Data loss prevention (DLP) yani veri kaybını önleme, kredi kartı numaraları ve kişisel bilgiler de dahil olmak üzere hassas verilerin korunmasına yardımcı olan bir dizi aracı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Genel olarak DLP, çok geç olmadan değerli verilerin insan hatası veya müdahale yoluyla kaybını durdurmayı amaçlar.
Veri kaybını önleme, hassas verileri tehditlerden tanımlama, izleme ve koruma sürecidir. Veri kaybını önleme (DLP) araçları, işletmenizin en hassas varlıklarından biri olan bilgileri korumaya yardımcı olan bir siber güvenlik teknolojileri alt kümesidir.
Birçok farklı türde veri güvenliği teknolojisi olsa da DLP, hassasiyet düzeyine göre bilgileri korumaya odaklanması bakımından benzersizdir. Bu, şirket içi bir sunucuda tutulan müşteri iletişim bilgilerinden e-posta’yla gönderilen kimlik doğrulama belgelerine kadar her şeyi içerebilir.
İlgili İçerik: DLP Gerçekten Ne İşe Yarar?
DLP Neden Önemlidir?
DLP, yetkisiz erişimi ve bilgi sızıntısını önlemeye yönelik teknoloji ve politikalar sağlayarak aşağıdaki amaçlara hizmet eder:
1. Veri kaybı maliyetli olabilir
IBM tarafından hazırlanan Cost of a Data Breach Report 2021’e göre, bir veri ihlalinin ortalama maliyeti 4,24 milyon dolardır. Bu, son 17 yılda bildirilen en yüksek rakamdır.
2. Veri kaybı itibarı zedeler
İşletmeniz tüm müşteri kayıtlarını kaybetseydi nasıl hissederdiniz veya çalışanlarınızdan biri yanlışlıkla müşteri bilgilerini içeren bir dosyayı e-posta’yla gönderdiği için para cezasına çarptırıldıysa?
Veri ihlalleri, çalışanların refahını etkileyen bir endişe ve stres kaynağı olabilir.
3. Yasal sorunlar
Birisi müşteri ayrıntılarını veya şirketinizin fikri mülkiyetini çalarsa, muhtemelen bunu kendi çıkarları için kullanmayı düşünür ve bu, müşterilerin olumsuz etkilenmesi ve işlerini başka bir yere götürmesi durumunda ciddi yasal sorunların yanı sıra büyük gelir kayıpları anlamına gelebilir.
Veri Kaybını Önlemenin Yolları Nelerdir?
Veri kaybını önlemek için bir dizi önlem alabilirsiniz. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
1. Sağlam bir güvenlik politikası geliştirin
Veri güvenliği politikaları, güçlü veri güvenliği sağlamak ve veri ihlallerini önlemek için şirket cihazlarının ve ağlarının kullanımını yönetir. Özellikle verilere duyarlı cihazlar için uzaktan silme protokollerini, düzenli yedeklemeleri ve oturum açma ve kapatma politikalarını içerebilir.
2. Hassas verileri şifreleyin
Şifreleme, hassas verilerinize cihazlarınızdan birini alan veya iletişiminizi kesen herhangi birinin erişememesini sağlamak için hayati önem taşır. Yalnızca yetkili kişilerin, uygulamaların ve ağların erişebilmesi için verileri gizli “anahtarlar” ile gizler.
3. Kurumsal siber güvenlik yazılımı kullanın
Tüm siber güvenlik ürünleri aynı şekilde tasarlanmamıştır. Binlerce olmasa da yüzlerce veri noktasından sorumlu olduğunuzda tüketici siber güvenlik yazılımı yeterli olmayabilir. Kurumsal düzeyde siber güvenlik yazılımı kullanmak, güvenliğinizi müşteri bilgileriyle ilgilenen işletmeler için en son düzenleyici kılavuza uygun tutacaktır.
4. Cihazların düzenli olarak güncellendiğinden emin olun
İyi bir veri güvenliği sağlamak için yazılımları ve cihazları düzenli olarak güncellemek ve yedeklemek çok önemlidir. İşletim sistem ve uygulamaları en son yamalarla güncellemek, bilgisayar korsanları tarafından kullanılan en son saldırı stratejilerine karşı koruma almanıza yardımcı olacaktır.
5. Gerektiğinde kimlik doğrulamasından yararlanın
Bazı iş iletişimlerinde, özellikle hassas belgeleri aktarırken doğru kişilerle muhatap olduğunuzu belirlemeniz gerekebilir. Size müşterileri tanımlama veya “doğrulama” gücü veren iletişim yazılımlarını ve süreçleri kullanarak, yanlış bilgileri yanlış kişilere iletmenizi önleyebilir.
Email Data Loss Prevention (E-posta Veri Kaybı Önleme) Nedir?
E-posta veri kaybını önleme (DLP), gizli verilerin yanlışlıkla veya kasıtlı olarak serbest bırakılmasını önleyerek ticari ve kişisel bilgilerin korunmasına yardımcı olan güvenlik çözümleri için her şeyi kapsayan bir terimdir.
E-posta DLP, her tür cihazda hem iş hem de kişisel e-posta hesaplarını korumak için kullanılabilir. Bir e-posta iletisinde göründüğü her yerde hassas bilgileri (telefon numaraları, kredi kartı numaraları, banka bilgileri gibi) tanıyarak çalışır.
Farklı e-posta DLP çözümleri, bir e-posta’nın gönderilmesini engelleyebilir veya gönderenin e-posta’sını göndermek istediğinden emin olduğunu doğrulaması için ek kontroller gösterebilir.
E-posta Veri Kaybını Önleme
E-posta veri kaybını önlemek için atabileceğiniz bazı adımlar aşağıdakileri içerir:
1. Güvenli e-posta kullanın
Kişilerin hassas bilgileri veya belgeleri aktarmak için e-posta’yı kullanma olasılığı varsa, bu verileri korumak için güvenli bir e-posta çözümüne sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
2. Kimlik doğrulama kullanın
E-posta’nızın şifrelendiğinden ve kimlik doğrulaması ile korunduğundan emin olun. Çok hassas bir şey gönderiyorsanız, ona yalnızca onu almayı düşündüğünüz kişinin erişebildiğinden emin olun.
3. Hassas iletişimlerde e-posta göndermeyin
Güvenli e-posta kullanmıyorsanız, hassas bilgilerle uğraşırken meslektaşlarınız ve müşterilerinizle e-posta yerine görüntülü görüşme yoluyla iletişim kurmak daha iyidir; bu, görüntülü aramalar geride pek çok dijital ayak izi bırakmadığından, bilgisayar korsanlığı girişimlerinden kaynaklanan maruziyeti azaltır.