DELL EMC Powervault ME4024 Storage Genel Yapılandırma
Merhaba, bu makalemizde küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanımı yaygın olan Dell EMC Power Wault serisi storage üzerindeki genel yapılandırma işlemlerini ele alıyor olacağız. Kullanılacak ortamda iki adet host ve üzerinde barınacak olan 14 sanal makine için yaptığımız araştırmalar sonucunda ME4024 modelini almaya karar verdik. Ürünün genel görünümü aşağıdadır.
Ürünün donanımsal özelliklerine detaylı olarak girmeyeceğim. Ancak 24 adet 2.5” disk yuvası olduğu, yedeklilik amacı ile 2 adet controller barındırdığı, 8 adet fc port bağlantısının olduğu yine yedeklilik amaçlı olarak çift power suplly barındırdığını söyleyebiliriz. Zaten böyle bir ürünü alırken yapınızdaki alan, hız gibi gereksinimleri göz önüne alarak bir araştırma içerisine girmeniz ve ürününüzü belirlemeniz gerekiyor. Cihazın disk kapasitesinin yetersiz olduğu durumda genişleme özelliği olduğunu da belirtmemizde yarar var.
Biz cihazımızı Windows Server 2019 Hyper-v cluster üzerinde disk alanı olarak yapılandıracağız. Buna göre cihaz üzerindeki genel adımları yapıyor ve genel ayarların üzerinden geçiyor olacağız. Adımlarımıza başlayalım.
Cihazımız varsayılan olarak 10.0.0.2 ip adresi ile gelmekte. Browser üzerinden http://10.0.0.2 adresine login olalım.
İlk açılışta kendimiz bir kullanıcı ve parola belirlemek durumundayız. Yapımızda kullanacağımız kullanıcı adı ve parolamızı girdikten sonra Sign In butonu ile cihazımıza login olalım.
İlk olarak Home ekranında aşağıdaki arayüz bizi karşılamakta. Biz tüm ayarları tekrardan baştan ele alacağız.
Öncelikle System Settings butonuna tıklayarak buradaki adımları ele alalım.
Öncelikle Date and Time tabında cihazımızın tarih saat ayarını yapalım. Ben ortamımda bir NTP sunucu olduğundan NTP sunucu adresini veriyorum.
Manage User tabında mevcut kullanıcının erişim yetkilerini değiştirebilir, parolasını değiştirebilir ve yeni kullanıcı ekleyerek yetkilerini belirleyebiliriz.
Network tabında controller üniteleri için erişim sağlanacak olan network ip bilgileri tanımını yapabiliriz. Mevcut ip yapısını değiştirebiliriz.
Services tabında ise cihaz üzerinde erişim sağlanacak olan protokollere izin verebiliriz. İzin verilmiş olan bazı protokolleri ise kapatabiliriz.
System Information tabında cihazın tanıtıcı bilgilerini girebiliriz.
Noticifations tabında ise cihaz üzerindeki loglamanın nasıl yapılacağı, bir uyarı hata olduğunda bunun bize nasıl iletileceği konusunda farklı protokoller ile yapılandırma yapmamız mümkün. Ben ilk aşamada mail olarak almak istediğim için SMTP sunucu bilgilerimi giriyorum. Sizin ortamınızda snmp veya syslog üzerinden log alan sistemleriniz varsa buradaki ayarlarla loğun sizin sistemlerinize aktarımını sağlayabilirsiniz.
Support Asistant tabında ise DELL ile bir anlaşmanız var ise ve cihazınızın takibi sağlanacak ise buraya gerekli bilgileri girmeniz gerekli.
Ports kısmında ise FC portlarınızın bağlantı hızı, bağlantı modeli gibi ayarları yapmanız mümkün.
Buradaki ayarlardan sonra sihirbaz yardımı ile ikinci adıma geçelim ve Storage yapılandırma adımları için Storage Setup butonuna tıklayalım.
Burada storage yapılandırma için iki metot sunulmakta. Biz Virtual seçimini olduğu gibi bırakarak Contiune butonu ile sonraki adıma ilerleyelim.
A ve B controller üniteleri üzerine bağlı olan disklerimizin kapasiteleri ve disk sayıları gözükmekte. Create Pools butonuna tıklayarak yapılandırma adımlarına geçelim.
Öncelikle bir disk grubu oluşturmamız gerekmekte bu işlem için Add Dsik Group butonuna tıklayalım.
Benim toplamda 8 adet diskim ve 7 adet diskten bir lun oluşturup, geriye kalan 1 adet diskimi ise spare disk olarak yapılandıracağım. Bu nedenle 7 adet diskimi seçip, Add Disk Group butonuna tıklıyorum.
Disk Grubu başarı ile oluştu OK ile bu ekrandan çıkalım.
Bir önceki ekrana geri geldik. Yapılandırılmayan bir diskimiz var bu diskimizi spare olarak atayacağımız için Manage Spares butonuna tıklayalım.
Diskimizi seçerek Add Spares butonuna tıklayalım.
İşlemimiz başarı ile tamamlandı. OK butonuna tıklayarak bu adımı da tamamlayalım.
Back to Advanced Pools butonuna tıklayarak bu adımdan çıkalım.
Şu anda 8 adet SSD diskten 7 tanesi ile bir lun tanımladık. 1 adet diskimizi ise spare olarak yapılandırdık.
Pools menüsüne geldiğimizde oluşturulmuş olan Lun gözükmekte.
Volumes tabına gelip Action butonuna tıklayalım.
Lun alanımız içerisinde Volume oluşturmak için Create Virtual Volumes açılır menüsüne tıklayalım.
Ben Storage cihazımı Hyper-v sanallaştırma yapımda kullanacağım için 3 adet volume oluşturacağım. Bir volume alanımı Quorum için kullanacağımdan dolayı ismini verip 1 GB alan belirleyip OK ile işlemimi tamamlıyorum.
Volume oluşturma tamamlandı OK ile çıkalım.
Geri kalan alanı ise 2 eşit parça olarak bölüp kullanacağım. Yine isim ve boyut ayarlayıp OK ile işlemi tamamlıyorum.
Son olarak üçüncü volume tamamlama işlemimi yapıyorum.
Volume oluşturma adımlarımız tamamlandı.
Volumes tabında Action butonuna tıklayarak açılır menüden Map menüsünü tıklayalım.
Oluşturduğumuz Volume alanlarını seçerek Map butonuna tıklayalım.
Ben iki adet host kullanacağım, san switch kullanmadan çapraz olarak doğrudan hostlara bağlantı kuracağım için tüm FC portlarıma bağlanması için izin veriyorum. OK butonu ile işlemi tamamlıyorum.
İşlemimiz başarı ile tamamlandı. OK ile ekranımızı kapatalım.
Bu durumdan sonra map tablomuz aşağıdaki gibi oluştu.
Home tabına geldiğimizde cihazımız üzerindeki oluşan yapı karşımıza geldi.
Bu aşamadan sonra cihazı kullanmaya başlamadan bir firmware güncellemesi geçmemizde yarar var.
Cihaz Service Tag numarasına göre üretici sayfasından gerekli disk ve controller firmware güncellemelerini indirelim.
Öncelikle Firmware Uptade ekranında disk güncellemelerimizi yapalım.
Bizim disk seri numaramızla ilgili olan dosyayı tespit edelim. Yukarıdaki ekrandaki bilgi ile aşağıdaki dosya ismi örtüşmekte.
İlgili dosyamızı seçerek Aç butonuna tıklayalım.
Tüm diskler aynı model olduğu için tümünü seçerek OK butonuna tıklayalım.
Güncelleme işlemimiz tamamlandı. OK ile bu adımı tamamlayalım.
Disklerden sonra cihazımızın firmware güncellemesini yapmak için Dosya Seç butonumuza tıklayalım.
İlgili dosyamızı seçerek Aç butonuna tıklayalım.
Güncelleme işlemi tamamlanana kadar bekleyelim.
Güncelleme işlemi iki controller üzerinde tamamlandı ve en son firmware aktif hale geldi. Close ile bu ekrandan çıkabiliriz.
Cihaz üzerinde şu an hiçbir işlemimiz yok ancak ilerleyen zamanlarda Performance tabından performansı monitorize edebilirsiniz.
Hyper-v cluster ortamında kullanmak üzere cihazımızın tüm ayarlarını yaptık. Cihazımızı Cluster ortamında kullanma adımlarına sonraki makalemizde değineceğiz. Umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.
Eline sağlık Rıza, süper bir makale olmuş.
Hocam storage San switch üzerinden bağlantı sağlanacaksa ayarlarda ne gibi bir değişiklik olacak ?