DELL IDRAC Kullanımı – Bölüm 1
IDRAC ( Integrated Dell Remote Access Controller ), DELL Sunucular’ın internet tarayıcılar üzerinden yönetilebilmesini sağlayan uygulamadır. Gerek lokal ağ bağlantısı gerekse de VPN vasıtasıyla uzaktan bağlanıp, IDRAC ile cihazın açılıp – kapatılması, donanımların kontrolü, RAID konfigürasyonu, firmware güncelleme ve işletim sistemi yükleme gibi birçok süreci gerçekleştirebiliriz. Belirtilen tüm işlemleri cihaz ( Bilgisayar, Telefon, Tablet vb. ) bağımsız olarak yapabileceğimiz için t anında oluşabilecek bir müdahale gereksinimini IDRAC vasıtasıyla gerçekleştirebiliriz.
Not : Makaledeki detaylar DELL PowerEdge R430 üzerinde IDRAC 8’e göre paylaşılmıştır.
IDRAC, fabrika ayarlarına göre 192.168.0.120/24 üzerinden erişilebilir durumdadır. Arayüze bağlanmak için Sunucu üzerinde bulunan IDRAC portuna ağ kablosunu bağlamamız yeterlidir.
Ancak varsayılan olarak tanımlı gelen IP adresini altyapımıza göre değiştirebiliriz. Bu işlemi cihazın açılışı sırasında System Setup ( F2 ) ya da Lifecycle Controller ( F10 ) arayüzlerine erişerek gerçekleştirebiliriz.
Bu noktada System Setup üzerinden ilerliyoruz ve IDRAC Settings’e tıklıyoruz.
IDRAC Settings altında Network seçeneğine tıklıyoruz ve mevcut ayarlar karşımıza geliyor.
Mevcut ayarlara göre DHCP seçeneği pasif durumda gelmektedir. Eğer IP adresini değiştirmemiz gerekir ise cihazın DHCP üzerinden bir IP almasını sağlayabilir ya da elle bir IP adresi tanımlaması yapabiliriz.
Test Ortamı’nda bulunmamız sebebiyle cihazımızın DHCP Sunucusu’ndan herhangi bir IP adresi alması yeterli olacaktır. Bu nedenle Enable DHCP seçeneğini aktif duruma getiriyoruz ve atanmış IP adresi olan 192.168.2.102 vasıtasıyla cihaza bağlanıyoruz.
IDRAC üzerinden Sunucu’ya bağlanmak için internet tarayıcımıza IP adresini yazıyoruz.
Not : IDRAC bağlantısı için Microsoft Edge 44.17763.1.0 kullanılmıştır.
Bu noktada varsayılan Kullanıcı Adı ve Parola bilgilerini sağlamamız gerekmektedir.
Kullanıcı Adı ==> root
Parola ==> calvin
Güvenlik sebebiyle varsayılan parolanın değiştirilmesi önerilmektedir. Eğer mevcut parola ile devam edilecek ise “ Keep Default Password “ işaretlenmeli ve devam edilmelidir.
IDRAC ortamına ilk giriş yaptığımızda System Summary karşımıza gelmektedir, bu bölüm cihaza ait bir takım bilgileri özet olarak göstermektedir.
IDRAC 8 ortamında Server, IDRAC Settings, Hardware, Storage ve Host OS olarak 5 ana menü ve bu menülerin alt kırılımları bulunmaktadır. Makalemizin bundan sonraki bölümünde bunlardan bazılarına değineceğiz.
- Server
İlk olarak Server menüsü altında bulunan Details sekmesine gidiyoruz. Burada Sunucu’ya ait bir takım detaylar ( İşletim Sistemi, Service Tag, MAC Adresleri ve IDRAC Bilgileri vb. ) bulunmaktadır.
Logs sekmesinde ise cihaza ait bir takım günlük detayları bulunmaktadır.
Settings, Log Sunucusu ayarlarını yapabileceğimiz bölümdür. İlgili ayarları yaptıktan sonra loglarımızı merkezi bir ortama gönderebiliriz.
Power / Thermal alt kırılımında bulunan Power Monitoring ile cihazı kapatıp – açabiliriz.
Virtual Console, cihaz üzerinde bulunan Sanallaştırma Uygulaması, İşletim Sistemi gibi ortamlara direkt bağlanmamızı ve yönetebilmemizi sağlayan bölümdür. Makalemizin 2. bölümünde bu seçenek detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Alerts, cihaz ile ilgili bildirimler almak için kullanabileceğimiz bölümdür. Varsayılan olarak pasif konumda gelen bu özelliği, aktif konuma getirmek suretiyle bildirimler alabiliriz. Ayrıca hangi durumlarda bildirim almak istediğimizi Alerts Filter bölümünden seçebiliriz.
SNMP Traps & E-Mail Settings, IDRAC için SNMP ve E-Posta konfigürasyonlarını yapabileceğimiz bölümdür. IDRAC ortamına ait bir takım verilerin SNMP üzerinden Cacti, Nagios vb. gibi uygulamalara aktarılması gerekir ise yapımıza uygun tanımlamaları ( SNMP Port, Hedef IP Adres, SNMP Versiyonu vb. ) bu sekmede belirtmemiz gerekmektedir.
Herhangi bir uyarı durumunda e-posta gönderilmesi gerekiyor ise “ SMTP Server Address Settings “ bölümünde Sunucu’ya ait detaylar tanımlanmalı, “ Destination E-Mail Address “ bölümünde de alıcı e-posta adresleri belirtilmelidir.
- IDRAC Settings
Bu bölümde IDRAC Settings altında bulunan “ Network, Update and Rollback ve Sessions “ menülerine değineceğiz.
Network, IDRAC Ortamı ile ilgili tüm ağ bağlantısı süreçlerinin yönetildiği bölümdür. Bu bölümde IDRAC bağlantı noktasına ait detaylar ( MAC Adres, Hız ve Mod Bilgileri vb. ) bulunmakta olup, IPv4 Settings ile IDCRAC’ın ağ bağlantısı ayarlarını yönetebiliriz.
Update and Rollback, cihaz üzerinde bulunan Firmware versiyonun güncellenmesi / geri çekilmesi işlemlerinin yönetildiği bölümdür. Aşağıda görüldüğü üzere Firmware Güncelleme işlemi; lokal ortamdan yapılabildiği gibi alternatif olarak Paylaşım Dizinlerinden ve FTP – TFTP – HTTP üzerinden de yapılabilmektedir.
Sessions, IDRAC Ortamı’nda bulunan aktif bağlantıları detayları ( Oturum ID’si, Kullanıcı Adı, IP Adresi vb. ) ile göstermektedir. Aşağıdaki ekran görüntüsünde 3 farklı cihazdan ( Bilgisayar, Tablet, Telefon ) yapılan bağlantılar görülmektedir.
- Hardware
Cihaz üzerinde bulunan fiziksel komponentlere ( CPU, Memory, Fan vb. ) ait detayların görüntülendiği bölümdür. Kısaca İşlemci, Bellek, Güç Kaynağı ve Fan’lar ile ilgili detaylara değineceğiz.
CPU, cihaz üzerinde bulunan CPU’nun tüm detayları ile görüldüğü bölümdür.
Memory, cihaz üzerinde bulunan RAM’in tüm detayları ile görüldüğü bölümdür. Fiziksel bir müdahale gerekmeksizin cihaz üzerinde kaç adet RAM bulunduğu, hangi slotların dolu / boş olduğu gibi detayları hızlıca tespit edebiliriz.
Power Supplies, cihaz üzerinde bulunan Güç Kaynağı’nın tüm detayları ile görüldüğü bölümdür. Üzerinde çalıştığım Sunucu’da 2. PS’ye güç kablosu takılmamıştır, bu nedenle aşağıdaki gibi bir uyarı gelmektedir.
Fans, cihaz üzerinde bulunan Fanlar’ın tüm detayları ile görüldüğü bölümdür. 7 x 24 esasında çalışan cihazlarda Fanların üstlendiği kritik rol tartışmasızdır. Bu ekran vasıtasıyla Fanlar’ın anlık durumları, RPM değerleri takip edilebilir ve olası bir soruna kısa sürede müdahale edilmesi sağlanabilir.
- Storage
Cihaz üzerindeki HDD’lerin ve RAID Yapısının yönetildiği bölümdür.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde Yeşil Alan, cihaz üzerinde bulunan aktif disk durumunu ve miktarını temsil etmektedir.
Physical Disks, cihaz üzerinde bulunan HDD’ler ile ilgili detayları içeren bölümdür. Mevcut HDD’lerin boyutu, adeti, slot numaraları gibi detayları görebiliriz.
Virtual Disks, Controller üzerindeki RAID Yapısı’na ait detayları içerir.
Controllers, RAID Controller ile ilgili detayları içeren bölümdür.
Makalemizin 1. bölümünde DELL R430 Sunucu üzerinde IDRAC yapısına ait detaylara ve kullanımına değinilmiştir. IDRAC Ortamı’ndaki tüm menülere ve alt kırılımlarına değinmek mümkün olmasa da genel yapı ve kullanım mantığı olarak okuyuculara ışık tutacak noktalara yer verilmiştir. 2. bölümde ise senaryo gereği IDRAC vasıtasıyla uzak lokasyonda bulunan bir Sunucu’ya Sanallaştırma Uygulaması ve OS kurulumu ele alınacaktır.
Faydalı olması dileklerimle.
Kaynak : https://www.dell.com.tr/
Eline sağlık.
Merhaba.
Başladığım iş yerinde IDRAC portu, Switch e bağlanmış. Bu neden yapıldı diye sorduğumda cevap alamadım. Birisi boşta bulup takmış gibi duruyor. Bilmediğim bir tanımlama mı yapılmış acaba? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba, normal bir durum, sonuçta IDRAC’ in hikayesi sunucuya uzaktan fiziksel olarak erişme deneyimi sunar, eğer onu switch e bağlamazsan o portun bir anlamı olmaz ki? Zaten makine başına gideceksen IDRAC’ e gerek yok.