Desktop Central’da Windows Bilgisayarlar için Yazılım Gönderimi

Bu makalemizde, Desktop Central ile Windows bilgisayarlara yazılım gönderim işlemlerinin nasıl yapılandırılabileceğini anlatacağız.

Bildiğiniz gibi Desktop Central, birleşik uç nokta yönetimi (UEM, Unified Endpoint Management) yapabilen bir uygulamadır. Bu anlamda, tek noktadan birden fazla bilgisayara üçüncü parti yazılımların yüklenmesi ve kaldırılması işlemleri de yapılabilmektedir. Bu yetenekler, Mac ve Linux cihazlar için de geçerli olsa da bu makalemizde sadece Windows işletim sistemi yüklü bilgisayarlar üzerinde duracağız.

Bu işlemlere başlamadan önce, ortamınızda Desktop Central sunucusunun hazır ve Windows cihazlarınıza ilgili Desktop Central sunucusuna ait ajanların kurulu olması gerekir. Eğer henüz yapılandırmadıysanız, aşağıdaki linklerden sunucu ve ajan kurulumlarıyla ilgili makalelerimize ulaşabilirsiniz.

Desktop Central Kurulumu

https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-central-kurulumu/

Desktop Central Ajan Kurulumu

https://www.cozumpark.com/manageengine-desktop-centralda-ajan-kurulum-yontemleri-bolum-1/

Desktop Central sunucusu ile Windows ajanlarımızın kurulu olduğunu ve birbirleriyle belirli portlarla iletişim kurduğu düşünerek yazılım gönderme işlemlerine geçebiliriz. Bu arada, makalemizde paylaşılan ekran görüntülerinin Desktop Central’ın 10.1.2137.11 versiyonuna ait olduğunu belirtmek isteriz.

Yazılım gönderimleriyle ilgili genel bilgi

Bildiğiniz gibi, üçüncü parti yazılımlarını uzak makinelere gönderebilmek için genellikle ilgili yazılımın kurulum parametrelerine (installation parameters) ihtiyaç vardır ve bu parametreler yazılımdan yazılıma değişmektedir. Örneğin, Winrar uygulamasının bir Windows işletim sistemine sessiz bir şekilde (kullanıcı müdahalesine ihtiyaç duymadan) kurulabilmesi için, kurulum dosyasının aşağıdaki parametreyle ve yetkin bir hesapla çalıştırılması gerekir.

winrar-x64-610.exe /S

Bu parametre bilgilerini Google’dan aratabileceğiniz gibi ilgili yazılımın üreticisine başvurarak da alabilirsiniz. Google’dan yazılımın adı, aşağıdaki anahtar kelimelerle aratıldığında daha başarılı sonuçlar elde edilecektir;

Bu bilgilere ulaşmak kolay gözükse de, üreticinin belirli güncellemelerle uygulama versiyonlarında yaptığı değişiklikler ya da internetteki bilgi kirliliği yüzünden ilk aşamada başarılı sonuçlar elde edilemeyebilir. Yazılımların ve hatta işletim sistemi mimarilerinin de x32 ve x64 versiyonlarının olduğu düşünüldüğünde hata oranları daha da artacaktır. Dolayısıyla, karşı makinelere uygulamaları göndermeden önce, ilk aşamada bir bilgisayarda yerel olarak bu parametrelerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek daha sağlıklı olacaktır.

Bunun için, ilgili Windows makinede yetkin bir hesap ile komut satırı (Command Line) açılır ve internetten indirdiğiniz uygulamanın kopyalandığı dizine gidip, ilgili parametreyle kurulup kurulamadığı anlaşılır.

Yukarıdaki örnekteki görüldüğü gibi, Winrar kurulum dosyasını kendi parametresiyle çalıştırdığımızda bir hata vermedi ve “Programs and Features” alanında uygulamanın sisteme düştüğü görüldü.

Bu aşamada parametrenin en azından yazılımın ilgili versiyonu, mimarisi ve işletim sistemi bilgilerine göre doğru olduğundan eminiz. Sonraki aşamada, Desktop Central ile Winrar uygulaması için nasıl yazılım paketi oluşturulabileceğini göreceğiz.

Software Deployment

Desktop Central’da yazılım gönderimleri çoğunlukla “Software Deployment” alanından yapılır ve bunun için;

Paket oluşturma

Temelde iki tür paket oluşturma seçeneği mevcuttur;

  1. Yeni bir yazılım paketi oluşturarak

Desktop Central’da yeni yazılım paketleri “Packages” alanından oluşturulmaktadır. Aşağıdaki adımları takip ederek Winrar uygulaması için yeni bir yazılım paketi oluşturalım.

Biz örneğimizde, uygulamayı sisteme yükleyerek gönderim paketini oluşturacağız. Bunun için “From Local Computer” alanından “Winrar” kurulum dosyasını yüklüyoruz.

Ek bir bilgi olarak; eğer elimizde .msi uzantılı bir kurulum dosyası olsaydı bilgilerin girileceği alan aşağıdaki gibi olacaktı.

Bu iki örnek dışında, gerek duruma bağlı olarak sürecin devam edilip edilmemesi (Condition) gerekse karşı makinede belirli konfigürasyonların yapılandırılması (Configuration) işlemleri için üründe birçok özellik (Check File/Folder, Services, Custom Script, Check Free Disk Space gibi) mevcuttur. Bunları inceleyerek, bir ya da birden fazla durum ya da konfigürasyon öğesini

– Uygulama kurulum işleminden önce

– Uygulama kurulum işleminden sonra

– Uygulama kaldırma işleminden önce

– Uygulama kaldırma işleminden sonra

ekleyebilirsiniz.

Bu son işlemle, sıfırdan paket oluşturma aşamalarını tamamlamış olduk. Şimdi, ikinci ve daha kolay bir yol olan şablonlar yoluyla paket oluşturma işlemlerini inceleyeceğiz.

2. Şablon yoluyla paket oluşturma

Makalemizin başlarında, her ne kadar yazılımların doğru kurulum parametrelerinin bulunması ve yerel makinelerde test işlemlerinin yapılması hakkında önemli bilgiler vermiş olsak da Desktop Central’daki şablon (Templates) mantığı bu kontrollerin hemen hemen hepsini gereksiz kılmaktadır. Bunun nedeni, sistemde binlerce üçüncü parti uygulamanın kurulum ve kaldırma parametrelerinin hazır olduğu ya da kurulumlarla ilgili önemli bilgilerin içinde bulunduğu bir şablon mantığının yapılandırılmış olmasıdır. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki ekran görüntüsünü incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Gördüğünüz gibi Windows, Mac ve Linux işletim sistemleri için birçok yazılım bu sayfada listelenmiş durumdadır. Örneğin, “Acrobat Reader XI” uygulamasını birden fazla bilgisayarlara yüklemek istediğimizde karşımıza kurulumla ilgili konfigürasyon ekranı ve yazılım yükleme parametreleri bilgileri hazır bir şekilde çıkar.

Dolayısıyla hem uygulamaların ilgili versiyonlarını indirmek hem de bu yükleme ya da kaldırma parametreleri internetten ya da üreticiden aratmanın pek gereği bulunmamaktadır. Bununla birlikte, istediğiniz her uygulamayı burada bulamayabilirsiniz, fakat yaygın olarak kullandığımız üçüncü parti yazılımların çoğu bu listede yer almaktadır.

Bu ön bilgilerden sonra, şablonlar yoluyla paket oluşturma işlemlerine geçebiliriz.

Şablonlar yoluyla paket oluşturma işlemi bu kadar basittir.

Paket Gönderimi

Desktop Central’da paket oluşturma yöntemlerini gördük. Şimdiyse, oluşturulan paketlerin karşı bilgisayarlara nasıl gönderilebileceğini “Adobe Reader XI” yazılımı üzerinden anlatacağız.

Kurulumu zamanlamayacağımız için, bu alanda bir işlem yapmayıp devam ediyoruz.

Yukarıdaki yapılandırmayı yorumlarsak;

– Yazılımın, ilk kurulumda başarısız olma durumunda toplamda 3 defa yeniden kurulmaya çalışılacağı,

– Bu denemelerin ikisinin karşı bilgisayarın yeniden başlatıldığı sırada olacağı,

– Bir tanesinin de “Refresh Cycle” dediğimiz zaman aralığında yapılacağını söyleyebiliriz.

Refresh Cycle: Ajan yüklü makineler, Desktop Central sunucusuna belirli aralıklarla “Benim üzerimde bir iş var mı?” mantığıyla iletişime geçerler. Biz buna “Refresh Cycle” diyoruz ve bu rutin yaklaşık her 90 dakikada bir yapılır.

Ek bir bilgi olarak; şablonlardan gönderdiğiniz uygulamaların başarısız olma yüzdesinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebiliriz ve zaten uygulama kurulumuyla ilgili alınan bu tür hataların önüne geçilmesi için yapılandırılmıştır. Dolayısıyla, paket oluşturma işlemleri için ilk olarak başvurmanız gereken seçeneğin şablonlar (Templates) olduğunu belirtmek isteriz. Eğer, özellikli bir gönderim yapılacaksa ya da bir şekilde uygulamanızı şablonların içerisinde bulamıyorsanız paketler (Packages) alanından yeni bir paket oluşturarak gönderim yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu makalemizin de sonuna geldik, bir sonrakinde tekrardan görüşmek dileğiyle..

Exit mobile version