Disk2Vhd ile Fiziksel Sunucuyu Hyper-V Platformu Üzerine Taşıma
Günümüzde sanallaştırma teknolojileri artık sistemlerimizin içerisinde olmazsa olmaz yapılardan bir tanesi durumuna geldi. Kazandırmış olduğu yüksek erişilebilirlik, esneklik, kolay yönetilebilirlik, donanım maliyeti, lisans maliyeti gibi birçok avantajları mevcut. Microsoft tarafına baktığımızda ise ilk sanallaştırma Windows 2008 Server sunucu işletim sistemi ile başlamış durumda, Bu makalemizde Fiziksel de olan Windows Server 2016 DC fiziksel sunucumuzu Disk2Vhd yardımı ile Hyper-V platformu üzerine taşıyacağız.
Test ortamında kurulu olan Windows Server 2016 üzerinde cozumpark.local isimli etki alanımız bulunmakta.
İşlemlere başlamadan önce aşağıdaki linkten Disk2VHD isimli tool’u indirelim.
https://docs.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/disk2vhd
Tool zip olarak inmekte. Zip dosyasını açıp gerekli olan tool’u Fiziksel ortamdan sanal ortama taşıyacağımız sunucu üzerinde çalıştırıyoruz.
Gerekli olan lisans sözleşmesi Agree butonuna tıklayarak kabul ediyoruz.
Disk2Vhd programımız açıldı, görmüş olduğunuz gibi program oldukça basit ve kullanışlı bir mimariye sahip. Bu ekranda hangi disk sürücülerini VHDX uzantısına dönüştürmek istediğimiz sormakta. Biz System Reserved ,Windows Server 2016 kurulu olan C sürücüsü ve 2.disk alanı olan E sürücünü seçiyoruz Taşınabilir F sürücüsü ise vhdx uzantısının kopyalayacağı alan olarak ayarlıyoruz işlemlere başlamak için Create butonuna tıklıyoruz.
Seçmiş olduğumuz sürücülerin VHDX uzantısına çevirme işlemi şu anda başlamış gözüküyor.
İşlemler sorunsuz olarak bittiği zaman bize successful mesajı verilecektir. Close butonuna tıklayıp Disk2Vhd ekranındaki işlemleri tamamlıyoruz.
F sürücüsü içerisinde fizikselden sanala dönüştürmüş olduğumuz sunucumuzun VhdX formatındaki sanal diski gözükmektedir. Bir sonraki adımımız olan, sanal diski Hyper-v üzerinde sanal makine olarak çalıştırma adımımıza geçelim.
Hyper-V Yönetici panelinde Yenià Sanal Makine seçiyoruz.
Yeni sanal makine siharbaz ekranı bizi karşılamakta bu ekranı geçip ilerliyoruz.
Ad ve Konum Belirt Ekranında Sanal Serverımızın adını ve Depolanacağı alanı seçiyoruz.
Nesli Belirtin Ekranından
1. Nesil olarak seçip ilerliyoruz.
Sanal serverda kullanacağımız ram miktarını belirleyip ileri diyoruz.
Ağ yapılandır ekranında herhangi bir sanal switch oluşturmadığım için bağlı değil seçeneğini değiştirmeden ileri diyoruz.
Sanal sabit disk ekranında varolan bir sanal sabit disk kullan seçeneğini seçiyoruz gözat sekmesinden oluşturduğumuz TEST.VHDX sanal diski seçip ileri diyoruz. Buraya kadar olan kısımda bir nevi Hyper-v üzerinde sanal makine tanımlama işlemi yapıyor ve harici disk bağlıyoruz demek mümkün.
Taşınabilir F sürücüsünde duran sanal diskimizi bilgisayarımızın local diski olan D sürücüsüne kopyalıyoruz gözat seçeneğinde TEST.VHDX seçip aç diyoruz.
Yapmış olduğumuz ayarların özeti aşağıdaki gibi gözükmekte son deyip işlemleri tamamlıyoruz.
Yapmış olduğumuz ayarlara göre sanal sunucumuz hazırlanıyor.
Hyper-V yönetim ekranında, Fiziksel sunucumuzu Disk2Vhd ile sanala çevirip elde ettiğimiz sanal diski bağlayarak oluşturduğumuz sanal makinamız yer almakta. Sunucumuzu başlatalım.
Sanal sunucumuz başarılı bir şekilde açıldı. Görmüş olduğunuz gibi fizikselde bulunan Windows Server 2016 Dc sunucumuz artık sanal ortamda hizmet vermekte .
Bir makalemizin sonuna gelmiş bulunuyoruz umarım yararlı olmuştur başka bir makalede görüşmek üzere.
harici bir disk kullanmak zorundamıyız? Diski ikiye böldüm C ve D olarak ayırdım. Dsik 2 vhd de kurulumu D diskine yaptım ve vhdx uzantılı dosya D diskinde ve daha sonra Hyper V kurulumunu da yaptım D diskine ancak çalışmıyor. Sanal makine açıldığında Vhdx uzantılı dosyaya çift tıkladığımda disk bağlanamadı hatası veriyor. internette disk bağlanamadı hatası için kopyala yapıştır yaıldığını gördüm ancak onu yaptığımda da disk bağlanamadı hatası verdi.
Merhaba Ben yazınızı okuduktan sonra fiziksel sunucumu sanala taşımaya karar verdim, Mevcut sistemim 300gb sas 3 adet raid 5 kurulu bir sistem üzerinde çalışan server 2012 R2 mevcut, disk2vhd ile disk görüntüsünü aldım ve başka bir bilgisayarda (standart pc) hyper-v hizmetini yükleyerek çalıştırmayı denedim fakat sistem kurulu olmayan disk gibi davrandı, (BOOT FAILURE.REBOOT AND SELECT PROPER BOOT DEVICE VS.) Bu sorunu nasıl aşarım ya da nerede eksiklik ya da yanlış yapmış olabilirim
Teşekkürler.