DellEMC Avamar Virtual Edition Kurulum
Bu makalemiz de DellEMC Avamar’ın kurulumundan bahsedeceğim. Avamarın iki çeşit kullanımı mevcuttur. Fiziksel ve Virtual Edition. Fiziksel Avamar iki şekilde oluyor. Single ve Multi Node(RAIN) şeklinde bu konuyu ise başka bir makalemde daha detaylı anlatmaya çalışacağım. Biz bu gün kendi kaynaklarımızı kullanarak Avamar Virtual Edition kurulumunu gerçekleştireceğiz.
Avamar Virtual Edition kullanımı ise Vmware, Hyper-V ve Azure sistemlerinin üzerine kurulumunu gerçekleştirebiliyoruz. Bu makalemiz de vmware üzerine kuracağız, ilerleyen günlerde hyper-v üzerine kurulumunu da anlatmaya çalışacağım, çok fazla değişiklik bulunmamaktadır.
Avamar Virtual Edition maximum 4TB kapasite ile kurulabilmektedir. Tüm kullanılabilir versionlarına ait gereksinim aşağıdaki gibidir.
AVE virtual disk için gereklilik;
Avamar kurulumu kendi kaynaklarımızı kullanarak yapacağımızdan, kullandığımız diskler için yüksek performanslı storage üzerinde olması gerekmektedir. Bunun sebebi EMC’nin Avamar için read,write ve seek usage için gerekliliği bulunmaktadır. Hatta bunun için AVE deploy edildikten sonra bir PAT (Performance Assurance Tool) çalıştırarak bu değerler kontrol edilmesi performans için önemlidir.
PAT(benchmark) testi için ve istenilen performans ait değerleri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
Virtual disk için best practice ise tüm attach edilen disklerin “Thick Provision Lazy Zeroed” olarak verilmesidir. Avamar Thin provisioning desteklememektedir.
NOT : Bütün bu gereklilik haricinde kurulum ve backup çalışmasında her hangi bir sorun yaşanmaması adına avamar için DNS kaydı oluşturmalısınız, aksi halde kurulum ve backup çalışmalarında sorun yaşanılabilir. Bu makale de DNS kaydı olmayan bir hostname ile kurulum yapacağız ve ne gibi bir sorun olduğu yeri geldiğinde göstereceğim.
Evet tüm gerekliliğimiz hazır ise aşağıdaki linkten Avamar Virtual Edition için gerekli olan ova dosyasını download edebiliriz. Şu anda EMC tarafında target code olarak gözüken version 7.4.1-58 versionudur. Fakat en son versionu 7.5.1’dir.
· ftp://avamar_ftp:[email protected]/software/av2462322835/AVE-7.4.1.58.ova
· ftp://avamar_ftp:[email protected]/software/av2462322835/AVE-7.4.1.58.ova.sha256
Download işlemi tamamlandıktan sonra vcenter ‘a login olup, File > Deploy OVF Template ekranından AVE deploy etmeye başlayabiliriz.
Browse tıklayarak, download ettiğimiz ova dosyasını gösteriyoruz.
OVF Template Details ekranında, kullandığımız ova dosyası için geçerli olan version vs bililerini gösteren bir ekran karşımıza geliyor.
Sözleşmeyi kabul ediyor ve devam ediyoruz.
Name and Location da AVE için vcenter üzerinde görünen ismi ve kurulum için kullanacağımız lokasyonu seçiyoruz.
Host / Cluster da kurulum için kullanacağımız cluster ve esxi host’u seçiyoruz.
Storage/LUN seçimini yapıyoruz.
Disk Format da kuruluma başlamadan, yazmış olduğumuz gibi Thin desteği bulunmamaktadır, bu yüzden Thick seçili bir şekilde devam ediyoruz.
Network Mapping de kullanacağımız VM Networkü seçerek devam ediyoruz.
Properties ekranında AVE için vereceğimiz network bilgilerini giriyoruz.
NOT: Bu kısmı doğru girmeye gayret gösterin, yanlış giriş olduğunda eğer kurulum başlamadıysa “yast” kullanımı ile Linux üzerinden gerekli değişikliği yapabilirsiniz. Fakat eğer AVE kurulumu bitti ise “yast” ile yapılan değişiklik kabul olmayacaktır. Bunun için Change Network prosedürü uygulanması gerekmektedir.
Ready to Complete ekranında ise yaptığımız/girdiğimiz bilgileri içeren bir bilgilendirme ekranı gelmektedir. Gözden geçirip yanlışlık/eksiklik var ise geriye gidip düzeltebiliriz. Finish diyerek deploy etme işlemini başlatıyoruz.
NOT: Power on işaretlemiyoruz, çünkü CPU, RAM ve Disk ayarlamasını henüz yapmadık.
Deploy işlemi sonrasında VM üzerinde sağ click “Edit Settings” tıklayarak. CPU , Memory ve Disk gerekliliğini yerine getiriyoruz. Ben bu makale de AVE 0.5TB kurulumu yapacağım vereceğim özellikler aşağıdaki gibidir. Düzenleme işlemi bittikten sonra “Power on” yapabiliriz.
CPU : 2vCPU
Memory : 6GB
Disk : 3x250GB ( Thick provisioning, mode persistent )
Açılması ve kendi dosyalarının kurulumu yaklaşık olarak 2-3 dk sürmektedir, login ekranı gelene kadar bekliyoruz.
Login ekranı geldikten sonra https://avamarip:7543/avi şeklinde browser dan installation manager’a giriş yapıyoruz. Eğer ortamınız da FW bulunuyor ve kural yazılması gerekiyor ise aşağıdaki şekilde portlara izin verilmelidir.
Client to Avamar : 443,7583
Username : root
Default password: changeme
Instalation manager başarılı bir giriş yapıldıktan sonra package list de bulunan “ave-config” install diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Install dedikten sonra yaklaşık olarak paket extact etmesi 3-5 dk sürebilir. Paket açıldıktan sonra aşağıdaki şekilde bir “Installation Setup” ekranı sizi karşılayacak buradaki tabs ‘ları kendinize göre doldurduktan sonra kurulumu başlatabilirsiniz. Bilgi olması açısından aşağıdaki şekilde ekran görüntülerini sırasıyla ekliyorum.
License upload da eğer geçerli bir lisans dosyanız var ise, kurulumla birlikte lisans girişinizi de yapabilirsiniz. Eğer lisans bulunmuyor test yada daha sonra lisans girişi yapacaksanız burayı boş bırakabilirsiniz.
NOT : Avamar’ın tüm versionları ( Fiziksel, Virtual ) 30 gün free lisans ile gelmektedir ve her hangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Passwords kısmında ister tüm user’ların şifrelerini farklı isterseniz hepsini aynı şifre ile kullanabilirsiniz, ben bu makale de tüm userlar için aynı şifreyi kullanacağım. Bunun için “Use common password” işaretliyorum.
Customer contact info da müşteri bilgileri giriliyor. Burada ki bilgileri doğru girmeniz ileri de olası bir problemde EMC ile Avamar’ınız connectemc aracılığıyla iletişim kurduğunda buradaki bilgileri baz alarak otomatik service request oluşturmaktadır. Dolayısıyla sizinle iletişim kurulması açısından buradaki bilgileriniz önemlidir.
Server Settings de kuruluma başlamadan önce DNS kayıtları önemli olduğunu söylemiştim, bu makale test ortamı olduğu için ve bende DNS kaydı yapmadığım için aşağıdaki görselden de görebileceğiniz üzere Avamar Server Address kısmında “none” olarak gelmiştir. DNS kaydı yapılmış olsaydı burada avamar server için register edilen hostname görünecektir. Test ortamımız olduğu için ben manuel olarak ilk deploy etme aşamasında yazmış olduğum ip adresi yazarak bu kısmı geçiyorum.
İlave olarak system time zone seçiyorum.
DataDomain Setting de şayet ortamda bir DD var ve kurulumla birlikte eklenmek isteniliyorsa bu bölümden eklenebilir. Bu farklı bir konu olduğu için üzerinde durmuyorum ilerleyen zamanlarda bu konu hakkında da detaylı bir makale yazmayı planlamaktayım.
Tüm sekmelerin girişi yapıldıktan sonra sağ alt köşede yer alan “continue” ile Avamar kurulumunu başlatıyorum.
Kurulum başarıyla bitmiştir.
Kurulum işlemi bittikten sonra artık, backup konfigürasyonunuzu yapabilirsiniz. https://avamarip şeklinde browserdar console için gerekli olan Avamar Administrator “İndirmeler/Download” bölümünden işletim sisteminizin tipine göre Console download edebilirsiniz. Ayrıca yapacağınız her ne backup konfigürasyonu bulunuyorsa, yine Avamar web üzerinden Belgeler kısmında bulabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur başka bir makale de görüşmek dileğiyle, hoş çakalın.
eline sağlık Emre. müthiş!
Eline sağlık.