değiştirmek için aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:
- Denetim Masası > Ağ ve İnternet > Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne gidin
- Sol tarafta bulunan Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir’e tıklayın.
- Mevcut internet bağlantınızın üzerine tıklayın ve Özellikler’i seçin.
- İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) başlıklı seçeneği seçerek Özellikler’e tıklayın.
- Yeni DNS sunucu adresinizi girin.
Bu alana, kullanmak istediğiniz DNS sağlayıcısına bağlı olarak aşağıdaki IP adreslerini girebilirsiniz:
Google DNS: 8.8.8.8, 8.8.4.4
Cloudflare IPv4: 1.1.1.1, 1.0.0.1
OpenDNS: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220
2. macOS’ta DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Bir macOS cihazında DNS’nizi değiştirmek aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:
- Sistem Tercihleri’ni açın.
- Ardından, Ağ > Gelişmiş’i tıklayın.
- İleri Düzey’i seçin ve ardından DNS sekmesine geçin. Windows’tan farklı olarak, pencerenin sol alt kısmındaki + ve – düğmelerini kullanarak DNS sunucularını kolayca ekleyebilir ve kaldırabilirsiniz. + simgesine tıkladıktan sonra, istediğiniz sağlayıcının IP adresini girebilirsiniz.
3. iPhone’da DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Bir iPhone’da DNS sunucunuzu değiştirmek için aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:
- Ayarlar > Wi-Fi’yi açın.
- Bağlı ağınızın yanındaki ‘i’ simgesine dokunun. Bu, ayarlamak istediğiniz kablosuz ağ için bir ayarlar sayfası açacaktır. DNS başlığına ulaşana kadar sayfayı kaydırın.
- DNS’yi Ayarla’yı seçin. Varsayılan olarak bu, Otomatik olarak ayarlanacaktır. Diğer seçenekleri etkinleştirmek için Elle’yi seçin. Sunucu Ekle alanı DNS Sunucusu Altında görünecektir. Düğmeye dokunun ve istediğiniz sağlayıcının IP adresini girin. Tamamlandığında, ekranın sağ üst köşesindeki Kaydet’e dokunun.
4. Android’de DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Android’de DNS’inizi değiştirme adımları cihazınıza göre değişir. Ancak Android 9.0 ve üstü için aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:
- Ayarlar > Ağ ve İnternet’i açın.
- Gelişmiş ayarları genişletmek için oka dokunun. Varsayılan olarak, Özel DNS alanı Otomatik olarak ayarlanacaktır. Bu seçeneğin seçilmesi bir giriş penceresi açacaktır. “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” na dokunun. Burada, IP adresi yerine aşağıdaki gibi DNS sunucusunun ana bilgisayar adını kullanmanız gerekecektir.
Google DNS: dns.google.com
Cloudflare: 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com
DNS İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. DNS neden önemlidir?
DNS, alan adını doğru IP adresine çeviremezse, hiçbir web sitesine erişemezsiniz. Bir DNS yanıt vermiyorsa, internetteki diğer web sitelerine bağlanamazsınız.
2. Gelişmiş çevrimiçi güvenlik için en iyi DNS sunucuları hangileridir?
- Google DNS: 8.8.8.8, 8.8.4.4
- OpenDNS: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220
- DNSWatch: 84.200.69.80, 84.200.70.40
- OpenNIC: 206.125.173.29, 45.32.230.225
- Cloudflare IPv4: 1.1.1.1, 1.0.0.1
3. DNS’imi değiştirmek herhangi bir şeyi etkiler mi?
DNS sunucusunu değiştirmek, internetteki alan adlarına erişiminizi değiştirir, ancak internete nasıl eriştiğinizi değiştirmez. Örneğin, internet sağlayıcınız tarafından sağlanan DNS sunucusu, çeşitli nedenlerle belirli alan adlarını engelleyebilir (Türkiye’de Wikipedia’ya erişimin engellenmesi). Fakat DNS’inizi değiştirdiğinizde, erişimi yasak olan sitelere bile erişebilirsiniz.
4. Google DNS güvenli midir?
Google DNS, hatırlanması kolay IP adresleri ile neredeyse 10 yıldır hizmet vermektedir. 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 Google, saldırılara karşı sağlamlaştırılmış güvenli bir DNS bağlantısının yanı sıra hız avantajı sebebiyle de oldukça popülerdir.
Yukarıda sizinle Winsows, MacOS, iPhone ve Android’te DNS ayarlarının nasıl değiştirileceğini adım adım paylaştık. DNS ayarları ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.