Makalemizin 1.Bölümü’nde IDRAC’ın genel kullanımı ile ilgili bazı noktalara değinmiştik. Bu bölümde ise senaryo gereği uzak bir lokasyonda bulunan DELL Sunucu’ya IDRAC üzerinden Sanallaştırma Uygulaması yükleyeceğiz.
Senaryo
Ankara’da Merkez Ofisi, Kırklareli’nde ise Üretim Tesisi olan bir işletme, altyapısına 1 adet Sunucu eklemek suretiyle Üretim Tesisi’nde Additional Domain Controller kurulumu planlamaktadır. Bu bağlamda; Ankara’da bulunan Bilgi İşlem Personeli fiziksel kurulumu ve IDRAC için IP Adresi tanımlaması yapılmış Sunucu’ya, Site to Site VPN ile erişim sağlayacaktır.
192.168.2.102 ile IDRAC’a erişiyor ve Kullanıcı Adı – Parola giriyoruz.
Cihazımız şu an kapalı konumda beklemektedir, istersek “ Power ON / OFF “ ile cihazımızı açabiliriz. Bundan sonraki işlemlerimizi “ Server “ menüsü altında bulunan “ Virtual Console “ sekmesinden gerçekleştireceğiz.
Virtual Console sekmesinde bu özelliğe ait bir takım ayarlar bulunmaktadır. İhtiyaçlarımız kapsamında mevcut ayarları düzenleyerek Virtual Console rolünü kendimize göre uyarlayabiliriz.
Bu noktada mevcut ayarlar ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve “ Launch Virtual Console “ linkine tıklıyoruz. ( Yukarıdaki ekran görüntüsünde kırmızı çerçeve içine alınmıştır. ). Bu noktada IDRAC, “ viewer.jnlp “ dosyası üzerinden bağlantı sağlayacaktır. Açılan mesaj kutusunda “ Open “ seçeneğine tıklamak suretiyle devam ediyoruz.
Not : Bu noktadan sonra devam edebilmemiz için bilgisayarımızda Java Uygulamasının yüklenmiş olması gerekmektedir.
Sertifika ile ilgili uyarı mesajında “ Continue “ ile ilerliyoruz.
Aşağıdaki uyarının tekrar görünmemesi için kutucuğu işaretleyebiliriz, bu aşamayı da “ Run “ ile geçiyoruz.
Sunucu’ya konsol bağlantısını sağlandığımızda aşağıdaki ekran gelecektir. Mevcut menülerin alt kırılımlarında birçok özellik bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; View altında “ Full Screen “, Macros altında “ Ctrl + Alt + Delete “, Power altında “ Power ON / OFF “ vb. seçeneklerdir.
Kurulum sürecine başlamak için Sanallaştırma Uygulaması’na ait “ .iso “ uzantılı dosyayı “ Virtual Media “ menüsünden cihaza ekliyoruz. Bu işlem için öncelikle Connect Virtual Media’ya tıklıyoruz.
Bir sonraki adım olarak “ Map CD/DVD “ seçeneğine tıklıyor ve kurulum dosyamızı ekliyoruz.
Kurulum dosyamızı ekledikten “ Next Boot “ menüsünden cihazımızın Boot ayarlarını yapıyoruz ve “ Virtual CD/DVD/ISO “ seçeneğine tıklıyoruz.
Aşağıdaki uyarı mesajını “ OK “ ile geçiyoruz ve “ Virtual CD/DVD/ISO “ seçeneğinin aktif olduğunu görüyoruz.
Kuruluma başlamak için “ Power “ menüsünden “ Power On System “ seçeneğine tıklıyoruz.
Ekrana gelen uyarı mesajını “ Yes “ ile yanıtlıyor ve Sunucumuzu başlatıyoruz.
Aşağıda görüldüğü üzere Sunucu açılıyor.
Yapmış olduğumuz Boot ayarlarına istinaden Sanallaştırma Uygulaması’nın kurulum süreci başlıyor. Konumuz dışında olması sebebiyle kurulumun tüm aşamalarına makalemizde yer vermeyeceğiz.
Kurulum süreci tamamlanmış oluyor, artık işimiz daha kolay. Tanımlamış olduğumuz IP Adresi ile ESXI Ortamı’na ulaşıyor ve Additional DC kurulumunu tamamlıyoruz.
Makalemizin 1. bölümünde DELL R430 Sunucu üzerinde IDRAC yapısına ait detaylara ve kullanımına değinmiştik. Bu bölümde de uzak lokasyonda bulunan bir Sunucu’ya IDRAC üzerinden Sanallaştırma Uygulaması’nın yüklenmesini ve ADC kurulumunu ele aldık. IDRAC vb. uygulamalar, yapıları gereği lokasyon bağımsız aksiyonlar alabilmemizi, böylece zaman gibi önemli bir kavramı doğru bir şekilde yönetmemize imkan sağlamaktadır.
Faydalı olması dileklerimle.
Kaynak :
https://www.dell.com.tr | https://www.vmware.com | https://www.java.com | https://www.microsoft.com